Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette kan bli løsningen for flyktninger i Norge

Teltleirer som disse kan bli realitet for å skaffe tak over hodet til flyktningene.

2008 LIER: Denne omstridte teltleiren på Lier Statlige ventemottak ble brukt til å å ta imot asylsøkere. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
2008 LIER: Denne omstridte teltleiren på Lier Statlige ventemottak ble brukt til å å ta imot asylsøkere. Foto: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bildet er hentet fra den kontroversielle leiren som Utlendingsdirektoratet engasjerte selskapet Link til å sette opp på Lierskogen utenfor Drammen i 2008.

Midlertidig - Jeg har min bakgrunn fra Røde Kors og har vært med på å lage teltleirer som ser ut som hus, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

- Vi ser jo ikke for oss permanent bolig og opphold i Norge i telt. Men når vi får store antall, i tusenvis, som kommer, kan det være akseptabelt, som en midlertidig ordning, sier Støre.

Enklere standard - Vi har ikke noe ønske om å etablere telt, men vi må gjøre det enklere, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

- Nå saumfarer vi landet for steder der folk kan bo. Å ha asylmottak med enklere standard, der du må bo mer feltsenger som i andre land, det kan være en løsning. Det er ikke først og fremst for å spare penger, men for å ha kapasitet, understreker Solberg.

Misliker signalene Venstre-leder Trine Skei Grande liker ikke signalene til Solberg om å senke kvaliteten på mottakene.

- Det bygger på en teori om at det kommer syrere til Norge er fordi det er fint i Norge. Jeg tror derimot at det kommer syrere til Norge fordi det er fælt i Syria.

- Vil teltleirer være akseptabelt for deg?

- Vi hadde teltleirer forrige gang Venstre satt i regjering, men da var det en returleir fordi vi plutselig fikk en bølge av russere, sier Trine Skei Grande til Dagbladet.

Et alternativ KrF-leder Knut Arild Hareide utelukker ikke teltleirer på kort sikt.

- Asyltilstrømningen er større nå enn i 2008, og derfor er situasjonen annerledes enn tidligere. Hvis alternativet er at man må sove ute på gaten, slik vi har sett eksempler på denne høsten, er teltleirer et alternativ på kort sikt, sier Knut Arild Hareide.

- På lang sikt er bosetting i kommunene det viktigste slik at kapasitet frigjøres i mottakene, samt at flyktningene raskt integreres i lokalsamfunnene, sier Hareide.
50.000 asylsøkere I sin redegjørelse for Stortinget i går formiddag sa statsminister Erna Solberg at det kan komme 40-50.000 asylsøkere de neste fem årene. Dette er anslag. Dersom de europeiske landene ikke får kontroll på yttergrensene og blir enige om registrering og kontroll av asylsøkerne, kan det bli flere.

- Det er estimert at det vil komme 23.000 asylsøkere i år, og 33.000 asylsøkere i 2016. Vi vil få ekstrautgifter på flere milliarder i 2016. Skulle 40-50.000 asylsøkere få opphold, vil utgiftene kunne bli 40-50 milliarder de neste fem årene, sier Erna Solberg.

Brakketelt Første halvår 2008 kom 5000 asylsøkere til Norge. Boligkapasiteten ble sprengt og den rødgrønne regjeringen opprettet omdiskuterte brakketelt ved ventemottaket i Lier i Buskerud i 2008.

Da høstet daværende arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen og hans etterfølger Dag Terje Andersen sterk kritikk fra Norsk Folkehjelp, som mente det var en uverdig måte å huse mennesker på.

Generalsekretær Petter Eide i Norsk Folkehjelp reagerte på at Utlendingsdirektoratet (UDI) hadde hyret et privat selskap til å bygge teltleir til asylsøkere.

- Et virkemiddel for å få ned tilstrømningen av asylsøkere, uttalte Eide.

Skremselspropaganda I dag anser Norsk Folkehjelp teltleirer som en nødløsning.

- Det bør være helt unødvendig for Norge å opprette teltleirer. I et klima som det norske må teltleir være helt siste utvei når alle andre tiltak er forsøkt, sier Håkon Ødegård, kommunikasjonssjef i Norsk Folkehjelp.

- Her må Norge passe seg så ikke dette med bostandard blir en form for skremselspropaganda mot at folk skal søke asyl i Norge. Det er viktig at Norge følger de internasjonale standarder som gjelder for mottak og husing av asylsøkere, sier Håkon Ødegård.

 
Falske forhåpninger Regjeringen vil gjøre Norge minst mulig attraktivt for mennesker som ikke vil få asyl. Nøkkelen er streng og konsekvent retur av grunnløse asylsøkere, og en enklere mottaksstandard i Norge.

- Jeg kjenner dette feltet så godt at jeg vet at signalvirkning er viktig. Vi skal behandle folk ordentlig, men vi skal ikke skape falske forhåpninger, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

- Som tidligere kommunalminister brukte jeg mye tid på å få ned tallet på folk som kom hit med falske forhåpninger, og ikke fikk opphold og måtte returnere. Det er smertefullt for dem som reiser og kommer hit, som er her ett, to år før de må returnere, sier Erna Solberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!