Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette kan bli avtalen mellom Donald og Kim

Sett bort fra at det ikke trenger å bli noen atomavtale i det hele tatt mellom landene, står det igjen tre muligheter, ifølge nyhetsbyrået AP.

VIL DE MØTES? Spørsmålet er om Donald Trump og Kim Jong-un vil møtes 12. juni, eller om det nok en gang blir avlyst. Det er også knyttet stor spenning rundt hva slags avtale de blir enige om, dersom de blir enige. Foto: NTB scanpix
VIL DE MØTES? Spørsmålet er om Donald Trump og Kim Jong-un vil møtes 12. juni, eller om det nok en gang blir avlyst. Det er også knyttet stor spenning rundt hva slags avtale de blir enige om, dersom de blir enige. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un møtes i Singapore neste måned, så sant møtet ikke blir avlyst igjen, ankommer de møterommet med forskjellige krav.

USA krever fullstendig atomnedrustning på Koreahalvøya, men nordkoreanerne ser for seg nedtrapping på sikt og at amerikanernes «fiendtlige politikk» mot nordkoreanerne opphører, skriver nyhetsbyrået AP.

Det er derfor duket for bainharde forhandlinger mellom partene, også før de møtes i det sørasiatiske landet.

Biff før alvoret starter

Natt til torsdag norsk tid møtte USAs utenriksminister Mike Pompeo Kim Jong-uns høyre hånd i New York, generalen og partitoppen Kim Yong-chol. Etter møtet fortalte Pompeo at møtet var «storartet» og at de nøt en «amerikansk biff». Alvoret begynner trolig allerede i morgen.

Pompeo har vært Trump-administrasjonens ansikt utad siden det ble snakk om å starte samtaler med diktaturstaten på Koreahalvøya. Tidligere denne måneden møtte Pompeo Kim Jong-un i Pyongyang.

Det «alle» lurer på nå er hva slags avtale landene blir enige om, dersom de blir enige. For det er nemlig ikke gitt at det blir en avtale.

Det er et stort gap mellom Trumps krav og Jong-uns krav. Men dersom de virkelig bestemmer seg for en avtale, finnes det noen alternativer.

Nyhetsbyrået AP har sett nøyere på hva slags avtale de kan gå inn for. Alternativene kan være følgende:

  • Nord-Korea gir i fra seg noen atomvåpen
  • Nord-Korea stanser all produksjon og utvikling umiddelbart
  • Faser ut produksjonen over tid
GI GASS: Da den nordkoreanske lederen Kim Jong-un skulle forlate det helt spesielle toppmøtet i Sør-Korea fredag 27. april, var det med en eskorte som har tatt verden med storm. Video: CNN Vis mer

Gir fra seg noe

Den første nevnte avtalen innebærer at Nord-Korea gir fra seg noe av atomvåpnene. Så langt ser det ut til at dette ikke er aktuelt. Onsdag ble det kjent i en CIA-rapport at Nord-Korea ikke har til hensikt å gi opp sine atomvåpen.

Nyhetsbyrået nevner Libya-avtalen, som har vært oppe til diskusjon som modell tidligere. Avtalen vil innebære at Nord-Korea må gi fra seg både atomvåpen, brensel, raketter dokumenter, utstyr og andre ting til USA. Forslaget ble fremmet av USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton, i slutten av april.

Sjansen for at en slik avtale blir inngått, er trolig liten, ifølge AP. Den ekte Libya-avtalen endte i at landets leder, diktatoren Muammar Gaddafi, ble styrtet og drept i forbindelse med at Norge og andre NATO-land bombet Libya i 2011, til tross for at han kom vestlige land i møte. Denne avtalen har derfor vært til strekk og gru for nordkoreanerne.

USAs visepresident Mike Pence har tidligere advart om at Nord-Korea kunne «ende opp som Libya» hvis ikke det nordkoreanske regimet går med på en avtale om atomnedrustning.

Et annet element ved denne avtalen, er at dersom Nord-Korea gir fra seg atomvåpen, kan de potensielt avsløre detaljer i design og teknologi overfor USA som Nord-Koreas militære ønsker å holde for seg selv, skriver nyhetsbyrået.

ATOMANLEGG: En gruppe utenlandske journalister var på plass i Nord-Korea for å overvære ødeleggelsen av landets anlegg for atomprøvesprengninger i Punggye-ri. Video: NTB Scanpix Vis mer

Produksjon-stopp

En annen mulighet er at Nord-Korea stanser all produksjonen av atomvåpen. Kim har allerede lovet at han skal slutte å teste interkontinentale ballistiske missiler og gjennomføre atomprøvesprengninger. Og torsdag forrige uke ødela Nord-Korea atomanlegget i Punggye-ri. En rekke journalister var til stede og det ble sett på som et skritt i riktig retning.

Men kinesiske geologer har tidligere i år hevdet at testanlegget allerede før sprengingen var delvis ødelagt, noe som skjedde etter en atomprøvesprengning i september i fjor.

Om man kan stole på at landet verken utvikler eller tester atomvåpen, er vanskelig å vite. Men blir denne avtalen aktuell, må USA utvikle en måte å verifisere at Nord-Korea har lagt fra seg atomplanene. Det kan være enklere sagt enn gjort, blant annet fordi man ikke vet helt sikkert hvor mange atomvåpen landet har, skriver nyhetsbyrået.

Fase ut produksjonen

Enden på visa i at produksjonen blir faset ut, er at både Donald og Kim får sitt ønske oppfylt. Presidentens ønske om total atomnedrustning blir oppfylt, samtidig som Nord-Korea får sitt ønske om at å fase ut atomvåpenproduksjonen på langt sikt.

Det tar imidlertid bare mye lengre tid enn det forretningsmannen Trump har sett for seg.

Ifølge tre eksperter på Nord-Koreas atomvåpenprogram, vil denne utfasingen ta over 15 år, fordelt på tre faser, skrev New York Times mandag. To av forskerne bak planen, kjernefysikeren Siegfried Hecker og analytikeren Robert Carlin, mener at dette er den eneste realistiske måten å gjennomføre atomnedrustningen på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media