- Dette kan ende fatalt om han ikke får hjelp raskt

Advokaten frykter for Joshua Frenchs liv.

ALVORLIG SYK: Etter at han ble flyttet tilbake til Ndolo-fengselet er Joshua French raskt blitt mye dårligere. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ALVORLIG SYK: Etter at han ble flyttet tilbake til Ndolo-fengselet er Joshua French raskt blitt mye dårligere. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Etter hva jeg har hørt og basert på mine erfaringer, er jeg bekymret for at dette kan ende fatalt om han ikke får hjelp raskt, sier advokat Hans Marius Graasvold til Dagbladet.

Utenriksdepartementet fikk i hemmelighet forhandlet fram en ordning der Joshua French fikk sone i en privat leilighet. Den ordningen ble avbrutt da French, ifølge kongolesiske myndigheter, forsøkte å rømme i forrige måned. French var tilbake i Ndolo-fengselet 3. august.

- Nå har det skjedd, det jeg og andre forventet. Han er blitt raskt dårligere, spesielt de siste to-tre døgn er han blitt svært mye dårligere. Han har akutt behov for legehjelp, sier Graasvold.

- Har stoppet opp Kongoleserne skal ha åpnet opp for at French kan få norsk legehjelp.

- Men det er ikke gjort i en håndvending å sende lege ned dit - og helsen hans er kongolesernes ansvar når han er i deres varetekt. Kongolesiske myndigheter forholder seg til ham som om han ikke er syk. Det er komplett uforståelig at de kan gjøre det - bare ved å observere ham skjønner noen og enhver at han er syk, sier Graasvold.

- Mitt inntrykk er at dialogen er forverret og at arbeidet med å få ham hjem har midlertidig stoppet opp. Saken er i et vakuum mens kongoleserne prøver å finne ut hva som skjedde med det de oppfatter som om han rømte.

Vil endre soningsforholdene Graasvold sier han har orientert UD om situasjonen.

- Vi fortsetter vår konsulære oppfølging i fengselet av French, og er også i kontakt med Kongo om om soningssituasjonen. Vi skulle ønsket at han fikk en soningssituasjon som var tilpasset hans helse, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i UD til Dagbladet.

- Men det får han ikke?

- Det er det for tidlig å si. Vi har tydelig formidlet til kongolesiske myndigheter at hans helse og sikkerhet er kongolesiske myndigheter sitt ansvar.

Bekymringsmelding Kari Hilde French, Joshuas mor, skrev torsdag  på bloggen sin at sønnen blir stadig dårligere.

- En bekymringsmelding er i dag gitt til lederen for det militære fengselsvesenet av Norges stedlige representant og den britiske konsulen. Jeg skal visstnok få lov til å finne en lege selv og ta ham med til fengselet, skriver French.

- Men da må han komme sammen med en av militærets leger. Vi har dessverre erfaring med at ingen tør å si i mot de militære og deres diagnoser eller mangel på diagnoser. Vi opplevde hvordan leger her nede sto og vitnet falskt i retten. Situasjonen er alvorlig og jeg må bære det meste av ansvaret enten jeg kan det eller ikke, skriver French, som ikke ønsket å utdype overfor Dagbladet.

ADVARER: - Mitt inntrykk er at dialogen er forverret og at arbeidet med å få ham hjem har midlertidig stoppet opp, sier advokat Graasvold. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ADVARER: - Mitt inntrykk er at dialogen er forverret og at arbeidet med å få ham hjem har midlertidig stoppet opp, sier advokat Graasvold. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer