ET NYTT AFGHANISTAN: «Den syriske nasjonen dør mens en likegyldig verden ser på. Hele området kan bli et nytt Afghanistan langs Middelhavet», sier den tyrkiske presidenten, Abdullah Gul, til den britiske avisa The Guardian. Her fra en den syriske byen Aleppo 20. oktober. Foto: REUTERS/HALEEM AL-HALABI/NTB SCANPIX
ET NYTT AFGHANISTAN: «Den syriske nasjonen dør mens en likegyldig verden ser på. Hele området kan bli et nytt Afghanistan langs Middelhavet», sier den tyrkiske presidenten, Abdullah Gul, til den britiske avisa The Guardian. Her fra en den syriske byen Aleppo 20. oktober. Foto: REUTERS/HALEEM AL-HALABI/NTB SCANPIXVis mer

- Dette kan bli «et nytt Afghanistan»

Syria-konflikten utgjør ikke bare en trussel mot nabolandene, men også hele Europa, sier Tyrkias president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Den syriske nasjonen dør mens en likegyldig verden ser på. Hele området kan bli et nytt Afghanistan langs Middelhavet», sier den tyrkiske presidenten, Abdullah Gul, til den britiske avisa The Guardian.

Dagbladet har i løpet av helgen skrevet om hvordan den syriske borgerkrigen har blitt en katalysator for ekstremisme blant norske ungdommer.

Radikaliserer norsk ungdom «Syria-konflikten er helt sentral for å forstå radikaliseringen av norsk ungdom. Konflikten er enormt brutal, og mange føler seg hjelpeløse. Dermed kan man misbruke konflikten til å dra ungdom til ekstreme bevegelser», sa Shoaib Sultan til Dagbladet, som tidligere var generalsekretær i Islamsk Råd Norge i perioden 2007-2010.

I dag jobber Sultan som rådgiver med fokus på ekstremisme i Antirasistisk Senter.

Ekstreme miljøer En kartlegging utført av Dagbladet slår fast at det ekstreme islamistmiljøet i Norge vokser. Nærmere 200 personer regnes som islamister i Norge.

Lørdag presenterte Dagbladet 30 islamister - 29 menn og én kvinne - som følges tett av norske og utenlandske sikkerhetstjenester.

VOKSER: En kartlegging utført av Dagbladet slår fast at det ekstreme islamistmiljøet i Norge vokser. Nærmere 200 personer regnes som islamister i Norge.

Lørdag presenterte Dagbladet 30 islamister - 29 menn og én kvinne - som følges tett av norske og utenlandske sikkerhetstjenester.
VOKSER: En kartlegging utført av Dagbladet slår fast at det ekstreme islamistmiljøet i Norge vokser. Nærmere 200 personer regnes som islamister i Norge. Lørdag presenterte Dagbladet 30 islamister - 29 menn og én kvinne - som følges tett av norske og utenlandske sikkerhetstjenester. Vis mer

Tyrkias president mener at radikaliseringen av «vanlige mennesker av de radikale islamistgruppene sprer seg i Syria og utgjør en voksende trussel mot Syrias naboland og landene i Europa», skriver The Guardian.

- En skam Men foreløpig har reaksjonen til verdenssamfunnet på den humanitære krisen og de moralske og sikkerhetsmessige utfordringene «vært veldig skuffende», sier Gul.
 
FNs sikkerhetsråds manglende handlekraft har vært «en skam», sier presidenten til The Guardian.

Gul mener at drapene på over 100 000 mennesker, flesteparten sivile, i over 32 måneder kunne vært unngått. Han mener Tyrkias forsøk på å forhandle fram en fred i begynnelsen av krigen ikke fikk den nødvendige støtten, og ble til og med undergravd av vestlige makter.

- Vil vil svare militært I dag ser ingen tegn på at konflikten kommer til å ende. Tyrkia ser nå store utfordringer langs sin grense mot Syria, med radikaliserte grupper av kurdere, alawitter, sunni- og sjiamuslimer, spredningen av alvorlige sykdommer som polio, tuberkulose og meslinger, og en stadig strøm av flyktninger.

Gul er klar på hva som kommer til å skje hvis Tyrkia blir angrepet, eller militære styrker beveger seg over grensa.

«Da vil vi svare militært på en sterkest mulig måte», sier Gul.

- RADIKALISERT: - Vi ser radikalisering av norsk ungdom, sier Shoaib Sultan, som var generalsekretær i Islamsk Råd Norge i perioden 2007-2010. I dag jobber han som rådgiver med fokus på ekstremisme i Antirasistisk Senter. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET
- RADIKALISERT: - Vi ser radikalisering av norsk ungdom, sier Shoaib Sultan, som var generalsekretær i Islamsk Råd Norge i perioden 2007-2010. I dag jobber han som rådgiver med fokus på ekstremisme i Antirasistisk Senter. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET Vis mer
- SPRER SEG: Tyrkias president Adbullah Gul mener at radikaliseringen av «vanlige mennesker av de radikale islamistgruppene sprer seg i Syria og utgjør en voksende trussel mot Syrias naboland og landene i Europa», skriver The Guardian. Foto: AP/ANDREW BURTON/NTB SCANPIX
- SPRER SEG: Tyrkias president Adbullah Gul mener at radikaliseringen av «vanlige mennesker av de radikale islamistgruppene sprer seg i Syria og utgjør en voksende trussel mot Syrias naboland og landene i Europa», skriver The Guardian. Foto: AP/ANDREW BURTON/NTB SCANPIX Vis mer