REISE: Nordmenn blir mer irritert på bråkete barn enn fulle folk på flyreiser, viser en ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Chubykin Arkady / Shutterstock / NTB Scanpix
REISE: Nordmenn blir mer irritert på bråkete barn enn fulle folk på flyreiser, viser en ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Chubykin Arkady / Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Dette irriterer oss mest på flyreiser

Nordmenn foretrekker heller fulle folk enn uoppdragne barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Feriehøytiden er i gang og flere av oss skal ut og reise med fly i sommer. For mange er flyreiser en kime til irritasjon.

Ifølge en undersøkelse utført av TNS Gallup på vegne av Europeiske Reiseforsikring viser at 96 prosent av oss irriterer seg over ett eller annet når de reiser med fly.

Det nordmenn irriterer seg mest over er barn som herjer og sparker.

Man må forberede barna

Undersøkelsen viser at 82 prosent irriterer seg over «uoppdragne» barn. 10 prosentpoeng skiller hva kvinner og menn mener om dette. 74 prosent av kvinnene mot 64 prosent av mennene som ble spurt i undersøkelsen er irriterte på barn som herjer og sparker i setet.

Faktisk er barn mer irriterende enn berusede mennesker. På en andreplass over irritasjoner på flyreiser er berusede mennesker og dette gjelder over halvparten av de spurte.

På tredjeplass finner vi reisende som umiddelbart regulerer setet maksimalt bakover.

- Det er en veldig høy andel som irriterer seg over ett eller annet. Jeg tror grunnen kan være at folk ser fram til ferie, at de har høye forventninger og at de kan være slitne fra før. Da er det lett at irritasjonene bygger seg opp, sier assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring Emma Elisabeth Vennesland til Dagbladet.

Foreldre må ta ansvar

Pedagog og firebarnsmanna Inger-Lise Køltzow mener at det er foreldres ansvar at barn ikke oppfører seg.

- Det som kanskje er irriterende er hvis de voksne ikke hjelper barna. Jeg tror ikke at barn er uoppdragne, men at andre voksne synes de er irriterende på grunn av at foreldre ikke følger med ungene sine. Det er foreldre som kapitulerer og ikke korrigerer, sier Køltzow til Dagbladet.

Pedagogen sitt råd er å si til barna hva som skal skje i god til, slik at de skal være stille.

- Flyreiser er kjedelig når barn er vant med at ting skjer på deres premisser. Å tenke litt på aktiviteter slik at de kan sysselsettes under flyreisen er nok viktig. Ipad, bøker og å snakke med dem under hele flyreisen tror jeg er viktig, sier firebarnsmoren som sier at hun selv har gode erfaringer med dette.

Les også: Slik stresser du ned i ferien.

«Fanget» i fly

Vennesland i Europeiske Reiseforsikring tror også årsaken til at folk irriterer seg mye på fly er at det er trangt og at man ikke kan «rømme» fra problemene.

- Jeg tror at det er viktig at man tar hensyn til andre og ikke bare irriterer seg når folk er på flyreise. Mange kan få fengselsfølelse, sier Vennesland.

Et annet element som irriterer flypassasjerer er kampen om håndbagasjeplass. Flere og flere reiser med håndbagasje for å spare tid. Dette gjelder 46 prosent av oss, ifølge undersøkelsen til TNS Gallup.

- Det har nærmest blitt et kappløp om å skaffe seg plass i bagasjehyllene og det er tydelig at det irriterer nordmenn, sier den assisterende informasjonsdirektøren.

Det som irriterer nordmenn aller minst er ifølge undersøkelsen reisende som slår på mobilen med en gang flyet lander og reisende som går fram og tilbake i midtgangen.

Når nordmenn kommer fram til reisemålet er det ikke lenger barn som er mest stressende. Ifølge undersøkelsen er det pinlig, høylytt og påtrengende oppførsel av andre mennesker på reisemålet.