Dette kan bli Norges skatteparadis

16 prosent bedriftsskatt og null moms for alle.

LAV SKATT: På Svalbard er det lave skatter, her representert ved flyplassen Svalbard lufthavn. Foto:   Jacques Hvistendahl/Dagbladet
LAV SKATT: På Svalbard er det lave skatter, her representert ved flyplassen Svalbard lufthavn. Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svalbard kan bli et norsk skatteparadis, mener assisterende sysselmann Lars Fause.

Den spesielle Svalbardtraktaten, en enighet mellom 40 nasjoner med interesser på Svalbard, sikrer et lavt skattenivå og likebehandling mellom statene, skriver Dagens Næringsliv. Helt sentralt i traktaten er en bestemmelse om at Norge ikke kan berike seg på skatter og avgifter fra Svalbard.

Mens Svalbard har en bedriftsskatt på 16 prosent, null moms og null arbeidsgiveravgift, har fastlandet bedriftsskatt på 28 prosent, differensiert arbeidsgiveravgift og 25 prosent merverdiavgift.

- I framtida er det ikke utenkelig at Svalbard kan bli et skatteparadis, sier assisterende sysselmann Lars Fause til Dagens Næringsliv.

Han registrerer at Seadrill Norge ifølge Svalbardposten er blitt Svalbards største skatteyter med en skatt på 115 millioner kroner i 2009.

- Det er begrenset hvor mange slott vi kan bygge her. Det er pussig at bare Seadrill foreløpig har tenkt på muligheten, sier Fauske.

(NTB)