Ny omikron-studie

Dette kan bremse viruset

En ny studie peker på at tidligere gjennomgått covid-19 kan gi god beskyttelse mot omikron. Det betyr at en boosterdose er det beste tiltaket, ifølge eksperter.

TREDJE DOSE: Nye studier viser at to vaksinedoser med Pfizer-BioNTech bekytter ikke like godt mot omikron-smitte som den gjorde mot delta-smitte. En tredje dose blir nødvendig i kampen mot Omikron-varianten, ifølge eksperter. Foto: Lise Åserud / NTB
TREDJE DOSE: Nye studier viser at to vaksinedoser med Pfizer-BioNTech bekytter ikke like godt mot omikron-smitte som den gjorde mot delta-smitte. En tredje dose blir nødvendig i kampen mot Omikron-varianten, ifølge eksperter. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Framveksten av omikronvarianten i Sør-Afrika november 2021 har skapt bekymringer, heter det i en ny studie fra Sør-Afrika.

Studien viser blant annet at to doser av Pfizer-vaksinen ikke beskytter like godt mot omikron-smitte som den gjør mot delta-smitte.

Men den viser samtidig at de som har fått to Pfizer-vaksinedoser og i tillegg har gjennomgått corona-infeksjon, har bedre beskyttelse mot omikronvarianten.

- Gode nyheter

Immunolog Fridtjof Lund-Johansen sier til Dagbladet at disse funnene er gode nyheter for de som har hatt corona og blitt friske. De trenger sannsynligvis ikke en tredje dose.

- Ellers er jeg enig med to framtredende virologer, Christian Drosden og Florian Krammer, om at en tredje dose er det beste valget for de aller fleste andre, sier Lund-Johansen.

Han forteller at en tredje dose ser ut til å gi bedre antistoffer, som igjen gir en bredere beskyttelse.

- Ved en tredje dose har du antistoffer som binder bedre til nye varianter, som gjør at det bremser viruset fra å binde seg til cellene, sier immunologen.

Resultater fra den ferske Sør-Afrika-studien viser at Pfizer-vaksinen har betydelig mindre effekt på omikronvarianten enn deltavarianten, blant annet på grunn av mange mutasjoner i det såkalte spike-proteinet – som er forbundet med virusets evne til å smitte oss.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer