Terrorangrepene på Sri Lanka

Dette hemmelige terror-notatet skaper raseri

Folk på Sri Lanka raser: De voldsomme terrorangrepene var varslet fra øverste hold i politiet. Nå sparker presidenten flere sjefer.

DETALJERT ADVARSEL: Ti dager før terrorangrepene ble Forsvarsdepartement og etterretning advart i detalj om et nært forstående angrep mot katolske kirker. Men ikke noe ble gjort. Faksimile fra The New York Times
DETALJERT ADVARSEL: Ti dager før terrorangrepene ble Forsvarsdepartement og etterretning advart i detalj om et nært forstående angrep mot katolske kirker. Men ikke noe ble gjort. Faksimile fra The New York TimesVis mer

Ti dager før de forferdelige terrorangrepet på Sri Lanka søndag advarte øverste politiorgan landets sikkerhetstjeneste og Forsvarsdepartement om at en lite kjent radikal islamistgruppe planla selvmordsangrep mot kirker. Advarselen var svært detaljert og konkret, og The New York Times har oversatt den svært detaljerte advarselen.

Myndighetene sier de aldri mottok denne, og at de ikke gjorde noe for å stoppe gruppa.

Detaljert informasjon

New York Times har oversatt det oppsiktsvekkende, detaljerte og hemmelige terrornotatet som kom fra en øverste politihold - og var adressert til Forsvarsdepartementet. Så vises det til detaljert oversikt over den ukjente gruppa National Thowheet Jama'ath, dens leder Mohammed Zaharan og deres planlagte angrep mot katolske kirker og det indiske høykommiseriatet i Colombo.

Videre viste brevet til detaljert informasjon om personer som man antok var involvert, med deres telefonnummer og hvor de befant seg i landet. Flere av disse hadde tidligere vært involvert i å ødelegge religiøse statuer, i tillegg til å legge ut hatmeldinger mot ikke-muslimer i kjølvannet av terrorangrepet på New Zealand.

Høster kritikk

Mandag la likevel regjeringen skylda på gruppa National Thowheet Jama'ath for å stå bak angrepene.

- En minister jeg kjenner, Harin Fernando, var den som offentliggjorde advarselen denne uka, blant annet på sin Facebook-side. Han får nå kritikk for å gjøre det for egen, politisk vinning, men jeg kjenner ham, som jeg mener er en bra person, sier Indra de Soysa, professor og Sri Lanka-ekspert.

MANER TIL RO: Professoren på NTNU, Indra de Soysa, kommer fra Sri Lanka og følger landets politikk tett. Foto: NTNU
MANER TIL RO: Professoren på NTNU, Indra de Soysa, kommer fra Sri Lanka og følger landets politikk tett. Foto: NTNU Vis mer

Han mener at Fernando «i det minste vær ærlig nok til å vise advarselen og reagere mot at ikke noe var blitt gjort for å stoppe terrortragedien».

- Nå er folk sinna og det skjønner jeg. Mitt svar til dem, er at jeg skjønner det. Terrorangrepene var forferdelige. Men nå må folk slutte å legge skylda på hverandre. Nå må vi lære av feilene som ble gjort sånn at vi kan beskytte oss bedre i framtida, sier de Soysa.

Skylder på hverandre

Forholdet mellom Sri Lankas president og statsminister er svært dårlig. De legger skylda på hverandre. Og er langt fra alene om å gjøre det.

- Det er mange spekulasjoner ute og går nå. Om at president og statsminister ikke var koordinert og mye mer. Men jeg tror de alle går litt langt. Etter 9/11 kom beskyldningene om at Bush-administrasjonen var advart om angrepet på forhånd, sier professoren og fortsetter:

ET FOLK I SORG: En mann sørger ved graven til en av de mange drepte i terrorangrepene på Sri Lanka. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters / Scanpix
ET FOLK I SORG: En mann sørger ved graven til en av de mange drepte i terrorangrepene på Sri Lanka. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters / Scanpix Vis mer

- Vi må huske at informasjon om mulige angrep kommer hele tida. Og bare det å si at angrepet mot muslimene i New Zealand skulle bli hevnet på Sri Lanka … Det er nesten latterlig. Nå må alle roe seg ned og finne ut hva som gikk galt og hvorfor sånn at vi er bedre rustet i framtida, sier de Soysa.

COLOMBO, SRI LANKA: Optikeren P.I. Fernando (50) var like ved da bomben gikk av. Vis mer

- Får sparken

Ifølge The Daily Mirror på Sri Lanka, ber nå president Maithripala Sirisena flere høytstående ledere i Forsvarsdepartementet om å gå av.

- Sjefene for Forsvarsdepartementet ser ikke ut til å ha reagert på advarselen. De burde normalt ha gått til presidenten, som har dette ministeriet under seg. Nå er det flere meldinger om at presidenten ber folk gå av, for å vise besluttsomhet, sier de Soysa.

Han mener at advarselen burde ha kommet videre, og at noen har begått en feil.

- Det var tydelig problem i kommandolinja, men nå må alle roe seg ned. Se hva som gikk galt og sørge for at kommunikasjonen fungerer bedre neste gang. Dette er ikke noe som kan løses raskt. En må gjøre som de gjorde mot de tamilske tigrene: Å jobbe sakte, men sikkert for å bygge ned ekstremistgrupper, sier professoren.