TV 2 VALGSTUDIO: Tirsdag kveld var det debatt mellom Listhaug og Moxnes. Den tok en uventet vending da programleder Linn Wiik brøt inn. Foto: NTB Scanpix og TV 2
TV 2 VALGSTUDIO: Tirsdag kveld var det debatt mellom Listhaug og Moxnes. Den tok en uventet vending da programleder Linn Wiik brøt inn. Foto: NTB Scanpix og TV 2 Vis mer

Debatten på TV 2:

- Dette her er FOX News-tull

Debatten viser at Moxnes ikke er vant til å få kritiske spørsmål, sier Sylvi Listhaug.

Publisert

«Midt i en duell med Listhaug prøvde TV2s programleder i beste Fox News-stil å stille Bjørnar Moxnes til veggs. Hvordan syns du det gikk?»

Dette skrev Rødt på Facebook etter debatten mellom to steile fronter, Moxnes og Sylvi Listhaug i TV 2s valgstudio. På agendaen tirsdag kveld var eldreomsorg og privatisering av sykehjem.

Under debatten går det hett for seg. Listhaug mener Arbeiderpartiet er i lomma på Bjørnar Moxnes, ved å kaste ut de private aktørene i Oslo. Moxnes sier at skattepengene, istedenfor å gå til pleietrengende, går til svære milliardforbund av velferdsprofitører.

Han argumenterer videre med at Frp har tvangsprivatisert sykehjem mot beboerens vilje for å gi kommersielle aktører sugerør i statskassa. Listhaug på sin side mener vi trenger alle de gode hjelperne vi kan få.

På et tidspunkt bryter programlederen inn.

- Jeg lurer på noe. Bjørnar Moxnes, nå har jeg hørt deg snakke veldig mye. Veldig mye av det er kjent. Veldig mye av det du snakker om nå gjør at jeg tenker at det er en person som du har glemt, sier Wiik.

Listhaug nikker anerkjennende.

- Brukeren, sier hun.

- Nei, fordi det... prøver Moxnes å si idet han skal begynne å forklare.

- Vet du hvem det er?

- Nei, du får opplyse om det, smiler han.

- Det er bestemor.

- Ja, men det handler om bestemor!

- La meg fullføre. Når jeg hører på deg så synes jeg det handler så mye om ideologi. Jeg synes det virker som at du er mer opptatt av at staten skal bestemme, enn hvordan bestemor har det.

- Det der er som å høre Frp. Og det er bare tull, skyter Moxnes tilbake.

- Er det tull?

- La meg svare. Det jeg sier er at man skal få velge mellom et mangfold av private ideelle og offentlige tilbud. Hun legger ned de private ideelle, og vil ha inn kommersielle aktører. Det er vi imot, fordi pengene som skulle gått til bestemor forsvinner ut av tjenesten, og beriker kommersielle aktører.

- Det er helt fair det. At du er opptatt av ideologi når du leder et marxistisk parti.

Wiik snur seg mot Listhaug, ler og spør:

- Eller er du kommunist? Før hun snur seg tilbake til Moxnes for at han skal besvare spørsmålet.

- Dette her er FOX News-tull, svarer han kontant.

FRESER MOT LISTHAUG: Under Rødts landsmøte benyttet partileder Bjørnar Moxnes anledningen til å si hva han mener om den nye eldre- og folkehelseministeren. Video: Ingebjørg Iversen Vis mer

Ingen rot i virkeligheten

Når Dagbladet tar kontakt med Moxnes og spør hva han synes om debatten og måten den ble ledet på, svarer han at leserne kan se klippet og vurdere selv hva de synes om programlederen.

- Hva mente du med «dette her er noe FOX News-tull»?

- Det jeg mente med Fox News er at programlederen kommer med politiske påstander om Rødt, som ikke har noe rot i virkeligheten.

Med det sikter han til «jeg synes det virker som at du er mer opptatt av at staten skal bestemme, enn hvordan bestemor har det.»

- Det er helt greit at Listhaug eller andre politikere gjør det, men uvanlig fra en programleder.

Listhaug mener at Rødt-lederen ikke er vant til å til bli stilt veggs.

- Dette viser at Moxnes ikke er vant til å få kritiske spørsmål. Det er på høy tid at han blir utfordret på hvorfor han ikke snakker om brukerne i det hele tatt.

De er nettopp dem, eldre og syke mennesker, helse- og omsorgstjenestene er der for. Da må de få bestemme og ha valgfrihet, utdyper hun.

- Kommunistpartiet Rødt og Moxnes sin politikk fører til at bare de med tykk lommebok kan velge private tjenester. Frp ønsker at vanlige folk skal ha muligheten til å velge private tjenester betalt av det offentlige.

Listhaug svarer ikke

At Listhaug mener Moxnes ikke tåler kritiske spørsmål, lever han helt fint med.

- Det er jo Listhaug som ikke klarer å svare en eneste gang på hvorfor Frp godtar at velferdsprofitørene tar ut skattepenger i hundremillioners klassen fra velferden. Hun står bare og terper på sine innøvde poenger. Hun bør se seg selv i speilet før hun karakteriserer meg.

- Kjernen her er at når Rødt sier at vi er for profittfri velferd, så er det fordi pengene skal forbli hos bestemor!

Han påpeker at det er bra når programledere graver og tar tak det politikere sier, men noe annet når de opptrer som en politiker.

- Har du opplevd noe liknende i norske debatter før?

Moxnes bruker noen sekunder til å tenke seg om.

- Jeg tror ikke det.

TV 2s redaktør Karianne Solbrække sier at de er opptatt av at gjestene blir behandla skikkelig.

- Men også at vi stiller spørsmål folk lurer på. Vi har selvsagt ingen politisk slagside, og får innimellom pepper både fra høyre- og venstresiden.

Hun legger til at ifølge Rødt sitt eget partiprogram står det «Rødt baserer sin forståelse av samfunnet på marxistisk ideologi».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer