Dette hemmelige spionsenteret bruker 6,4 millioner liter vann - daglig

«Flere hemmeligheter, mer vann?»

TOPPHEMMELIG: NSAs datasenter i Bluffdale i Utah har kostet mellom 10 og 12 milliarder å bygge. Foto: AP Photo/Rick Bowmer/NTB Scanpix
TOPPHEMMELIG: NSAs datasenter i Bluffdale i Utah har kostet mellom 10 og 12 milliarder å bygge. Foto: AP Photo/Rick Bowmer/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Flere hemmeligheter, mer vann?» spør TV-kanalen KSL i en artikkel som avslører at det enorme Utah Data Center bruker rundt 6,4 millioner liter med vann for å kjøle ned serverne - daglig.

For amerikanske myndigheter har ikke spart på noe når det kommer til datasenteret som drives av etterretningsbyrået National Security Agency (NSA). Senteret skal være på rundt 100 000 kvadratmeter og har kostet mellom 10 og 12 milliarder norske kroner.

Hemmelig anlegg Dagbladet omtalte byggingen av senteret i april i fjor. Da kunne den anerkjente forfatteren James Bambord, som skrev den første boka om NSA i 1982, røpe flere detaljer - til tross for at bygningsarbeiderne må være klarert for topp hemmelig.

Blant annet røpte han allerede da at «alle med kommunikasjonsverktøy er mål».

Dette ble kategorisk avvist av NSA-sjef Keith Alexander - men påstanden har ikke akkurat mistet troverdighet etter at tidligere NSA- og CIA-ansatte Edward Snowden lekket topphemmelige dokumenter som bekreftet nettopp dette.

KREVER MYE VANN: Dette bildet viser nedkjølingsanlegget på NSAs datasenter i Utah. Ifølge TV-kanalen KSL krever anlegget 6,4 millioner liter vann daglig. Foto: AP Photo/Rick Bowmer/NTB Scanpix
KREVER MYE VANN: Dette bildet viser nedkjølingsanlegget på NSAs datasenter i Utah. Ifølge TV-kanalen KSL krever anlegget 6,4 millioner liter vann daglig. Foto: AP Photo/Rick Bowmer/NTB Scanpix Vis mer

Fra et hotellrom i Hong Kong avslørte han hvordan NSA gjennom sitt etterretningsprogram PRISM har drevet omfattende overvåking av millioner av personer over hele verden. Dette skal ha skjedd ved at etterretningsorganisasjonen har fått tilgang til dataservere hos Facebook, Google, Microsoft og Apple, samt mobiltelefondata fra selskapet Verizon.

Bambord skrev over flere sider i magasinet Wired hvordan senteret har mulighet til å kunne analysere og lagre all informasjon og lagre det på sine servere.

Lite gjestfritt I en artikkel i The Guardian i forrige måned forsøkte den britiske avisa å avlegge senteret et besøk. Men det var nok akkurat så gjestfritt som man kan tenke seg.

«En liten avkjørsel som ikke er merket av på vanlige kart tar deg opp en svingete vei. Et gult skilt forteller at dette er militært område stengt for uvedkommende. Lengre opp møter du murvegger, en bom og en vaktpost med sikkerhetsvakter, sporhunder og kameraer.»

Den britiske avisa la også inn en forespørsel hos en talsmann ved NSAs hovedkvarter i Fort Meade i Maryland. Den ble avvist.

LITE GJESTFRITT: NSAs anlegg i Utah er lite gjestfritt. Foto: AP Photo/Rick Bowmer/NTB Scanpix
LITE GJESTFRITT: NSAs anlegg i Utah er lite gjestfritt. Foto: AP Photo/Rick Bowmer/NTB Scanpix Vis mer

- Dette er et sikkerhetsanlegg. Ved overtredelse på føderal eiendom vil sikkerhetsvaktene være forpliktet til å gjøre jobben sin, sa talsmannen.

Et intervju var også utelukket.

Positivt for lokalsamfunnet William Binney, som jobbet for NSA i nesten 40 år, sier at datasystemet ved Utah-senteret kan lagre 20 terabytes med data - i minuttet. Binney forlot NSA i 2001 og varslet om det han mente var brudd på grunnloven, og sa at NSA spionerte på sine egne borgere.

- Det spiller ingen rolle for dem om målene er amerikanske eller utenlandske, sier han.

Men lokale myndigheter i Bluffdale er ikke spesielt bekymret over dette.

ENORMT: Det nye anlegget skal dekke 100 000 kvadratmeter og skal ha kostet mellom 10 og 12 milliarder kroner. Foto: AP Photo/Rick Bowmer/NTB Scanpix
ENORMT: Det nye anlegget skal dekke 100 000 kvadratmeter og skal ha kostet mellom 10 og 12 milliarder kroner. Foto: AP Photo/Rick Bowmer/NTB Scanpix Vis mer

- Hvis noen leser mine e-poster blir de nok å kjede seg, sier rådmann Mark Reid til The Guardian.

Til både The Guardian og TV-kanalen KSL fortellet Reid at han er mest opptatt av fordelene NSA-senteret gir til Bluffdale når det gjelder bedret infrastruktur. Han forteller til KSL at føderale myndigheter har brukt sju millioner dollar til inftrastruktur til datasenteret, og ytterligere fem millioner som sikrer at en tredejedel av vannet som brukes for å kjøle ned serverne blir resirkulert og sendes til byen.

På den måten kan vannet også brukes for å vanne parkene og plenene i byen.

HOVEDKVARTER: NSA har om lag 30 000 ansatte, og skal være verdens største arbeidsgiver for matematikere. Hovedkvarteret ligger på militærbasen Fort George G. Meade i Maryland. Foto: Reuters/NSA/NTB Scanpix
HOVEDKVARTER: NSA har om lag 30 000 ansatte, og skal være verdens største arbeidsgiver for matematikere. Hovedkvarteret ligger på militærbasen Fort George G. Meade i Maryland. Foto: Reuters/NSA/NTB Scanpix Vis mer