NEDERLAGET: Justisminister Knut Storberget på vei til pressekonferansen i Oslo fredag der han opplyste at han skrinlegger forslaget om å tillate politifolk å bruke hijab i tjenesten.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
NEDERLAGET: Justisminister Knut Storberget på vei til pressekonferansen i Oslo fredag der han opplyste at han skrinlegger forslaget om å tillate politifolk å bruke hijab i tjenesten. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

Dette kalte de Knut: tosk, en stakkar, en sprett, komiske Knut

Justisministeren måtte tåle svært harde karakteristikker fra politiske motstandere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det har blåst kraftig rundt justsiminester Knut Storberget de to siste månedene. Den bitre lønnstriden med politiet, blasfemi-debatten og hijab-striden er noen av sakene der justisministeren har fått hard kritikk. Til slutt ble belastningen for stor.

- Det er ingen tvil om at han har vært under et ekstremt press, sier generalsekretæren i Politiets Fellesforbund til Dagbladet.no.
 
4.000 artikler
I januar og februar i år ble det publisert mer enn 4.000 artikler om justisminister Knut Storberget. Til sammenligning var det 2.500 i samme periode i 2008. En gjennomgang Dagbladet.no har gjort av artiklene i tidsperioden viser at justisministeren har måttet tåle svært harde karakteristikker fra politiske motstandere.

Det begynte med at politiet kalte han for «Komiske Knut». Siden har Storberget offentlig blitt kalt for løgner, tosk, en liten sprett og «en stakkar».

Flere av personangrepene har blitt gjengitt på Dagbladet.nos sider.

- En stakkar
Høyres Per Kristian Foss kalte Storberget «klønete», Frp-formann Siv Jensen pekte han ut som «det svakeste leddet», Frp-nestor Carl I. Hagen kalte Storberget for «en belastning». Høyre-leder Erna Solberg tok også i:

- Jeg synes synd på ham. Han framstår som en stakkar, sa Solberg til NTB.

- SYND PÅ STORBERGET: - Jeg synes synd på ham. Han framstår som en stakkar, sa Erna Solberg til NTB under hijab-debatten. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
- SYND PÅ STORBERGET: - Jeg synes synd på ham. Han framstår som en stakkar, sa Erna Solberg til NTB under hijab-debatten. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

- En politisk tosk
Frp har kalt Storberget for «Vingleberget» og «en politisk tosk». Høyres Erna Solberg har ment justisministeren er på så tynn is at det knaker, mens Venstre-leder Lars Sponheim har ment Storberget er for lett til å ha jobben som justisminister.

- Det vi ser er en justisminister som slåss for sitt ettermæle, sa Sponheim til Aftenposten.

Og statsminister Jens Stoltenberg har innrømmet at ingen «er feilfrie».

- Løs og sløv
Storberget har blitt beskyldt for å gi næring til grumsete holdninger, Carl I Hagen har beskyldt ham for å lyve og professor Trond Nordby har ment han har vært «løs og sløv».

- EN BELASTNING: Frp-nestor Carl I. Hagen kalte Knut Storberget for «en belastning». 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
- EN BELASTNING: Frp-nestor Carl I. Hagen kalte Knut Storberget for «en belastning». Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer

Politiet har kalt Storberget for «en sikkerhetsrisiko» og Venstre-leder Lars Sponheim har kalt ham for «en hopp og sprett-minister».

- Han tåler ikke kritikk, lytter ikke og er nok best som medgangspolitiker, sa forbundsleder i Politiets Fellesforbund Arne Johannessen da han tok ut sine medlemmer i streik.

Også sysselmann på Svalbard, Per Sefland, har vært misfornøyd med justisministeren. Også muslimer har vært sinte på Storberget.

- Må gå av
Opposisjonen har lenge krevd at han skal gå av. Først ute var Høyres André Oktay Dahl. Også politiet har en rekke ganger krevd hans avgang.

«Knut må gå» og «Storberget lyger» sto det på parolene, da flere hundre politifolk inn på Torgallmenningen i Bergen for å protestere mot Storberget for noen uker siden.

- EN SPRETT: Venstre-leder Lars Sponheim kalte Knut Storberget for «en hopp og sprett-minister».
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
- EN SPRETT: Venstre-leder Lars Sponheim kalte Knut Storberget for «en hopp og sprett-minister». Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

På Politiets Fellesforbunds eget diskusjonsforum ble det fremsatt trusler og sjikane mot Knut Storberget i forbindelse med streiken. I anonyme innlegg som tilsynelatende ble skrevet av politifolk blir Storberget omtalt som «...han lille patetiske mannen» og «komiske Knut».

Sendte blomster
De som har forsvart Storberget har vært få. Leder for Norsk Tjenestemannslag, Turid Lilleheie, sendte Storberget blomster under politistreiken.

- Storberget er blitt urettmessig hengt ut i mediene. Han har stått imot Johannessens krav om lønnstillegg utenom de ordinære oppgjørene. Det er viktig. Ingen skal få snike i køen, sa Lilleheie da.

Også statsminister Jens Stoltenberg har stått last og brast med sin justisminister.

- TÅLER IKKE KRITIKK: - Han tåler ikke kritikk, lytter ikke og er nok best som medgangspolitiker, sa forbundsleder i Politiets Fellesforbund Arne Johannessen da han tok ut sine medlemmer i streik.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
- TÅLER IKKE KRITIKK: - Han tåler ikke kritikk, lytter ikke og er nok best som medgangspolitiker, sa forbundsleder i Politiets Fellesforbund Arne Johannessen da han tok ut sine medlemmer i streik. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

- Her har det ikke vært en god nok saksbehandling. Men justisministeren har gjort det riktige ved å ta ansvaret for alt som har skjedd i hans departement, sa Stoltenberg til NTB.

OSLO 20090220: Justisminister Knut Storberget forlater pressekonferansen i Oslo fredag der han opplyste at han skrinlegger forslaget om å tillate politifolk å bruke hijab i tjenesten.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
OSLO 20090220: Justisminister Knut Storberget forlater pressekonferansen i Oslo fredag der han opplyste at han skrinlegger forslaget om å tillate politifolk å bruke hijab i tjenesten. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer