- Dette har jeg penger til

Kjell Inge Røkke vil legge tre milliarder kroner på bordet for å få full kontroll med ti milliarder kroner i kontanter i pengebingen i Aker RGI.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tross enighet om at Røkkes bud på Aker RGI er altfor lavt, tror flere analytikere at han kan lykkes med oppkjøpet.

- Hvordan skal du finansiere dette, Røkke?

- Finansieringen er i orden. Dette har jeg penger til, sier han til Dagbladet.

- Jeg vil at det skal bli fred og ro rundt selskapet.

Dersom Røkke lykkes i å kjøpe ut småaksjonærene, har han i løpet av tre og et halvt år omskapt et av Norges mest tradisjonsrike selskaper til å bli hans egen private lommebok.

Røkke eier i dag 63,7 prosent av aksjene i Aker RGI. I går fremmet han et tilbud på 111 kroner per aksje, som betyr at han er villig til å bruke i alt 3,1 milliarder kroner for å få kloa i alle aksjene.

Til gjengjeld får han da full kontroll over Aker RGI og kan skalte og valte med verdiene som han vil. For eksempel kassabeholdningen på drøyt ti milliarder kroner.

Hvis han oppnår å få kjøpt 90 prosent av aksjene, kan han tvangsinnløse de resterende ti prosent.

Røkke gjorde det i går klart at han også ønsker å ta Aker RGI av børs. Det betyr at selskapet ikke lenger må forholde seg til den strenge informasjonsplikten det er pålagt gjennom børsloven. Dermed blir det vanskeligere å få innsyn i selskapet, og ikke minst slipper Røkke kritiske småaksjonærer. Det siste året har det vært en åpen krig mellom Røkke og Folketrygdfondet, som har anklaget Røkke for å ta seg til rette på småaksjonærenes bekostning.

Stink-bud

Analytikere er enige om at de underliggende verdiene i selskapet ligger mellom 130 og 150 kroner. Likevel vil de ikke utelukke at Røkke oppnår 90 prosent.

- Det er et stinking bid. Den virkelige verdien er 150 kroner per aksje. Det er lov til å prøve å kjøpe billig, men Røkke får neppe noen fanklubb i aksjemarkedet av dette. Men de som har sittet med Aker-aksjer det siste året, har hatt en elendig avkastning, og det kan hende at mange velger å selge fordi de tror de får bedre avkastning et annet sted, sier en analytiker. Vedkommende mener at Røkke i bunn og grunn har ødelagt større verdier enn han har skapt, og at han har vist seg å være flinkere til å skape verdier for seg selv enn andre.

- Har du ikke rømt skuta til nå, er det ingen grunn til å rømme nå. Det har vist seg at det kan være hyggelig å være aksjonær der Røkke sitter, mener en annen analytiker.

Rått kjør

En tredje analytiker tror at Røkke blir tvunget til å heve budet, eller å gi et kjempeutbytte, men venter seg et rått kjør framover.

- Med to tredjedeler av aksjene kan Røkke kjøre et rått løp framover. Med eget flertall for vedtektsendringer på generalforsamlinger kan han presse igjennom fusjoner med egne selskaper og dermed tvinge de andre aksjonærene til å vanne seg ut, sier han.

Analytikeren mener det er vanskelig å vurdere budet fordi Aker RGI ligger i forhandlinger om salg av Aker Maritime, og at Kjell Inge Røkke dermed sitter på vesentlig informasjon som markedet ikke gjør.

- Uansett er aksjeverdi minst 150 kroner i dag. Et godt salg av Aker Maritime kan gi vesentlig høyere verdi per aksje.

Avventende

Blant de ti største aksjonærene i Aker RGI er blant annet Vital, Storebrand og Orkla, men ingen av dem ville i går gi sine synspunkter på Røkkes bud.

Ikke overraskende er Folketrygfondet skeptiske.

- Reelt sett er tilbudet det samme som ble gitt i fjor. Vi syntes ikke da at tilbudet var godt. Men vi vil selvsagt vurdere tilbudet, og gi et svar innen fristen, sier Tore Lindholt, administrerende direktør i Folketrygdfondet.

Fnyser

Selv fnyser Røkke av analytikere som mener prisen er altfor lav:

- Hvis de mener prisen er lav, får de vel bare kjøpe.

- Blir oppkjøpet lånefinansiert?

- Selvsagt er det delvis lånefinansiert. Jeg tror vel heller ikke Hydro hadde nummererte pengesedler på bordet da de gikk inn i Saga.

- Er planen din nå å flagge selskapet ut av landet?

- Det vil jeg ikke spekulere i.

- Viser ikke dette at din plan hele tida har vært å bruke selskapet som din egen lommebok?

- Jeg har tjent mine penger i utlandet, og tatt med tilbake til selskapsbeskatning her i landet. Jeg skjønner ikke hva som er så galt med at noen vil satse på norsk virksomhet. Jeg er stolt av det vi har fått utrettet med selskapet. Vi har tilført kapital og skaffet flere arbeidsplasser, sier Røkke.

«Det er et

stinking bid»

ANALYTIKER

VIL HA ALL MAKT: - Jeg vil at det skal bli ro rundt selskapet, sier Kjell Inge Røke.