Dette kan bli politiets nye våpen

Det lille helikopteret kan utstyres med både tåregass og flashgranater.

IMPONERT: Multicopteret til høyre er spesialkonstruert for ulike politioppgaver av en sivil ekspert på multirotorfartøyer i Karasjok. Modellen kan løfte 12 kilo og har autopilot for programmert flyging fra A til B. Politimester Torbjørn Aas (innfelt) ble imponert over det han så på fredagens demonstrasjon ved Garnisonen i Porsanger. Foto: Politiet
IMPONERT: Multicopteret til høyre er spesialkonstruert for ulike politioppgaver av en sivil ekspert på multirotorfartøyer i Karasjok. Modellen kan løfte 12 kilo og har autopilot for programmert flyging fra A til B. Politimester Torbjørn Aas (innfelt) ble imponert over det han så på fredagens demonstrasjon ved Garnisonen i Porsanger. Foto: PolitietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i flere land bruker det allerede, og nå testes multicopteret ut i Finnmark, melder avisa Nordlys i dag.

Mandag ble en modell spesielt rigget for ulike politioppgaver, demonstrert ved Garnisonen i Porsanger.

- Vi ser for oss flere områder hvor dette kan bli et viktig verktøy for oss, sier politimester i vestfinnmark politidistrikt, Torbjørn Aas.

Multicopteret kan brukes til direkte overføring av bilder fra et skredområdet, ved en brann eller en trafikkulykke. Nå ser også Aas på mulighetene for å bruke det til oppsyn i utmarka, for eksempel ved telling av rein.

Bedre sikkerhet Aas forteller også avisa Nordlys at mye av hensikten ved multikopteret er å drive forebyggende arbeid.

- Dette handler også om sikkerheten for mannskapet i ulike situasjoner. Hvis bildene fra et multicopter hindrer oss å sende mannskap inn i et skredfarlig område eller en anenn farlig situasjone er jo mye vunnet.

Aas godkjente nylig innkjøp av to rimelige modeller, slik at man kunne gjøre seg bedre kjent med teknologien.

- Det krever selvsagt spesiell kunnskap og kompetanse for å operere et multicopter med kamera og annet tilhørende utstyr. De er også underlagt spesielle restriksjoner av luftfartsmyndighetene. Men alt dette skal være overkommelige utfordringer, om et muliticopter er noe vi bør satse på, sier Aas.

Ekspert fra Karasjok Roy Thomassen står sentralt i politets multicopter-prosjekt. Thomassen har lang erfaring med både bygging og flygning av ulike typer modellfly og -helikoptre, og stilte i går med prototypen av et politi-multicopter på Garnisonen i Porsanger,

- Denne modellen har en løftekapasitet på 12 kilo. Den er utstyrt med full autopilot, og kameraet kan programmeres til å utføre bestemte oppgaver. Det er enkelt å manøvrere, hvem som helst kan lære det, sier Thomassen.

Prototypen kan også armeres med ulike våpen, som flashgranater, tåregass og pepperspray, og har foreløpig en prislapp på 50.000 kroner.

- Det er gledelig at Aas tar denne teknologien på alvor. Dette er teknologi som kan bli svært viktig under ufordrende og farlige oppdrag, sier Karasjok-mannen.

Godt mottatt Ifølge Thomassen er muliticoptre allerede tatt i bruk av politiet i England, Tyskland og Kina, og nå kan altså Vest-Finnmark bli det første politidistriktet i Norge med et eget multicopter.

- Det later i alle fall til at politimester Aas er interessert i å ta dette videre. Vi har allerede avtalt videre utprøving, sier Thomassen.

- Når vi først har en slik ressursperson og pådriver i vårt eget område, synes jeg det er fornuftig å bruke ham, sier Aas.

Han legger til at multicopter-prosjektet ble presentert for Hovedarbeidsmiljøutvalget i politiet da utvalget nylig var samlet til møte i Hammerfest, og at responsen var positiv.

- De syntes det var spennende at vi tenker nytt og offensivt på teknologi, sier han.