Vinterferien:

Dette kan du glemme

Vinterferien er rett rundt hjørnet og fredag kommer fasiten på hva som blir lov og ikke lov. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad letter likevel litt på sløret om hva vi kan vente oss.

VIKTIG: Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, varsler nytt om vinterferien. Reporter: Jenny Emilie Aas. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt221 +12
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.5K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

Med fjorårets vinterferie friskt i minne, der norske skiturister vendte hjem med coronaviruset i bagasjen, skal det før årets utgave går av stabelen være klare råd på plass.

Helseminister Bent Høie sa onsdag at rådene vil legges fram fredag, men gjorde én ting klinkende klart:

- Du bør ikke dra til utlandet denne vinterferien.

Også fra Nakstad er det klar beskjed:

- Det kan man egentlig glemme. Det er det ikke noe vits å planlegge for, sier Nakstad til Dagbladet TV under sin faste runde med spørsmål fra leserne.

ET RUNGENDE NEI: Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier det kan bli vanskelig å komme hjem, dersom man reiser til utlandet i vinterferien. Foto: Berit Roald / NTB
ET RUNGENDE NEI: Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier det kan bli vanskelig å komme hjem, dersom man reiser til utlandet i vinterferien. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Kan bli vanskelig å komme hjem

En utenlandstur vil være stikk i strid med regjeringens råd, og onsdag ble det besluttet å holde grensene så å si stengt ut februar - i første omgang.

Om det store utlands fristelser skulle bli for stor, kan det derfor by på problemer under returen.

- Det kan bli vanskelig å komme hjem, advarte helseministeren.

- Fordel å spre folk

Vinterferien må altså tilbringes i Norge. Men mens mutasjonene har ført til strenge og inngripende tiltak mange steder, er spørsmålet mange har stilt seg: Kan jeg dra på hytta i vinterferien hvis jeg bor i for eksempel nedstengte Oslo eller Bergen?

- Alternativet med at vi ikke har vinterferie, og alle går rundt i parker og på gata i storbyene, og veldig mange er til stede mens skoler og barnehager er stengt og mange har fri fra jobben, det er heller ikke noe god smittevernsituasjon, sier Nakstad og legger til:

- Så det er en fordel å spre folk litt rundt i landet, men da må vi ikke spre smitte samtidig. Det er veldig viktig.

Helseminister Bent Høie (H) kommer med et klart råd om årets vinterferie. Vis mer

Tre viktige punkter

Han er imidlertid klar på at fasiten ikke kommer før fredag, når Helse- og omsorgsdepartementet skal legge fram sin beslutning, basert på råd fra Helsedirektoratet og FHI.

- Men når det gjelder vinterferie i Norge, vil det uansett hvilke råd som kommer i morgen være viktig å huske på tre ting:

  • Hvis man er syk bør man ikke reise på vinterferie.
  • Hvis man sitter i karantene må man også gjennomføre den karantenen der man er, og ikke dra på for eksempel hytta.
  • Det er også viktig å begrense kontakten med andre enn de du bor sammen med i størst mulig grad.

- Det vil si, å holde god avstand i skiløyper og slalåmbakker, ikke ta imot besøk på hytta, ikke delta på fester og den type ting, det vil være viktig, utdyper Nakstad.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 061 742 (19.8%)i Norge har fått dose nr 1
300 783 (5.60%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer