- Dette har vært et mysterium siden Galilei fant opp teleskopet

Solas magnetfelt er i ferd med å bytte plass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Solas magnetiske felt er i ferd med å bytte plass, melder NASA.
 
- Det ser ut som at vi ikke er mer enn tre-fire måneder unna et komplett feltbytte. Dette vil skape ringvirkninger i hele solsystemet, sier solfysiker Todd Hoeksema ved Stanford University på NASAs egne sider.
 
Nord- og sørpol Norges fremste solekspert, seniorforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter, forklarer hva dette betyr i praksis:
 
- Her på jorda har vi Nordpolen og Sørpolen, og gjør at vi kan navigere oss ved hjelp av kompass. Jordan bytter også magnetiske felt, men bruker mellom 500 000 og 700 000 år på å snu sitt magnetfelt. Sola bytter magnetfelt hvert 11 år, sier Brekke til Dagbladet.
 
Brekke var en sentral del av den norske deltakelsen i solsatellitten SOHO (Solar end Heliospheric Observatory), et svært vellykket romprosjekt i samarbeid mellom ESA og NASA. Brekke var nestleder for prosjektet.

Nobelpris - Ved hjelp av slike satellitter har vi enkelte spor å gå etter for hvordan sola fungerer, og vi bruker jo mengden solflekker for å overvåke solas aktivitet. Men det er ingen som vet hvorfor sola har en syklus på 11 år. Det ligger nok en Nobelpris og venter på den som kommer opp med endelig svar på dette, sier Brekke.
 
- Vi vet det er prosesser inni sola som forårsaker dette, men akkurat hva og hvordan? spør han.

Nå er det SDO-satellitten og NASAs helt nye satellitt IRIS som kan gi oss de beste svarene. Iris er et norsk-amerikansk samarbeidsprosjekt.
 
- SDO har en teknikk som likner på ultralyd, der vi bruker instrumenter som leser lydbølger. På den måten kan vi skjønne hva som skjer inne i sola, og det kan være med på å gi svar på mysteriet.
 
Kosmisk stråling Solas magnetfelt ved polene vil bli svakere og svakere, for deretter å nå null. Så vil magnetfeltene dukke opp med motsatt polaritet.
 
Når magnetfeltene er sterke beskyttes også vi fra blant annet kosmisk stråling.
 
- Men når magnetfeltene blir svake, får også vi en svak beskyttelse. Partiklene som kommer av kosmisk stråling er farlige for astronautene og satellitter og liknende, sier Brekke.
 
Den danske solforskeren Henrik Svensmark har også en teori om at kosmisk stråling kan danne skyer - og dermed påvirke den globale oppvarmingen.

Global oppvarming Hans teori har vært omstridt siden andre har gitt utslipp av klimagasser hele skylden for global oppvarming. Men siden magnetfeltet til solen har vært uvanlig sterk, kan den ha fanget opp mye av den kosmiske strålingen før den har nådd fram til jorden.
 
- Dermed vi variasjonen i solas magnetfelt endre mengden skyer. Dette kan igjen ha stor effekt på klima. Dermed er solas aktivitet svært spennende, og akkurat nå er det noe spennende som skjer med sola, sier Brekke.
 
- Nå lurer jeg på om solaktiviteten kan bli enda svakere etter at magnetfeltene har byttet syklus. Det kan være et tegn på at sola er på vei inn i roligere periode.

BYTTER PLASS: Her er en illustrasjon av at solas magnetiske felt er i ferd med å bytte plass. Foto: NASA
BYTTER PLASS: Her er en illustrasjon av at solas magnetiske felt er i ferd med å bytte plass. Foto: NASA Vis mer
EKSPERT: Solforsker Pål Brekke følger spent med på sola. 
Foto: Tore Meek / Scanpix
EKSPERT: Solforsker Pål Brekke følger spent med på sola. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer