IDYLL: Lysten på sol og varme? Det må du foreløpig se langt etter, ifølge meteorologene. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
IDYLL: Lysten på sol og varme? Det må du foreløpig se langt etter, ifølge meteorologene. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

Dette kan du bare glemme

Sommervarmen fra juni ser ikke ut til å returnere med det første. I stedet venter ei ferieuke med uforutsigbart vær.

Publisert

Fellesferien er i full gang, og solhungrige nordmenn venter spent på de nye reiserådene som kommer fredag. For etter en varm juni, har juli vært en heller kjølig affære så langt. Lite sol og stedvis mye nedbør har satt en demper på sommerkosen flere steder i landet.

Ifølge Magnus Ovhed, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, er det lite som tyder at på den kommende uka har noe bedre å by på.

- Det blir fort litt som det har vært den siste tiden, relativt kjølig og vekslende vær. Det blir ikke helt det store sommerværet, sier Ovhed til Dagbladet.

Penest på Østlandet

Østlandet kan oppleve temperaturer over 20 grader og flere dager med utsikter for sol. Et skår i gleden blir det likevel - både Innlandet og Østlandet må regne med å få perioder med varierende byger den kommende uka, ifølge meteorologen.

- På Østlandet blir det en typisk bygesituasjon, hvor man han har veldig bra vær tidlig på dagen, så bygger skyene seg opp i løpet av dagen og det blir byger på kvelden. Det kan nok være lurt å utnytte formiddagen, sier Ovhed, som legger til at sommerværet fra juni neppe kommer tilbake med det første.

- Det var en veldig uvanlig periode vi hadde i juni, med sol og temperaturer over 30 grader. Det vi ser nå er nok mer vanlig for den norske sommeren, forteller meteorologen.

VARIERT VÆR: Mange lavtrykk kommer inn fra vest i starten av juli, men noen i Norge kan få fint vær. Animasjon/bilder: yr.no / NTB Scanpix Vis mer

Ber båtførere være obs

Til helga og uka kan også Vestlandet og Trøndelag forvente nedbør, samt kjølige temperaturer. Like fuktig som det var i forrige uke, er det likevel liten sjanse for at det blir. På Basura i Etne på Vestlandet kom det hele 200 millimeter nedbør i løpet av forrige uke.

- På de nordre delene av Vestlandet blir det ganske mye pålandsvind med regn, og er nok det stedet som får det dårligste været, sier Ovhed.

På vestkysten av Sørlandet skal det i tillegg komme større mengder vind, ifølge meteorologen.

- Så skal man ut med med båt, så må man være obs på vinden, oppfordrer han.

Vekslende i Nordland

I Nordland har turister og fastboende så langt kunne kose seg med tørre sommertemperaturer denne sommeren. I uka som har passert, kom det bare 0,3 millimeter nedbør i Saltdal. Det er imidlertid ingen selvfølge at finværet skal holde gjennom den kommende uka.

- Nordland er de som har hatt veldig bra vær de siste ukene, men det ser ut som det kan passere litt nedbør der i løpet av helgen og neste uke. Så det er ikke helt trygt der heller, sier Ovhed.

I likhet med Østlandet blir det også vekslende værforhold i Nordland. Skiftende lavtrykk setter sitt preg på fylket både temperatur -og nedbørsmessig. Ifølge Ovhed er det ikke snakk om store mengder nedbør den kommende uka, men han understreker at det kan bli store lokale variasjoner.

- Det kan variere veldig mye på sommeren. Får man en kraftig byge, så kan det gi nesten halvparten av en måneds nedbør dersom man er uheldig. Det er ikke uvanlig på sommerstid, sier meteorologen.

UVÆR: Uværet vil fortsette å herje Norge søndag. Meteorologene varsler intense regnbyger på Vestlandet og i Trøndelag, og kraftig vind i store deler av Sør-Norge. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV FOTO: Statens Vegvesen, NVE, privat og arkiv. Vis mer

- Skiftende og uforutsigbart

Ifølge vakthavende meteorolog i StormGeo, Ina Ynnesdal, venter det for Troms og Finnmarks del en periode med mye oppholdsvær. På kysten og innover mot grensetraktene, kan det likevel bli noen byger.

- Det blir skiftende og uforutsigbart. Det blir ikke veldig sommerlig, men ikke helt krise, sier hun til Dagbladet.

Når hun vender blikket mot sør-østlige deler av landet, sier hun i likhet med Ovhed at folk her slipper unna det verste uværet. Juni-temperaturer kan man imidlertid se langt etter, ifølge Ynnesdal. Derimot kan de vente seg temperaturer opp mot 20 grader - og bygevær.

- Noen av bygene kan være ganske kraftige. Det er ille når det står på som verst, men så blir det opphold før og etter. Det ser ut som det blir stabilt ustabilt hele uka, humrer Ynnesdal.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer