- Dette kan bli den vitenskapelige sensasjonen

Et 150 millioner år gammelt øglefossil på Svalbard kan bli stort, sier paleontolog Jørn Hurum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| JANUSFJELLET, SVALBARD (Dagbladet): - Denne fiskeøglen ser ikke normal ut. Skjelettet er det rareste og mest spennende jeg noensinne har funnet av typen, sier virveldyrpaleontolog Jørn Hurum når Dagbladet besøker utgravingsstedet på Svalbard.

Førsteamanuensisen, godt kjent for Svalbard-monsteret «Predator X» og det kontroversielle «Ida»-fossilet, er på det forblåste og øde Janusfjellet med et team eksperter og studenter, for å grave opp 150 millioner år gamle mysterier.

- Mulig sensasjon Øglegraverne knytter særlig spennende til ett av fossilene de har funnet. I det forblåste og laginndelte utgravingsfeltet kan de nemlig lese øgleevolusjonen direkte.

Det har gått fem millioner mellom det nederste og øverste øglefossilet forskerne har funnet i fjellsiden. Dermed kan forskerne trolig følge evolusjonen gjennom lang, lang tid.

- På det uvanlige fossilet har vi kanskje funnet en reduksjon i størrelsen på luffene. Fossilet vi fant øverst har nesten ikke luffer i det hele tatt, og noe liknende er aldri før beskrevet, sier Hurum.

Han understreker at det fortsatt kan ta år med arbeid før de veit dette med sikkerhet. Fossilet er oppsmuldret og i dårlig forfatning, og vil kreve nøye studier før de kan være sikre eller vite mer om dyret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer