Kilder til Dagbladet:

Dette kan bli de nye tiltakene

Dagbladet får opplyst at helseministeren nå sitter i møte med kommunene og planlegger nye nasjonale tiltak.

STRAMMER INN: Jonas Gahr Støre la mandag 13. desember frem nye tiltak for å bremse smittespredningen av coronaviruset, og da spesielt omikronvarianten. Video: Regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

SISTE: Regjeringen har innkalt til pressekonferanse om coronasituasjonen mandag kveld klokka 20.00.

Helseminister Ingvild Kjerkol har mandag formiddag sittet i møte med flere faginstanser og flere kommuner. Dagbladet får opplyst at det vil komme nye nasjonale tiltak, veldig snart.

Helseministeren forbereder kommunene på at følgende tiltak blir iverksatt:

Det blir etter det Dagbladet får opplyst, mer munnbindpåbud, nye begrensninger på idrettsarrangementer og i utelivsbransjen.

Ifølge Dagbladets opplysninger vil man stramme inn trafikklysmodellen i skolene nasjonalt.

Dagbladet får dessuten opplyst at man vil be apotekene - og kanskje også Forsvaret - om å bidra til vaksinering.

Det snakkes også om å korte ned avstanden fra dose to til tre, fra fem måneder og i alle fall til fire og en halv måned.

- Kjente tiltak

Direktør for Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg sier følgende til Dagbladet når hun får spørsmål om hvilke tiltak som nå kommer:

- Det er kjente tiltak. Det er å forsterke og framskynde vaksinasjonen. Og det arbeidet er godt i gang.

Hun fortsetter:

- Det er å vurdere alle de kontaktreduserende tiltakene man kjenner fra før med begrensninger når det gjelder avstand, mobilitet og så videre. Så dette vil regjeringen komme tilbake til når de går ut med sine beslutninger, sier Camilla Stoltenberg til Dagbladet.

SMITTETOPP: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad forteller at det er flere grunner til at Norge er på smittetoppen. Video: Dagbladet. Reporter: Christian Fjemeros. Vis mer

- Er nødt

Regjeringen har varslet nye coronatiltak denne uka.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener smittespredningen gjør det nødvendig med mer kraftfulle tiltak.

- Situasjonen er alvorlig. Smittespredningen er for høy. Og vi er nødt til å treffe tiltak for å begrense den utviklingen, sier Støre til NTB.

Rekordmange innlagt

Det er i dag satt ny rekord i antall coronapasienter som er innlagt på sykehus i Norge, med 358 pasienter. Dette er en økning på 27 fra i går, søndag.

109 er innlagt på intensivavdeling, som er tre flere enn søndag. Til sammen 62 pasienter får respiratorbehandling. Det er fire flere enn dagen før, opplyser Helsedirektoratet.

Også søndag var det rekord, da 331 coronapasienter var innlagt på sykehus

- Mer alvorlig

I en fersk risikovurdering betegner Folkehelseinstituttet coronasituasjonen som stadig mer alvorlig. Antallet coronatilfeller øker raskt og etterfølges av økt antall innleggelser.

- Omikronvarianten vil allerede i desember forårsake en bølge med mange syke, mange innleggelser, betydelig belastning på helsetjenesten og betydelig belastning på samfunnet, blant annet gjennom utbredt sykefravær, skriver FHI i risikovurderingen.

Tre uker

I en modellering av smittesituasjonen beregner FHI at det om tre uker kan bli opp mot 90 000 og 300 000 tilfeller per dag og 50 til 200 innleggelser per dag dersom tiltakene ikke bremser epidemien betydelig.

- Omikronvarianten er i ferd med å etablere seg i Norge og vil om kort tid bli dominerende. Dette vil gi betydelig økt smittespredning, skriver FHI.

Dagbladet kommer med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer