Ny omikron-studie

Dette kan bremse viruset

En ny studie peker på at tidligere gjennomgått covid-19 kan gi god beskyttelse mot omikron. Det betyr at en boosterdose er det beste tiltaket, ifølge eksperter.

TREDJE DOSE: Nye studier viser at to vaksinedoser med Pfizer-BioNTech bekytter ikke like godt mot omikron-smitte som den gjorde mot delta-smitte. En tredje dose blir nødvendig i kampen mot Omikron-varianten, ifølge eksperter. Foto: Lise Åserud / NTB
TREDJE DOSE: Nye studier viser at to vaksinedoser med Pfizer-BioNTech bekytter ikke like godt mot omikron-smitte som den gjorde mot delta-smitte. En tredje dose blir nødvendig i kampen mot Omikron-varianten, ifølge eksperter. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

- Framveksten av omikronvarianten i Sør-Afrika november 2021 har skapt bekymringer, heter det i en ny studie fra Sør-Afrika.

Studien viser blant annet at to doser av Pfizer-vaksinen ikke beskytter like godt mot omikron-smitte som den gjør mot delta-smitte.

Men den viser samtidig at de som har fått to Pfizer-vaksinedoser og i tillegg har gjennomgått corona-infeksjon, har bedre beskyttelse mot omikronvarianten.

- Gode nyheter

Immunolog Fridtjof Lund-Johansen sier til Dagbladet at disse funnene er gode nyheter for de som har hatt corona og blitt friske. De trenger sannsynligvis ikke en tredje dose.

- Ellers er jeg enig med to framtredende virologer, Christian Drosden og Florian Krammer, om at en tredje dose er det beste valget for de aller fleste andre, sier Lund-Johansen.

Han forteller at en tredje dose ser ut til å gi bedre antistoffer, som igjen gir en bredere beskyttelse.

- Ved en tredje dose har du antistoffer som binder bedre til nye varianter, som gjør at det bremser viruset fra å binde seg til cellene, sier immunologen.

Resultater fra den ferske Sør-Afrika-studien viser at Pfizer-vaksinen har betydelig mindre effekt på omikronvarianten enn deltavarianten, blant annet på grunn av mange mutasjoner i det såkalte spike-proteinet – som er forbundet med virusets evne til å smitte oss.

- Det viktigste er at de fleste vaksinologer er enige om at de nåværende vaksinene fortsatt beskytter mot alvorlig sykdom og død i møte med omikron-infeksjon. Der er derfor avgjørende at alle vaksineres, sier professor Willem Hankom, administrerende direktør i Africa Health Research Institute (AHRI) i en pressemelding.

- Interessante funn

Oppdagelsen av omikron har satt fart på diskusjonen om en tredje vaksinedose, og det kommer nå stadig nye studier som støtter konklusjonen om at en boosterdose vil gi bedre beskyttelse mot corona. Men det er fortsatt ukjent hvor mye den tredje dosen vil hjelpe og hvor mange doser som trengs.

FØLGER MED: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet følger nøye med på studiene om omikron. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
FØLGER MED: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet følger nøye med på studiene om omikron. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

FHI-overlege og professor Preben Aavitsland sier til Dagbladet at funnene i Sør-Afrika-studien er interessante.

- Det kommer nå flere slike studier som viser at blod fra vaksinerte eller fra vaksinerte og smittede i mindre grad klarer å «drepe» omikronviruset i laboratorieskåler. Det betyr trolig at slike mennesker lettere kan bli smittet med omikronvarianten enn med deltavarianten.

- Det er interessant at de som både er vaksinert og har gjennomgått infeksjon ser ut til å ha blod som bedre håndterer omikronviruset, sier overlegen.

Aavitsland forklarer at de nå studerer slike studier nøye, men at det er for tidlig å avgjøre betydningen av dem.

- Dette er studier av beskyttelse mot infeksjon. Vi regner med at beskyttelsen mot alvorlig sykdom er bevart, sier han.

- Gir god beskyttelse

Også Pfizer og BioNTech, som sammen har laget det vi omtaler som Pfizer-vaksinen, mener at en boosterdose er det beste tiltaket mot den nye varianten. Onsdag opplyser vaksineprodusentene at deres coronavaksine gir god beskyttelse mot omikron-viruset etter en tredje dose, ifølge studier.

- Selv om to doser fortsatt kan gi beskyttelse mot alvorlig sykdom av omikronvarianten, er det klart fra disse studiene at en tredje dose forbedrer beskyttelsen, sier Pfizer-sjef Albert Bourla.

- Å sikre at så mange som mulig får først to doser og så en oppfriskningsdose, er den beste måten å hindre spredningen av covid-19, sier Bourla.

Ifølge vaksineprodusentene viser studien at en tredje vaksinedose gir samme beskyttelse som to doser ga mot delta, og hevder å ha en oppdatert vaksine mot omikron-viruset klar allerede i mars.

Tirsdag kveld kunngjorde regjeringen flere nye coronatiltak på grunn av kapasitetsutfordringer på sykehusene og en usikker omikron-situasjon.

Kommunene i Norge er allerede i gang med å gi boosterdoser, og regjeringen planlegger for at alle mellom 18 og 64 år får tilbud om oppfriskningsdose neste år.

- Langvarige helseplager

Immunolog Fridtjof Lund-Johansen forteller at ikke alle vil ha like stort utbytte av en boosterdose.

- Friske personer som har hatt kraftige og langvarige plager i etterkant av vaksinering, har nok lite å vinne på ta en dose til. På den annen side er det også veldig mange som rapporterer langvarige helseplager i etterkant av coronainfeksjon. Det gjelder også blant de som ikke var innlagt på sykehus.

- Dette må man ta med i regnestykket når man skal beregne nytten av vaksinene for hver enkelt, sier Lund-Johansen.

Han påpeker at sannsynligheten for å bli smittet nå er veldig stor.

- Og selv om få blir innlagt, er det mange som opplever noe som likner en kraftig influensa. Vi vet lite om seinvirkninger av corona hos vaksinerte, men det er naturlig å tro at en tredje dose vil gi et mildere forløp og mindre sjanse for seinvirkninger.

Assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Nakstad forteller om omikron-smitten på julebordet på Louise i Oslo. Vis mer

En ny risikovurdering fra FHI konkluderer med at coronasituasjonen nå er alvorlig, og de peker på at omikron-varianten sannsynligvis – og i betydelig grad – vil forsterke den høye belastningen på helsetjenesten.

- Varianten vil sannsynligvis etablere seg i Norge, og i løpet av noen uker bli dominerende. Det er likevel stor usikkerhet. Det er derfor nødvendig med sterkere tiltak for å beholde kontroll og få oversikt, samtidig som man får mer kunnskap og får vaksinert flere, sier kriseleder og avdelingsdirektør Line Vold ved FHI.

- Redusert effekt

Molekylærbiolog og strategisk rådgiver i Kreftforeningen, Sigrid Bratlie, uttalte tirsdag til Dagbladet at hun blir svært overrasket om ikke vaksineeffekten mot omikron er redusert.

FHI skriver i sin risikorapport at antistoffnivåene vil falle etter noen måneder, også for tredje dose.

- Det kan godt hende at det er noe resteffekt, og jeg forventer at de beskytter mot alvorlig forløp. Men totaleffekten vil reduseres. Noe annet ville vært veldig overraskende, sier Bratlie.

Hun forteller at vaksinen er rettet mot det såkalte spike-proteinet i coronaviruset, som er forbundet med virusets evne til å smitte oss. Mutasjoner i spike-proteinet er derfor ekstra bekymringsfull, mener hun. Deltavarianten hadde også endringer i spike, men omikron har mange fler.

Bratlie understreker at hun tror vaksinen fremdeles vil gi beskyttelse mot alvorlig sykdom forårsaket av omikron-varianten, og framholder at en tredje dose uansett gir bedre og bredere beskyttelse enn bare to.

- Så det er all grunn til å fortsette vaksineringen i påvente av at vi eventuelt må på med en oppdatert vaksinevariant tilpasset omikron, sier hun.

Immunolog Fridtjof Lund-Johansen er enig i at en tredje dose vil bremse coronaviruset – også når det gjelder mikronvarianten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer