Dette har vært separatistenes bastion i over tre måneder. Nå vaier Ukrainas flagg igjen høyt over byen

Viktig vendepunkt for Ukraina.

HEISTE FLAGGET: Ukrainske regjeringsstyrker gikk i dag inn og tok kontrollen i Slavjansk. Her har de heist et ukrainsk flagg i nærheten av en regjeringsbygning. Foto: (AP Photo/Dmitry Lovetsky)
HEISTE FLAGGET: Ukrainske regjeringsstyrker gikk i dag inn og tok kontrollen i Slavjansk. Her har de heist et ukrainsk flagg i nærheten av en regjeringsbygning. Foto: (AP Photo/Dmitry Lovetsky) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Byen Slavjansk øst i Ukraina, har siden april vært beleriet av pro-russiske separatister.

I tre måneder har de tungt bevæpnede og fast besteme pro-russiske opprørerne fått et solid fotfeste i byen med drøyt 120 000 innbyggere i Donetsk-regionen.

I morgentimene i dag kom meldingen fra den selvutnevnte separatistordføreren Volodymyr Pavlenko om at opprørerne hadde forlatt sin viktigste skanse i byen. I ettermiddag marsjerte igjen ukrainske regjeringsstyrker, som har holdt seg på kontrollposter i utkanten, inn igjen i Slavjansk.

Igjen kunne det ukrainske flagget henge høyt over byen.

Tilbudt amnesti Flaggheisingen kom på direkte ordre fra Ukrainas president Petro Porosjenko i de tidligere timene i dag, like etter nyheten om separatistenes tilbaketrekning hadde nådd ukrainske myndigheter.

Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov har i dag brukt sin Facebook-side for å vise fram Ukrainernes gjenerobring av Slavjansk.

FLAGGER: Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov la ut dette bilder på Facebook i dag. Bildet viser ukrainske regjeringsstyrker utenfor rådhuset i Slavjansk. De kunne i dag heise det ukrainske flagg i byen, etter den har vært beleiret i over tre måneder. Foto: Arsen Avakov / Facebook
FLAGGER: Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov la ut dette bilder på Facebook i dag. Bildet viser ukrainske regjeringsstyrker utenfor rådhuset i Slavjansk. De kunne i dag heise det ukrainske flagg i byen, etter den har vært beleiret i over tre måneder. Foto: Arsen Avakov / Facebook Vis mer

- I morges rapporterte etterretningstjenesten at Girkin og en betydelig del av opprørerne har flyktet fra Slavjansk, skrev  Avakov i et Facebook-innlegg i dag.

Girkin, eller Igor Strelkov, er den militære lederen for separatistene i Slavjansk, ifølge NTB.

Slavjansk er en strategisk viktig by øst i Ukraina og gjenerobringen av regjeringsstyrkene representerer et viktig vendepunkt for Ukraina og konflikten i øst.

Opprørerne har vært tungt bevæpnet, og har kontrollert et av landets største våpenlagere, som ligger i Slavjansk.

- Lokale innbyggere skal overlevere våpnene, som ble etterlatt av opprørerne, til regjeringsstyrker, sier Ukrainas president Petro Porosjenko i en uttalelse, ifølge NTB.

Våpenhvile Det er bare drøyt to uker siden Ukraina ba om en våpenhvile. Vladimir Putin responderte umiddelbart, og inngikk en enighet med Porosjenko et par dager etter.

RYKKET NÆRMERE: Ukrainske styrker har de siste ukene og dagene rykket stadig nærmere Slavjansk, og dette bilder fra i dag viser regjeringsstyrkene ved en av kontrollpostene. Foto:  (AP Photo/Evgeniy Maloletka)
RYKKET NÆRMERE: Ukrainske styrker har de siste ukene og dagene rykket stadig nærmere Slavjansk, og dette bilder fra i dag viser regjeringsstyrkene ved en av kontrollpostene. Foto: (AP Photo/Evgeniy Maloletka) Vis mer

Våpenhvilen var et tilbud om reelt amnesti til mange av de pro-russiske opprørerne. Med dette tilbudet kan russerne som har deltatt i opprøret mot Kiev, og de ukrainerne som vil, komme over grensa til Russland uten å bli skutt på, skrev Dagbladets kommentator Morten Strand da avtalen var en realitet.

Samtidig fortsatte slaget i byen Slavjansk, og 300 opprører og minst sju ukrainske regjeringssoldater ble drept 19. juni. De nektet å godta Porosjenkos tilbyd om en åpen korridor til Russland og amnesti.

Våpenhvilen ble imidlertid opphevet for fem dager siden. Da gjorde Porosjenko det klart at Ukrainske styrker vil angripe og befri landet.

Dratt videre Porosjenko sier våpenhvilen ble avblåst på grunn av «kriminelle aktiviteter» begått av separatistene. Den tidagers lange våpenhvilen ble dermed avsløst av det som må betegnes som en svært effektiv gjenerobring av Slavjansk.

Valget av Petro Porosjenko som president i mai ga Ukraina hardt tiltrengt politisk styringsfart. Hæren har etter valget vært brukt med større tyngde og troverdighet for å slå ned opprøret i øst.

Opprørerne skal ha dratt i retning byen Kramatorsk, melder BBC.

ANHOLDT: Disse hadde våpen i bilene og ble anholdt av ukrainske soldater som har tatt kontroll over Slavjansk og de nærliggende områdene. Opprørerne har flyttet på seg og sier de vil fortsette kampene. Foto:  (AP Photo/Evgeniy Maloletka)
ANHOLDT: Disse hadde våpen i bilene og ble anholdt av ukrainske soldater som har tatt kontroll over Slavjansk og de nærliggende områdene. Opprørerne har flyttet på seg og sier de vil fortsette kampene. Foto: (AP Photo/Evgeniy Maloletka) Vis mer

- Vår motstand er ikke ødelagt, sier opprørsleder Andrej Purgin, og la til at opprørerne kun har forlatt byen for å beskytte sivilbefolkningen, skriver NTB.

Kontraterror Det er nesten tre måneder siden Ukraina initierte de første «kontraterroraksjonene» mot de pro-russiske opprørerne i Slavjansk. Tungt bevæpnede sikkerhetsstyrker og spesialsoldater skulle ta tilbake den ukrainske byen ved å slå til mot veisperringer utenfor byen.

Siden har det vært mange slag om byen. I starten av mai var det kraftige sammenstøt mellom regjeringsstyrker og separatistene. Det var heftige kamper både i sentrum og utenfor byen, og elitestyrker fra den ukrainske nasjonalgarden støttet av angrepshelikopter forsøkte å ta over opprørernes kontrollposter.

I slutten av mai døde 14 personer da et ukrainsk militærhelikopter ble skutt ned i Slavjansk. Hundrevis av separatister og regjeringssoldater har blitt drept i de harde kampene i Øst-Ukraina, og de er de såkalte kontraterroraksjonene som er blitt gjenopptatt etter våpenhvilen ble avblåst tidligere i måneden.

Krisa i Øst-Ukraina

• 6. april innledet prorussiske demonstranter angrep på regjeringsbygninger i Donetsk, Luhansk og en rekke andre byer i det østlige Ukraina.

• 13. april innledet den midlertidige regjeringen i hovedstaden Kiev en såkalt «antiterroroperasjon» mot separatistene.

• 11. mai avholdt regionene Donetsk og Luhansk folkeavstemninger om løsrivelse fra Kiev. Både den ukrainske regjeringen og Vesten erklærte folkeavstemningene for ugyldige, mens Russland oppfordret til respekt for «folkets vilje» om løsrivelse.

• 25. mai ble den provestlige milliardæren Petro Porosjenko valgt som president i Ukraina. 26. mai angrep den ukrainske hæren separatister som hadde okkupert lufthavnen i Donetsk. 40 ble drept. Tre dager senere skjøt separatister ned et militærhelikopter i nærheten av Slavjansk. 14 omkom.

• 14. juni ble 49 mennesker drept da separatister skjøt ned et militærfly i Luhansk.

• 20. juni erklærte Porosjenko en ensidig våpenhvile.

• 23. juni kunngjorde separatistene en midlertidig våpenhvile og sa de ville forhandle om en fredelig løsning.

• 27. juni ble våpenhvilen fra Kiev forlenget.

• 30. juni løp våpenhvilen ut, og regjeringsstyrker fortsatte militæroffensiven.

• 2. juli ble Ukraina og Russland enige om å invitere separatistene til forhandlinger innen lørdag 5. juli.

• 5. juli erklærer Kiev at separatistene er drevet ut av Slavjansk i Donetsk.

(Kilder: AFP, Reuters, Ritzau)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer