TRUET MED Å BLOKKERE: Iranske politikere svarte på forbudet fra EU-landene med å true med en blokade av Hormuzstredet. Foto: AP Photo/Kamran Jebreili
TRUET MED Å BLOKKERE: Iranske politikere svarte på forbudet fra EU-landene med å true med en blokade av Hormuzstredet. Foto: AP Photo/Kamran JebreiliVis mer

- Dette kan bringe Iran ut i krig med USA

- Hvis Iran prøver å blokkere Hormuz-stredet, krysser de en rød linje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ministre fra de 27 EU-landene ble mandag enige om å innføre et forbud mot å importere råolje og petroleumsprodukter fra Iran. Forbudet inntrer 1. juli.

- De sanksjonene som iverksettes nå går langt utover sanksjoner mot det iranske atomprogrammet. De retter seg mot den iranske økonomien allment, rammer alminnelige mennesker og begrenser middelklassen størrelse. Eliten derimot, vil alltid finne veier å omgå sanksjonene på, sier Sverre Lodgaard, seniorforsker ved NUPI til Dagbladet.

Forbudet fikk iranske politikere til å rase: en truet med en blokade av Hormuz-stredet, en viktig eksportrute for olje, mens en annen truet med at Teheran skulle kutte råoljeforsendelsene til EU-landene med en gang.

- Vil ikke fungere Lodgaard har ingen tro på at sanksjonene vil fungere eller at Iran vil blokkere stredet.

- Sanksjonene har ikke virket før, og disse vil sannsynligvis ikke gjøre det heller. Hensikten skal være å ramme landets atomprogram, men Iran har gjort det klart både i ord og handling at de ikke kompromisser under press. Atomprogrammet fortsetter. Sanksjonene forandrer ikke Irans strategiske kalkyler, mener han.

Lodgaard undertreker at EU, samtidig som de innfører nye sanksjoner, inviterer til forhandlinger. Eventuelle forhandlinger avhenger imidlertid av hvilke vilkår som stilles. Iran krever forhandlinger uten vilkår, men Lodgaard tviler på at Iran vil gjøre truslene som en blokkering til virkelighet.

- Legg nøye merke til hva de sier. Hvis amerikanerne stenger dem ute, det vil si hindrer de iranske oljeleveransene, da er det USA som starter krigshandlingene og da vil Iran treffe mottiltak. Hvis det er Iran som prøver å blokkere, krysser de en rød linje som kan bringe dem i krig med USA, men det tror jeg de vil gjøre hva de kan for å unngå. Iranerne er ikke lettskremte, men de er heller ikke irrasjonelle, sier han.

Kan ramme Hellas og Italia Skulle landet allikevel kutte forsyningene vil det kunne gå ut over land som Hellas og Italia, som er avhengig av olje fra Iran og som klarte å presse gjennom at forbudet ikke skulle tre i kraft før i juli.

Kina vil ikke redusere sin import av olje fra Iran og Russland har hele tiden ment at sanksjoner er en gal tilnærming til problemet. Kina er den største kunden av olje fra Iran, mens rundt 20 prosent av landets oljeeksport går til EU-landene.

NYE SANKSJONER: Ministre fra de 27 EU-landene ble i dag enige om å innføre forbud mot å importere olje fra Iran. Forbudet inntrer 1. juli. Foto: REUTERS/Francois Lenoir
NYE SANKSJONER: Ministre fra de 27 EU-landene ble i dag enige om å innføre forbud mot å importere olje fra Iran. Forbudet inntrer 1. juli. Foto: REUTERS/Francois Lenoir Vis mer

- India, på sin side, regner med at prisen på iransk olje kan nå ned og vil i så fall utnytte det, sier Lodgaard.

Forholdet mellom Iran og vestlge land har lenge vært anspent fordi det mistenkes at landet prøver å utvikle kjernekraftvåpen. Søndag seilte amerikanske, britiske og franske krigsfartøy inn i Hormuz-stredet. Ingen prøvde å stoppe de vestlige fartøyene.

EU-landene har også blitt enige om å fryse all handel i gull, diamanter og andre verdifulle metaller. Kun timer etter at landene ble enige om de nye sanksjonene sa Frankrike, Storbritannia og Tyskland at de var villige til å forhandle, hvis Iran er villige til å snakke seriøst om sitt atomprogrammet, melder Reuters.

- Vi oppfordrer Irans lederskap til umiddelbart å suspendere sine sensitive kjernefysiske aktiviteter og følge sine internasjonale forpliktelser, heter det i en felles melding fra de tre landenes ledere.

- RAMMER VANLIGE FOLK: Sverre Lodgaard, seniorforsker ved NUPI, mener de nye sanksjonene først og fremst vil ramme vanlige iranere.
Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
- RAMMER VANLIGE FOLK: Sverre Lodgaard, seniorforsker ved NUPI, mener de nye sanksjonene først og fremst vil ramme vanlige iranere. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet Vis mer