- Dette kan bli skummelt

Nordmenn rømmer fra orkanen «Dennis». En million evakueres fra Florida til Louisiana.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Én million mennesker i området Florida Panhandle til sørøst i Lousiana har fått evakueringsordre. Orkanen «Dennis», som allerede har drept inntil 32 mennesker på Haiti og Cuba, er ventet å treffe dette området som orkan kategori tre eller fire i løpet av søndag ettermiddag. 

- Folk er redde
Nå flykter innbyggere og turister nordover. Det er erklært katastrofetilstand. Kraftig regn og vind, høye bølger og springflo truer.

- Naboene pakker sakene sine og reiser nordover. Jeg og min familie reiser i kveld. Folk er redde, vi føler oss ikke trygge, sier norske Geir Moi i Floridas hovedstad Tallahassee til Dagbladet.no.

Floridas innbyggere føler orkanen allerede i kveld. I går begynte det å regne og blåse kraftig, og i dag tidlig ble det meldt om flere trær som var blåst over ende. Moi forteller at det ligger tunge, grå regnskyer over byen nå. At utenfor byens jernvareforretningene står folk i kø for å handle huntonittplater til å barrikadere dører og vinduer med, og parafin i tilfelle strømbrudd. At folk hamstrer bensin og batterier og at det i kveld ventes lange køer på veiene nordover. Telefonlinjene er nede fordi så mange ringer rundt til familie og venner.

- Dette kan bli skummelt

Myndighetene frykter at orkanen kan blåse seg helt opp i kategori fem. Det betyr at den kan komme til å gjøre voldsom skade i sin bane.

- Dette er en veldig farlig storm og vi håper dere vil evakuere, sa guvernør Jeb Bush til innbyggere i Panhandle.

Det er allerede meldt om strømbrudd i Sør-Florida, falne trær og høye bølger. Ingen skal så langt være skadd i området.

TREFALL: Et kokosnøttre ligger veltet overende i en hage på Cuba, hvor «Dennis» har rammet hardt. Foto: Reuters/ Scanpix
TREFALL: Et kokosnøttre ligger veltet overende i en hage på Cuba, hvor «Dennis» har rammet hardt. Foto: Reuters/ Scanpix Vis mer

- Vi frykter oversvømmelse, strømstans og at trær og telefonstolper skal dette ned. Det er mye store trær her, også rundt huset vårt. Dette kan bli skummelt, sier Moi.

Orkanens øye var i 17-tida i dag ca 571 kilometer sørøst for Apalachicola i Florida Panhandle og 740 kilometer fra Pascagoula, Mississippi. Det flytter seg mot nordvest.

- 32 omkommet på Haiti og Cuba

Stormsenteret har allerede feid over Haiti og Cuba. Så langt har minst 20 mennesker mistet livet ifølge nyhetsbyrået AP, mens Reuters melder om til sammen 32 omkomne..


- Den har kommet, med all sin djevelske kraft, sa Cubas president Fidel Castro i en tv-tale seint i går kveld.

Orkanen blåste inn over øya med vinder opptil 240 kilometer i timen, noe som plasserer den i orkankategori fire (210 til 249 kilometer i timen) på Saffir-Simpson-skalaen. Den aller høyeste kategorien er fem.

Barn falt i vannet

Stormsenteret traff den sørøstlige enden av Cuba med full kraft i 17-tida i går ettermiddag og raste i natt tvers over øya.

Minst ti mennesker døde, blant dem et lite barn som falt i vannet da moren forsøkte å krysse ei gammel bru. Dagen før raste stormvindene over Haiti, der vind, regn og flom krevde minst like mange liv. På Jamaica har springflo og oversvømmelser skapt store problemer, men det er ikke meldt om omkomne.

Det meste av strømmen på Cuba var slått av i påvente av stormen, og mellom 600 000 og halvannen million mennesker er evakuert. Blant dem 2500 utenlandske turister.

I hovedstaden Havana skylte over tre meter høye bølger inn over strendene i morgentimene i dag. Vinden blåste i stykker mange av de gamle husene i kolonistil som byen er kjent for. I gatene ble antikke lyskupler knust av vindkast, og det kom til springflo flere steder.

Også den amerikanske militærleiren Guantanamo Bay fikk en smak av orkanens styrke da et vakttårn i leiren ble revet bort.

Unntakstilstand

«Dennis» blåste ut mye av styrken sin over Cuba. Den var nedgradert til en kategori to-orkan da den beveget seg ut i Mexicogulfen, men ekspertene er sikre på at den vil vokse seg stor og kraftig igjen mens den beveger seg over det varme sjøvannet.

Myndighetene har allerede evakuert olje- og gassfelt i Mexicogulfen, og stengt flyplasser i Florida. NASA vurderer å utsette oppskytingen av romferja «Discovery» fra Cape Canaveral i Florida, som etter planen skulle opp i rommet på onsdag.

Historisk orkan

«Dennis» kommer like etter den tropiske stormen «Cindy», som herjet Louisiana på tirsdag.

Dette er den fjerde hittil i orkansesongen, som varer fra 1. juni til 30. november.

Meteorologene slår fast at de aldri har målt en så mange orkaner, og heller ikke en så kraftig storm som «Dennis», så tidlig i sesongen siden registreringen startet i 1851.

Geir Moi frykter omfattende skader i hjembyen.

- Pensacola ble hardt rammet av «Francis» og «Charlie» i fjor, og har ennå ikke kommet seg på beina etter de store ødeleggelsene. Disse orkanene gikk på hver side av oss i fjor. Om orkanen treffer Tallahassee, frykter vi lignende tilstander, sier Geir Moi.

HØYE BØLGER: Høye bølger slår innover Key West i Floridas sørligste punkt.
«DENNIS» ER PÅ VEI: Turister i Key West i Florida dro i går til Southernmost Point - USAs sørligste punkt - for å se på bølgene som allerede var begynt å slå inn over land.
I KJØLVANNET AV ORKANEN: En innbygger i Matanzas på Cuba ser på skadene etter «Dennis».
«DENNIS« VAR HER: En bil ble i går strandet under nedblåste trær på Cuba.
VIL VOKSE: Satelittbildet er tatt av infrarødt kamera, og viser styrken i vindene idet orkanen feier over Cuba. Den blåste mye av kraften fra seg, men er ventet å vokse seg stor og rasende igjen når den passerer over den varme Mexicogulfen.
DENNIS NÅR FLORIDA:En mann plukker opp falne greiner utenfor huset sitt i Key West, Florida.
FLOM: Orkanen skapte springflo og flom på Haiti, der den krevde minst ti menneskeliv. Disse menneskene måtte krysse ei elv utenfor hovedstaden Port-au-Prince til fots etter at brua ble tatt av flomvann.