Dette har pilotene oppnådd, og dette har de tapt

Norwegian-pilotenes forhandlingsleder godt fornøyd etter elleve dagers streik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er selvfølgelig veldig lettet. Samtidig beklager jeg veldig overfor kundene og passasjerene som er blitt skadelidende av streiken, sier Halvor Vatnar, leder i Norwegian Pilot Union (NPU), til Dagbladet.

Det er bare minutter siden det ble kjent at Norwegian og de streikende pilotene er kommet til enighet om en treårig tariffavtale. Dermed er den smertefulle elleve dager lange streiken over, og alle kan gå tilbake til jobb.

Sterkere binding Viktigst for NPU har det vært å få gjennomslag for det de kaller sterkere binding til moderselskapet - Norwegian Air Shuttle. De norske pilotene er nå ansatt i datterselskapet Norwegian Air Norway.

- Det er en juridisk og økonomisk binding som faktisk er sterkere enn en tariffavtale. Blant annet har vi nå garanti mot at skandinaviske piloter ikke skrelles av til fordel for personell fra f.eks. Spania de tre neste åra, sier Vatnar.

For det andre har pilotene nå fått på plass en ansiennitetslisteordning.

- Den skal gjøre det lettere for piloter som f.eks. vil skifte jobb fra styrmann til kaptein, og gjøre det lettere å skifte baser og flytyper man flyr, til lang- istedenfor kortdistanse, etc., sier pilotlederen.

Sikret mot oppsigelse Vatnar er også tilfreds med at alle norske piloter er sikret mot oppsigelse i tariffperioden på tre år. Det synes han bare er rett og rimelig.

- Vi har bidratt med innstramminger i 100-millionersklassen, sier NPU-lederen.

Men ingen gevinst uten tap. Pilotene tapte kampen om å få beholde ytelsespensjonen istedenfor innskuddspensjonen.

- Du kan si vi har gitt den på båten, sier Vatnar.

I tillegg har pilotene bl.a. gitt etter for selskapets ønsker om å utvide antall såkalte fleksidager og innføre billigere lisenstapsforsikring.

Vatner medgir at forhandlingene har vært harde.

- Det har vært veldig vanskelig. Nå har forhandlingene snart vart i elleve dager - det er altfor lenge, sier han.