Norge stanser innreise fra Storbritannia:

- Dette holder ikke

Mandag følger Norge etter flere EU-land og innfører flyforbud og restriksjoner for reisende fra Storbritannia. Frp og Ap takker for tiltakene, men mener det er på tide med strengere grensekontroll.

GRENSETESTING: Statsminister Erna Solberg (H) har tidligere sagt at hun mener det er feil ressursbruk å teste alle som kommer til Norge. Det er ikke Frp og Ap enige i. Foto: Vidar Ruud / NTB
GRENSETESTING: Statsminister Erna Solberg (H) har tidligere sagt at hun mener det er feil ressursbruk å teste alle som kommer til Norge. Det er ikke Frp og Ap enige i. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag følger Norge ved helseminister Bent Høie (H) etter flere EU-land og innfører flyforbud og restriksjoner for reisende fra Storbritannia.

Bakgrunnen for føringene er spredningen av en ny mutasjon av coronaviruset, som er angitt å være 70 prosent mer smittsom enn den opprinnelige varianten.

- Vi må sikre at virusvarianten som er påvist i Storbritannia i minst mulig grad sprer seg til Norge. Derfor stanser vi nå direkteflyginger fra Storbritannia og strammer inn tiltak for reisende fra dette området. Dette er i tråd med råd vi har fått fra Helsedirektoratet, sier Høie.

- Holder ikke

Fremskrittspartiet (Frp) stiller seg positive til de nye nasjonale innstrammingene, men mener samtidig regjeringen ikke handler tilstrekkelig. De krever at det innføres obligatorisk testing på grensene for å begrense importsmitte.

- Det er bra at Norge nå kommer etter med tiltakene, men ærlig talt, Bent Høie, dette holder ikke. Obligatorisk testing for coronaviruset må innføres for alle reisende til Norge. Vi vet ikke hvilke land det muterte viruset allerede har spredd seg til, sier helsepolitisk talsperson i Frp, Åshild Bruun-Gundersen, til Dagbladet.

Den nye virusvarianten er oppdaget i blant annet Danmark, Nederland og Italia.

Bruun-Gundersen forteller at regjeringen bør «legge prestisje til side».

- Det virker ikke som regjeringen tar importsmitte på alvor. Gjennom hele sommer og høst har regjeringen innført en rekke test- og karantenefritak, og selv om de blir kjent med et mutert virus fra et av våre naboland, så er de ikke i stand til å agere raskt, sier hun.

STANS: Mandag formiddag følger Norge etter flere EU-land og innfører flyforbud og restriksjoner for reisende fra Storbritannia. Foto: NTB Vis mer

Støre: - Hadde ikke mer tid å gå på

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener også regjeringen bør ta ytterligere grep ved grensene.

- Norge har vært bakpå i møte med importsmitte siden Italiaflyene i mars. Det var nødvendig at regjeringen innførte disse tiltakene nå, med all uvissheten rundt den nye virusvarianten fra Storbritannia. De hadde ikke mer tid å gå på. Så mener vi det også bør fattes flere vedtak, sier Støre til Dagbladet.

Både Frp, Ap og Sp er delte i synet på at regjeringen må skynde seg og innføre obligatorisk testing på grensene for å hindre at den muterte virusvarianten kommer til Norge.

Da forslaget ble behandlet i Stortinget 10. desember, var det bare Arbeiderpartiet som ga sin støtte til Frps forslag.

- Sp har nå snudd, og dette er en holdning vi mener regjeringen bør merke seg, sier Støre.

KREVER HANDLING: Ap-leder Jonas Gahr Støre synes regjeringen har vært bakpå i møte med importsmitte, og mener det nå må tas ytterligere grep. Foto: Heiko Junge / NTB
KREVER HANDLING: Ap-leder Jonas Gahr Støre synes regjeringen har vært bakpå i møte med importsmitte, og mener det nå må tas ytterligere grep. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Forstår Oslos uro

Tidligere mandag sa byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), til Dagbladet at han mener regjeringen ikke har hatt viljestyrke til å sette inn tiltak mot importsmitte tidlig nok gjennom pandemien.

- Egentlig hadde jeg håpet at regjeringen ville reagert like raskt som flere andre land, og satt inn tiltak i går. Norge er allerede på etterskudd, og selv om det er mye bra å si om hvordan vi har håndtert coronaviruset her til lands, har vi alltid vært på etterskudd når det gjelder importsmitte. Det gjelder også i denne saken, sa Johansen.

Støre viser sin støtte til byrådslederen.

- Jeg forstår Oslos uro som en storby rett ved Oslo Lufthavn. Johansen har opplevd flere ganger å få ukontrollert smitte inn i hans kommune, og jeg skjønner hans reaksjon, sier Ap-lederen.

Han fortsetter:

- Nå blir det viktig for regjeringen å se om flere vedtak må fattes de kommende dagene, eller om dem som er satt inn er tilstrekkelige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer