Dette kan ende med et kjempesmell

Hissig solflekk som er sju ganger bredere enn jorda truer med nye utbrudd.

SOLFLEKK: Truer med nye utbrudd.
SOLFLEKK: Truer med nye utbrudd. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sola er hissig for tida. To utbrudd på sola i X-klassen, den kraftigste natt til onsdag fikk heldigvis ikke så omfattende konsekvenser på teknologi og infrastruktur som først fryktet. Enkelte flyruter måtte omdirigeres og noe radiokommunikasjon ble forstyrret.

Årsaken til at det stort sett gikk greit, er at retningen på magnetfeltet til gasskyen som traff var gunstig i forhold til jordas. Men nye farer truer.

Den enorme solflekken AR1429 peker rett mot oss. Den er totalt sju ganger bredere enn jorda, og romværvarslinga ved USAs nasjonalesjø- og atmosfæreadministrasjon NOAA estimerer at det er 40 prosent sannsynlighet for at den fører til et nytt X-utbrudd i løpet av helga.

- Det var en eksplosjon natt til i går ved fem-tiden og en liten seint i går kveld, men den var veldig svak. Den hoster og harker litt hele tiden, sier Brekke.

Ryker som en strikk Solflekker er områder på solas overflate med relativt lavere temperatur. De skyldes magnetiske løkker som snor seg opp til overflaten, hvor de tvinner seg rundt som en strikk. Og, akkurat som i dagliglivet, kan strikken ryke om den tvinnes for hardt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer