- Dette kan bli som finanskrisen i 2008. Bare enda verre

Flere og flere tror at vi nå får en ny finanskrise.

DEN GANG DA: «Tre år etter kollapsen til Lehman Brothers er luften tung med minner fra tiden hvor minibankene bare var 48 timer fra å gå tomme for penger», skrev The Guardians Larry Elliot i går kveld.  Her ser man sjokkerte meglere i New York Stock Exchange høsten 2008. Foto: AP/RICHARD DREW/SCANPIX
DEN GANG DA: «Tre år etter kollapsen til Lehman Brothers er luften tung med minner fra tiden hvor minibankene bare var 48 timer fra å gå tomme for penger», skrev The Guardians Larry Elliot i går kveld. Her ser man sjokkerte meglere i New York Stock Exchange høsten 2008. Foto: AP/RICHARD DREW/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Tre år etter kollapsen til Lehman Brothers er luften tung med minner fra tiden hvor minibankene bare var 48 timer fra å gå tomme for penger», skrev The Guardians Larry Elliot i går kveld.

Elliot varsler nå en ny finanskrise:

«Dette kan bli høsten 2008 om igjen. Bare enda verre denne gangen».

Blodrøde tall Dagbladet fredag morgen om de blodrøde tallene på verdens børser. I natt dundret Wall Street til bunns, og finansnettstedet Marketwatch kalte dagen for et «blodbad». Torsdag stupte Dow Jones-indeksen på New York-børsen 3,51 prosent, og i Europa var det et fall på rundt 5 prosent på alle børsene.

BLØR: Fredag morgen er det klart at verdensøkonomien fortsetter å blø. I Seoul var Kospi-indeksen ned 4,35 prosent ved lunsjtider, og i Taiwan var nedgangen 3,79 prosent. I Australia var aksjekursene på børsen i Sydney ned 1,08 prosent, i Hongkong 1,81 prosent og i Shanghai 0,46 prosent. Her fra Korea Exchange Banks hovedkvarter i Seoul fredag morgen. Foto: AP/SCANPIX
BLØR: Fredag morgen er det klart at verdensøkonomien fortsetter å blø. I Seoul var Kospi-indeksen ned 4,35 prosent ved lunsjtider, og i Taiwan var nedgangen 3,79 prosent. I Australia var aksjekursene på børsen i Sydney ned 1,08 prosent, i Hongkong 1,81 prosent og i Shanghai 0,46 prosent. Her fra Korea Exchange Banks hovedkvarter i Seoul fredag morgen. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Fredag fortsatte Asias børser fallet og hovedindeksen på Oslo Børs fortsatte fallet på ukens siste handledag. Trenden på de europeiske børsene var svakt positiv fredag, men unntaket var Oslo Børs. Etter en halvtimes handel var hovedindeksen ned snaut 1 prosent til 343 poeng.

Tekniske problemer tvang Oslo Børs til å stanse handelen rett etter klokken 13.30 fredag. Da hadde indeksene stått på stedet hvil i én time, før hovedindeksen ble justert med et fall på rundt 3 prosent. Da Oslo Børs endelig åpnet igjen klokken 16.50, svarte investorene med å halvere fallet i hovedindeksen i løpet av 40 hektiske minutter før stengetid. Hovedindeksen endte ned 1,2 prosent til 342,05 poeng.
- En forferdelig uke Det var håpet om at Den europeiske sentralbanken (ECB) skulle innføre ytterligere tiltak for å dempe gjeldskrisen i regionen, som fikk kursene til å peke svakt oppover mot slutten av fredagens handel. FTSEurofirst 300-indeksen steg 0,7 prosent og stengte på 880,97 poeng etter noen krappe timer. Indeksen har mistet til sammen 5,9 prosent denne uken, dens tredje verste tap på 16 måneder, melder NTB. — Markedet har hatt en forferdelig uke, Det er en underliggende følelse av at noe ikke stemmer i det finansielle systemet, at politikerne ikke forteller sannheten, sier Derek Lawless, lederen for finansselskapet WorldSpreads i Frankrike til nyhetsbyrået Reuters.
- Mangler felles strategi Leder for Det internasjonale pengefondet (IMF), Christine Lagarde, identifiserer to hovedgrunner til at vi kan få en ny finanskrise: For det første har politikerne brukt opp all deres amunisjon. For det andre er rentene allerede på et historisk bunnivå og landene som tidligere hadde en god økonomisk politikk, sliter nå med store budsjettunderskudd.

Mohamed A. El-Reian peker i Foreign Policy på at «det internasjonale samfunnet mangler en felles strategi. De mangler til og med en felles analyse på hva som feiler den verdensøkonomien. Og følelsen av felles ansvar har blitt ofret for krangling og jakten på syndebukker».

«Slik som i 2008 vil ikke et eneste land bli spart hvis den kontinuerlig usammhengende politikken fortsetter. Den vil uunngålig føre til resesjon, dysfunksjonelle finansmarkder og bank-kollapser», skriver El-Reian videre.

- På kanten av stupet El-Reian og Elliot er ikke de eneste som ser avgrunnen foran seg. Tidligere i dag skrev Dagbladet om Storbritannias statsminister, David Cameron, som torsdag kveld advarte om at verdensøkonomien snart står på kanten av stupet («staring down the barrel»).

I et brev til 17 EU-ledere skrev Cameron at han er bekymret over helsetilstanden til verdensøkonomien. Han advarte mot å skyve problemene foran seg.

- Vi står ikke ennå og ser ned i stupet, men mønsteret er allerede klart, sa Cameron torsdag kveld. Han mener det vil bli vanskelig å redde verdensøkonomien.

Så hva skjer nå? Elliot fra The Guardian svarer:

«Økonomien er grunnleggende dårlig og tilliten er skutt i filler. Det er mest sannsynligvis for sent å unngå en ny finanskrise (...) Det er ikke bare en tøff vinter politkerne nå må bekymre seg for. Det er risikoen for et tapt tiår (...)».

.