Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette har Israel nektet for i over ti år

Israel innrømmer for første gang å ha bombet det de mistenkte var en atomreaktor i Syria i 2007.

BOMBET: Nå offentliggjør Israel videoopptaket av bombingen av det det de mistenkte var en kjernekraftreaktor i Syria i 2007. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge israelske myndigheter bombet jagerflyene al-Kibar-anlegget i Deir al-Zour-provinsen da anlegget nærmet seg ferdigstillelse.

Bakgrunnen for angrepet skal ha vært at det israelske militæret i 2004 angivelig fant ut at utenlandske eksperter fra Nord-Korea hjalp Syria med et atomprosjekt, melder BBC.

Angrepsplanen, som ble kalt «Operasjonen utenfor boksen», ble lagt etter at den israelske etterretningen fant stedet for anlegget. De fryktet at atomvåpen skulle bli tatt i bruk i løpet av 2007.

5. september 2007, klokka 22.30 tok F-16 og F-15 jetfly av fra sør i Israel med retning Deir al-Zour.

Israelske myndigheter har ikke innrømmet at de sto bak angrepet før nå, over ti år senere.

Melding til fienden

Ifølge Israels forsvarsminister, Avigdor Lieberman, er denne offentlige bekreftelsen en melding til landets fiender.

«Motstanden fra våre fiender har økt de siste årene, men det har også styrken i vårt militære luftforsvar og etterretning sammenlignet med vår kapasitet i 2007», sier han i en uttalelse.

«Dette er en ligning som bør tas i betraktning av alle i Midtøsten», tilføyer han.

Holdt hemmelig

Angrepet skal, ifølge det israelske militæret IDF, ha tilintetgjort reaktoren og forårsaket uopprettelig skade. Bombingen ble likevel holdt hemmelig grunnet den «sensitive sikkerhetssituasjonen».

Det syriske militæret gikk heller ikke til motaksjon. Ifølge president Bashar al-Assad hadde Israel bombet militære bygninger som ikke var i bruk.

Den Syriske regjeringen har gjentatte ganger nektet for at de var i gang med å bygge en atomreaktor, ifølge BBC.

Syria hadde undertegnet traktaten om ikke-spredning av atomvåpen (NTP) før angrepet og var forpliktet til å informere Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) om eventuelle planer om et kjernefysisk anlegg.

I 2011 konkluderte imidlertid IAEA at det mest sannsynlig hadde vært en atomreaktor på stedet.

Kjent hele tiden

ifølge The Jerusalem Post har israelske medier vært forhindret i å publisere detaljer om det omtalte angrepet, selv om detaljene rundt angrepet er blitt publisert i utenlandske medier og i memoarene til tidligere president George W. Bush og visepresident Dick Cheney.

Ifølge The Jerusalem Post bekreftet den israelske etterretningstjenesten Mossad at den syriske reaktoren fantes ved hjelp av satellittbilder i 2007.

«Det var en trussel vi ikke kunne leve med», har et medlem av de israelske sikkerhetsstyrkene uttalt til Jerusalem Post.

Beskjed til Iran

Ifølge BBC har det aldri vært tvil om at Israel sto bak angrepet. Timingen for offentliggjøringen er imidlertid ikke tilfeldig.

Bildene fra jagerflyene, som viser bombingen, har en klar melding til Iran om at Israel også kan angripe atomreaktorer i framtida.

Israel beskylder Iran for å ha atomvåpenplaner og at de prøver å etablere seg i Syria. Iran benekter dette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!