Dette kan bli avgjørende

Det pågår en viktig kamp i Georgia, som kan bli avgjørende for Joe Biden. Men han vil uansett bli presset av sine egne.

STØTTER TRUMP: Republikaner-toppen Mitch McConnell støtter Donald Trumps påstander om valgfusk, ifølge CBS News. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag meldte flere amerikanske medier at den nyvalgte presidenten Joe Biden (77) stikker av med seieren i Georgia.

Og nettopp Georgia kan avgjøre hva han kan få til som USAs 46. president. I disse dager pågår det en senatorkamp som kan få stor betydning.

Demokratene har flertall i Representantenes hus, men trenger flertall i Senatet for å få full kontroll over alle de tre politiske maktsentrene. For å få flertall, må demokratene vinne begge senatorene i Georgia.

Hvis ikke, er det republikaneren Mitch McConnell (78) som bestemmer.

McConnell, som er flertallsleder, har sittet i Senatet siden 1985. Joe Biden siden 1973. Når Joe Biden innsettes som president 20. januar, blir de to landets mektigste menn.

KAN ØDELEGGE: Republikaneren Mitch McConnell kan sette kjepper i hjulene for Joe Biden. Foto: Erin Scott / Reuters / NTB
KAN ØDELEGGE: Republikaneren Mitch McConnell kan sette kjepper i hjulene for Joe Biden. Foto: Erin Scott / Reuters / NTB Vis mer

Slaget i Georgia

Georgia er ikke avgjort fordi staten krever at valgvinneren må ha over 50 prosent av stemmene i første valgomgang for å bli erklært som vinner. Hvis ikke, må de to kandidatene med flest stemmer møtes til omkamp.

Nettopp det skjedde, og derfor er det planlagt nye valg 5. januar neste år.

Akkurat nå har Demokratene 48 senatorer, mens Republikanerne har 50. Dermed må Demokratene vinne begge valgene for å ha noen sjans. Blir det likt er det visepresident Kamala Harris' stemme som avgjør.

Det betyr at demokraten Raphael Warnock må slå sittende senator Kelly Loeffler, og demokraten Jon Ossoff må slå sittende senator David Perdue.

KANDIDATER: Demokratenes kandidater Jon Ossoff (t.v.) og Raphael Warnock. Foto: Nathan Posner / Shutterstock / NTB
KANDIDATER: Demokratenes kandidater Jon Ossoff (t.v.) og Raphael Warnock. Foto: Nathan Posner / Shutterstock / NTB Vis mer

Georgia har historisk sett vært en republikansk delstat. Biden er den første demokraten som vinner delstaten på 28 år.

- Jeg anser Republikanerne for å være forhåndsfavoritter til begge disse. Demokratene har gjort store framskritt i Georgia det siste åra, men neppe nok, sier forsker Hilmar Mjelde ved Norwegian Research Centre (NORCE) i Bergen til Dagbladet.

- Blir vanskelig

Mjelde mener at Demokratene har overvurdert sine sjanser i en rekke senatsvalg de siste åra. I Texas i 2018 og i både Sør- og Nord-Carolina, samt Maine i år, hadde Demokratene store forhåpninger, men likevel vant den republikanske kandidaten.

- Skulle Demokratene uventet vinne begge senatsvalgene i Georgia, får de flertall i Senatet. Senatet har stor makt i utnevnelser av dommere, statsråder og i utenrikspolitikk, så det har mye å si for Biden hvilket parti som styrer Senatet. Samtidig må man i mange saker ha et flertall på 60 senatorer for å få gjennomslag, grunnet spesielle senatsregler. Så Biden vil uansett oppleve mye motstand.

KLAR: Joe Biden tror flere i Det republikanske partiet er redd for Donald Trump. Foto: AP Vis mer

Hvis Demokratene ikke lykkes å vinne senatorkampen, opprettholder republikanerne sitt flertall, med Mitch McConnell i spissen. Det vil være et nederlag for Joe Biden, ifølge USA-ekspert og rådgiver i Civita, Eirik Løkke.

- Han er avhengig av å vinne begge. Det er ikke helt umulig, men det er en «long shot». Hva som skjer i Georgia kommer til å bli utrolig viktig og det vil få enorm nasjonal oppmerksomhet, sier Løkke til Dagbladet.

Hvis McConnell forblir flertallsleder, vil han ha stor makt. Hilmar Mjelde forklarer at amerikansk politikk er et komplekst system av sjekkpunkter og vetoaktører.

- Det er veldig vanskelig for en president å få politikken sin vedtatt i begge Kongressens kamre, som han jo trenger. Derfor styrer en president i dag mer ved å utstede ordre som i noen grad lar ham sette Kongressen til side.

Vil bli presset

Mitch McConnell sa mandag at «Trump er 100 prosent i sin rett til å ettergå mulige feil og veie sine juridiske muligheter». Mange tolket det som støtte til Trumps grunnløse anklager om omfattende valgfusk og at det kan forsure forholdet til Biden.

Ifølge CNN vil Biden også bli presset av sine egne. Dette er de norske ekspertene enig i.

- McConnell kan ødelegge for Biden, som må inngå kompromisser. Han vil bli presset på to kanter. Både av de radikale progressive demokratene, som Alexandria Ocasio-Cortez og Bernie Sanders. Så har du de moderate demokratene han også må balansere. Det blir ikke lett. Men om noen skal få det til, er det Joe Biden, sier USA-ekspert Eirik Løkke.

SENATET: Det er viktig for demokratene å få flertall i Senatet. Foto: Chip Somodevilla / AFP / NTB
SENATET: Det er viktig for demokratene å få flertall i Senatet. Foto: Chip Somodevilla / AFP / NTB Vis mer

Senator Joe Manchin er blant de moderate demokratene. Tidligere denne uka sa han at han kom til å stemme imot sitt eget parti på en rekke saker, dersom de fikk flertall i Senatet. På Twitter skriver han at han ikke ønsker noen «gal sosialistisk agenda».

- Jeg er en stolt moderat, konservativ demokrat. Kanskje er det ikke mange av oss igjen, men det dette landet vil ha er moderasjon, sa han.

Dette har fått Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) til å reagere, som er på den andre siden i det demokratiske partiet. I stedet for å komme med uttalelser, har hun publisert et bilde – der Manchin er den eneste som klapper for Trumps tale til Kongressen i februar 2019.

Bredt parti

Hilmar Mjelde forklarer at amerikanske partier er brede paraplyorganisasjoner. Det betyr at mange demokrater har forskjellige standpunkter innad i partiet.

- Demokratene er internt bredere enn Republikanerne. Alle de norske stortingspartiene med delvis unntak av Frp hadde passet fint inn i Demokratene, forklarer NORCE-forskeren.

- AOC har innflytelse gjennom sosiale medier, men liten innflytelse i D.C. Hun er bare en av 435 i Representantenes hus, og attpåtil en junior. Joe Manchin er en av 100 senatorer, og har derfor mye mer makt i det politiske systemet i D.C. enn AOC, sier Mjelde.

Han understreker at amerikansk politikk er full av grå eminenser som Manchin som har langt mer makt enn de som gjør mye ut av seg på sosiale medier, som AOC og Matt Gaetz.

I corona-skvis

Dersom Demokratene taper senatorkampen, vil det også bli vanskelig. Mitch McConnell kan sette kjepper i hjulene for mye av Bidens politikk.

Det er særlig håndteringen av coronapandemien og de økonomiske konsekvensene av dette, det vil bli uenigheter om, skriver Financial Times.

Ifølge New York Times vil Biden trolig forsøke å få gjennom en stor økonomisk rednings- og stimulipakke for amerikanske bedrifter. Dette er republikanerne imot fordi det da vil bli nødvendig å øke skattene.

- Biden kommer til å ønske en stor tiltakspakke. Mitch kommer til å være nølende til å levere den, sier Heidi Heitkamp, en tidligere demokratisk senator fra Nord-Dakota til Financial Times.

5. januar får vi svaret på hvem som vinner kampen om Senatet.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer