Dette kan bli Wall Streets verste mareritt

Et radikalt lovforslag kan nå se dagens lys.

MULIG MARERITT: Et radikalt lovforslag er resolutt avvist av bankene på Wall Street. Foto: Linus Sundahl-Djerf
MULIG MARERITT: Et radikalt lovforslag er resolutt avvist av bankene på Wall Street. Foto: Linus Sundahl-DjerfVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Nå retter mange øynene mot den lille byen Richmond, med 105.000 innbyggere, nord i California.

Her skal nemlig innbyggerne ta stilling til et kontroversielt lovforslag.

Vil inndra eiendomsretten Politikerne i Richmond vurderer å inndra eiendomsretten i tilfeller hvor markedsverdien har stupt langt under den opprinnelige størrelsen på lånet og lånetagerne har sluttet å betale.

I slutten av juli sendte Richmond ut et brev til 32 banker og andre finansinstitusjoner hvor de tilbød seg å kjøpe 624 misligholdte boliglån til sterkt rabatterte priser. Ingen av tilbudene ble akseptert.

Ifølge nyhetstjenesten Mother Jones skal politikerne i den lille byen nå ta stilling til om de likevel skal kunne ta over boliglånene etter at en domstol har bestemt hva som er en akseptabel markedspris - sett med dagens øyne - og omtaler det som kanskje Wall Streets verste mareritt.

Kontroversiell refinansiering Etter at Richmond-by har overtatt de misligholdte lånene skal de refinansieres mens lånetagerne fremdeles blir boende. Målet er at de nye lånene vil speile dagens markedsverdi.

En familie som kjøpte et hus for tre millioner kroner, og som nå har falt til en markedsverdi på to millioner kroner, vil dermed få lånekostnadene sine redusert tilsvarende.

Ikke uventet har dette fått bankene til å reagere sterkt. Finansbransjen saksøkte nylig Richmond i et forsøk på å stoppe de kontroversielle tiltakene.

HOT: Husene gikk unna i rekordtempo i Richmond, California, i 2006. Men så bråstoppet det. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP
HOT: Husene gikk unna i rekordtempo i Richmond, California, i 2006. Men så bråstoppet det. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP Vis mer