Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette huset knytter bedrageriene i Oslo og Østfold sammen

Men politiet i Oslo vil ikke slå sakene sammen.

ST. CROIXGATE 11: 39-åringen skal ha søkt om falskt lån på rundt fire millioner kroner til bygården i Fredrikstad sentrum. Verdien skal ha steget fra 1,2 millioner kroner til 4,2 millioner kroner etter at bygget ble delt opp i fem leiligheter og solgt enkeltvis. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
ST. CROIXGATE 11: 39-åringen skal ha søkt om falskt lån på rundt fire millioner kroner til bygården i Fredrikstad sentrum. Verdien skal ha steget fra 1,2 millioner kroner til 4,2 millioner kroner etter at bygget ble delt opp i fem leiligheter og solgt enkeltvis. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Dette leilighetskomplekset i St. Croixsgate 11 i Fredrikstad sentrum står helt sentralt i den historiske omfattende bedragerisaken i Østfold.

Nå knyttes den også til den nylig avslørte bedragerisaken i Oslo. I går ble fem menn varetektsfengslet i Oslo tingrett. Til sammen er åtte personer siktet for å ha bedratt eller forsøkt å bedra banker for mellom 20 og 25 millioner kroner.

En 39 år gammel mann, som antas å være hovedmannen i Østfold-saken, skal med hjelp av falske lånepapirer søkt om lån på rundt fire millioner kroner for bygården i St. Croixsgate. Verdien på huset, skal ifølge politiet, ha steget mistenkelig høyt - fra 1,2 millioner til 4,2 millioner etter at det ble delt i fem leiligheter og solgt enkeltvis.

Hovedmann og siktet
Og det er slik politiet mener boligspekulantene har drevet: De pumpet opp prisen på eiendommene, solgte til seg selv og forlot regninga. Igjen satt siste kjøper med en gjeld han ikke klarte å betjene. Banken tok over og siste selger satt igjen med et hyggelig overskudd.

BEKREFTER: Politiadvokat Anne Glede Allum ved Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt bekrefter at adressen i Fredrikstad går igjen i sakene i Østfold og Oslo. Hun ønsker likevel ikke at de to sakene skal slås sammen etterforskningsmessig. Foto:
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
BEKREFTER: Politiadvokat Anne Glede Allum ved Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt bekrefter at adressen i Fredrikstad går igjen i sakene i Østfold og Oslo. Hun ønsker likevel ikke at de to sakene skal slås sammen etterforskningsmessig. Foto: Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

- Vi mener det huset er en av eiendommene som binder Østfold- og oslosaken sammen. Det er ikke slik at sakene er slått sammen, de etterforskes hver for seg, men vi ser at flere navn og adresser fra Østfold går igjen i vår sak, sier politiadvokat Anne Glede Allum ved Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt.

Leiligheten knyttes til en arbeidsledig 29 år gammel mann som ble varetektsfengslet i to uker i Oslo tingrett i går. Politiet har siktet mannen for lånebedrageri. Mannens navn skal ikke gå igjen i mange av juksedokumentene, men han nevnes, etter det Dagbladet kjenner til, hos flere vitner og siktede i saken.

Fant Østfold-nummer på Oslo-telefon
Det er ikke bare gateadresser som går igjen i de to sakene. På en av de siktedes telefon i oslo-saken, en 31 år gammel tidligere finansrådgiver, fant politiet telefonnummeret til den antatte hovedmannen (39) i Østfold.

Politiet ønsker ikke å kommentere dette, men ifølge mannens forsvarer, Benedict de Vibe, er det ingen dramatikk i det.

- Han forklarer kjennskapen til mannen i Østfold med at han ble oppringt av mannen i forbindelse med en låneforespørsel for en tid tilbake, men det ble aldri noe av, sier de Vibe til Dagbladet.

Politiet i Oslo mener å kunne knytte de varetektsfengslede menn til et organisert kriminelt nettverk. Ingen av de siktede erkjenner straffskyld. Det er ventet at fengslingskjennelsene ankes til Borgarting lagmannsrett innen kort tid.

Les: Varslet om bedrageri på jobben — ble siktet selv

Les: Røverkjøpene de tjente rått på

FAKSIMILE 7. MAI 2009: Bedrageri-saken i Østfold.
FAKSIMILE 7. MAI 2009: Bedrageri-saken i Østfold. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media