I KLINSJ: Siv Jensen og Jonas Gahr Støre debatterte arbeidsledighet og skattekutt i Debatten på NRK torsdag denne uka.
Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
I KLINSJ: Siv Jensen og Jonas Gahr Støre debatterte arbeidsledighet og skattekutt i Debatten på NRK torsdag denne uka. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

Dette har Siv ALDRI sagt... Eller? Her oppklarer hun

Jensen og Støre i klinsj om skattekutt og arbeidsledighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Torsdag var det partilederdebatt på NRK-programmet Debatten med programleder Ingunn Solheim.

Hovedtemaet var arbeidsledigheten, og mange av argumentene var gamle gjengangere.

Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre beskyldte regjeringen for å være for sent ute med for svake tiltak mot ledigheten, og for å bruke de store pengene på skattelette.

Men nytt for dagen var at Støre kunne slå i bordet med en rapport, som Ap selv har bestilt og betalt for.

- Regjeringen har ikke kunnet svare på hvor mange jobber skattekuttene deres skaper. Derfor har vi bestilt denne rapporten som viser at offentlige investeringer er hele 15 ganger mer effektivt enn skattekutt for å få ned ledigheten. Regjeringen bruker de store pengene feil, sa Støre.

- Aldri sagt Det fikk Ingunn Solheim til å spørre finansminister Siv Jensen om hvor mange arbeidsplasser skattekuttene hennes har skapt.

- Jeg skjønner ikke hvor Støre har det fra at skattekuttene er et tiltak for å bekjempe ledighet. Det har aldri regjeringen sagt, svarte Siv Jensen.

- Grunnen til at vi gjennomfører skattereduksjoner er at vi ønsker at flere bedrifter skal etablere seg i Norge, det er forutsetningen for at vi skal skape flere arbeidsplasser, sa  hun videre og  argumenterte for at regjeringen bruker de store pengene på tiltakspakke, samferdsel, vedlikeholdsetterslepp, skole og jernbane.

- Vi har lagt frem en lang rekke tiltak og pakker. Men det som er forunderlig med Arbeiderpartiet, er at de ikke kommer opp med ett eneste nytt tiltak utover det regjeringen har gjennomført, sa Jensen.

Men har Siv Jensen aldri sagt at skattekutt er tiltak for å bekjempe ledighet? Det ble det spurt på Twitter i dag, før det ble postet eksempler på akkurat dette.

Og er det ikke det hun sier selv i neste setning? Slik forklarer hun det overfor Dagbladet.

- Svar på AP-påstand
- Hva mener du med at regjeringen aldri har sagt at skattekutt er tiltak for å bekjempe ledighet?

-  Det er et svar på en påstand som Ap har framsatt. Hovedproblemet er at Ap må bestemme seg for hva slags kritikk de framfører.  De kommer med to påstander,  at skattekutt er regjeringens viktigste virkemiddel for å bekjempe ledighet. Jeg skjønner ikke hvor Støre har det fra. Det andre er at regjeringen bruker de store pengene på skattelette. Det er helt feil, sier Jensen til Dagbladet.

Hun viser til at 86 prosent av det økonomiske handlingsrommet på statsbudsjettet går til andre ting enn skattekutt.

- Vi har hele tida sagt at vi har kortsiktige tiltak for å bekjempe ledigheten på Sør og Vestlandet. Det gjør vi gjennom målrettede tiltak som rehabilitering av veier, bygg og anlegg, jernbane på Sør- og Vestlandet. 

- Så påstår Ap at regjeringen mener skattereduksjoner er det viktigste for å bekjempe ledighet. Verken statsministeren eller jeg har hevdet at dette er tiltak for å bekjempe ledighet. Det vi har sagt,  og står ved, er at vi også har gitt skattereduksjoner, ikke fordi det er et virkemiddel for å redusere ledighet, men fordi vi trenger et konkurransedyktig skattesystem. Da vi overtok var forskjellene til blant annet Danmark og England litt for store. Det er til og med Ap enig i, i og med at de sluttet seg til dette i skatteforliket, sier hun.