- Dette huset gikk for 2,6 millioner i 2007

Nå er huset på Greåker involvert i millionbedrageriet i Østfold.

- SVINDELTATT: Seks personer ble i dag pågrepet, mistenkt for omfattende bedrageri i Østfold. Kjøp og salg av dette huset på Greåker i Sarpsborg skal være blant eiendommene som Finansnæringens Hovedorganisasjon og politiet har sett nærmere på.  Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet
- SVINDELTATT: Seks personer ble i dag pågrepet, mistenkt for omfattende bedrageri i Østfold. Kjøp og salg av dette huset på Greåker i Sarpsborg skal være blant eiendommene som Finansnæringens Hovedorganisasjon og politiet har sett nærmere på. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Dette falleferdige huset er blant de involverte eiendommene etter opprullinga av den omfattende bedragerisaken i Østfold i dag, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

Ifølge Eiendomsregisteret ble huset solgt for 2,6 millioner kroner i novemeber 2007. Én måned tidligere var prislappen 1,1 millioner kroner, skriver avisa.

Ifølge registeret ble huset besluttet tavngssolgt i januar i år.

- Avslørt av branner
Saken startet med noen utredere i et forsikringsselskap som så at to branner åpenbart var påsatt. Disse ble heldigvis nysgjerrige, sier en person med tett tilknytning til etterforskningen av bedragerisaken til Dagbladet.

I dag avslørte NRK Østfold og flere andre medier en politirazzia på flere adresser i østfoldbyene Fredrikstad, Sarpsborg og Moss. Politiet har pågrepet seks personer for bankbedrageri i hundremillion-klassen.

- Kommer flere anmeldelser
- Det er snakk om lån på over 100 millioner kroner. Men vi er usikre på hvor mye bankene kan få tilbake ved eventuelle salg av boligene, sa politiadvokat Nils Vegard i Østfold politidistrikt til NRK etter avsløringen i dag.

Så langt er det 65 anmeldte forhold, men ifølge Dagbladets opplysninger kan man vente seg et titalls anmeldelser til i tiden fremover.

Sakene ble gått nærmere innpå og man så at det var mange av de samme personene som var involvert i flere mistenkelige saker. I en pressemelding fra Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) opplyses det at de har koordinert arbeidet saken som finansnæringen selv har nøstet opp.

Senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i FNH bekrefter at det var observante utredere i finansnæringen som fattet en mistanke. De ga sine opplysninger videre til FNH som startet sine egen undersøkelser.

- Samarbeidet med politi både lokalt og sentralt har vært veldig godt. Vi er veldig godt fornøyde med arbeidet som er gjort, sier Neverdal, som opplyser at de første sakene stammer tilbake til 2006.

- 3-4 bakmenn
Et titalls filialer, både større og mindre banker, er berørt i saken. De fleste av lånesakene har sitt utspring i Østfold.

- I enkelte av disse sakene klarte nettverket å skru opp boligens verdi på papiret til det dobbelte i løpet av noen få uker. Det ble brukt forskjellige forfalskede og uriktige dokumenter. Flere av de sentrale aktørene i disse sakene er av utenlandsk opprinnelse, sier Neverdal.
Det siste året er det avdekket en ny og omfattende type lånebedragerier. Et organisert nettverk står bak. Oppblåste eiendomsverdier er de viktigste ingrediensene i saken, men det er også flere eksempler på forsikringssvindel og boligbranner, heter det i pressemeldingen.

Etter det Dagbladet forstår har politi og paraplyorganisasjonen arbeidet med saken siden mai/juni i fjor. I dag slapp man bomben. Man valgte å slå til nå for å forhindre at dette skulle spre seg ut til andre fylker og landsdeler i Norge, får Dagbladet opplyst.

- Dette er åpenbart et organisert nettverk, opplyser kilden til Dagbladet.

Det skal være 3-4 fire personer som, ifølge de med god kjennskap til saken, er hovedmennene bak den antatt kriminelle virksomheten.

Disse skal ha bakgrunn fra Tyrkia og det tidligere Jugoslavia.

Falske dokumenter
Et titalls filialer, både større og mindre banker, er berørt i saken. De fleste av lånesakene har sitt utspring i Østfold.

- I enkelte av disse sakene klarte nettverket å skru opp boligens verdi på papiret til det dobbelte i løpet av noen få uker. Det ble brukt forskjellige forfalskede og uriktige dokumenter. Flere av de sentrale aktørene i disse sakene er av utenlandsk opprinnelse, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i FNH i pressemeldingen.

To av bankene som er berørt er Rygge/Våler Sparebank og en DnB Nor-filial i Østfold.

UBEBOELIG: Huset bærer preg av å være slitt og trenger trolig et malingsstrøk. Likevel ble det solgt for 2,6 millioner kroner i 2007. I januar ble det besluttet tavngssolgt. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet
UBEBOELIG: Huset bærer preg av å være slitt og trenger trolig et malingsstrøk. Likevel ble det solgt for 2,6 millioner kroner i 2007. I januar ble det besluttet tavngssolgt. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet Vis mer