Dette kan ende med et kjempesmell

Hissig solflekk som er sju ganger bredere enn jorda truer med nye utbrudd.

SOLFLEKK: Truer med nye utbrudd.
SOLFLEKK: Truer med nye utbrudd.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sola er hissig for tida. To utbrudd på sola i X-klassen, den kraftigste natt til onsdag fikk heldigvis ikke så omfattende konsekvenser på teknologi og infrastruktur som først fryktet. Enkelte flyruter måtte omdirigeres og noe radiokommunikasjon ble forstyrret.

Årsaken til at det stort sett gikk greit, er at retningen på magnetfeltet til gasskyen som traff var gunstig i forhold til jordas. Men nye farer truer.

Den enorme solflekken AR1429 peker rett mot oss. Den er totalt sju ganger bredere enn jorda, og romværvarslinga ved USAs nasjonale
sjø- og atmosfæreadministrasjon NOAA estimerer at det er 40 prosent sannsynlighet for at den fører til et nytt X-utbrudd i løpet av helga.

- Det var en eksplosjon natt til i går ved fem-tiden og en liten seint i går kveld, men den var veldig svak. Den hoster og harker litt hele tiden, sier Brekke.

Ryker som en strikk Solflekker er områder på solas overflate med relativt lavere temperatur. De skyldes magnetiske løkker som snor seg opp til overflaten, hvor de tvinner seg rundt som en strikk. Og, akkurat som i dagliglivet, kan strikken ryke om den tvinnes for hardt.

- Da frigjøres all energien på én gang, og strikken farer ut i rommet, sier Brekke.

Det første som da skjer er en såkalt flare som sender ut voldsomme mengder UV- og røntgenstråling i lysets hastighet. Det bruker åtte minutter på å nå jorda, hvor det kan føre til omfattende problemer og kollaps innen radiokommunikasjon og navigasjon.

Så kommer det av og til en koronamasseutblåsning; en sky av gass som typisk ankommer hos oss flere dager seinere. Det er denne som fører til spektakulært nordlys, når partiklene kolliderer med atomer og molekyler i atmosfæren. De kan også slå ut kraftnett og GPS-satellitter.

Strålingene fra utbrudd er ikke farlig for mennesker på jorda, men kan være en meget alvorlig trussel for astronauter i rommet.

Island-show Utbruddene før helga førte til nydelig nordlys langt sør, som i Norge dessverre ble ødelagt av tett skydekke over store deler av landet på torsdag. På østkysten av Island var skuet imidlertid synlig i all sin prakt, sier Jónína Guðrún Óskarsdóttir til Dagbladet.

- Jeg har opplevd slikt før, men jeg må si at dette var det beste jeg har sett, sier Óskarsdóttir.

Synet vil bli stadig vanligere mens vi skrider fram mot de såkalte solmaksimum i 2013.

- De neste fire åra vil bli fantastiske, for også tiden etter et solmaksimum gir typisk stor nordlysaktivitet, sier Pål Brekke til Dagbladet.

- Det blir gode år for turister å dra til Norge, sier han.

I denne omgang vil den være synlig i seks dager til før den roterer rundt og ikke lenger peker mot jorda.

- Men jo mer den beveger seg rundt, jo mer peker den ut til siden og bort fra jorda. Jorda vil ikke få samme effekten, men partikler vil fremdeles kunne treffe jorda og gjøre skade, sier Brekke.