Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette kan føre til at folk vegrer seg for å gå ut i pensjon

Pensjonistforbundet frykter de nye aldergrensene i arbeidslivet.

NYE ALDERSGRENSER: Arbeidsminister Robert Eriksson ønsker å heve aldergrensa i arbeidslivet til 75 år. Han møter kritikk fra blant annet Pensjonistforbundet. Illustrasjonsfoto: Colourbox
NYE ALDERSGRENSER: Arbeidsminister Robert Eriksson ønsker å heve aldergrensa i arbeidslivet til 75 år. Han møter kritikk fra blant annet Pensjonistforbundet. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) kunngjorde i dag at regjeringen ønsker å heve aldersgrensa i arbeidslivet fra dagens 70 til 75 år.

- Vi mener vi bør bevare 70-årsgrensa som har vært. Dessuten mener vi et forslag som kan få så alvorlige konsekvenser  for enkeltpersoner burde vært gjenstand for en grundigere diskusjon, sier forbundsleder i Pensjonistforbundet, Borge Rørvik (84), til Dagbladet.

Frykter arbeidspress I forbundets høringsforslag til arbeidsdepartementet fra oktober, gjør forbundet det klart at de ønsker å bevare den tidligere grensa på 70 år.

- Vi frykter at man vegrer seg for å gå ut i pensjon og føler at man må holde ut lenger enn det man har levd med fram til i dag. Jeg skjønner argumentet om at man blir stadig eldre, og enkelte sier også at vi stadig blir friskere. Som gruppe blir vi kanskje det, men det gjelder ikke alltid for enkeltpersoner, sier han.

Han forklarer at forbundet forsøker å verne de som allerede er pensjonister, men også de som i realiteten er pensjonister på grunn av helsa.

- Du skal bli pensjonist på et tidspunkt hvor du har energi til å gi tilbake til samfunnet og familie. Det er et viktig poeng at svært mange pensjonister driver med frivillig arbeid, og den muligheten må man ikke ødelegge. Vi vil verne om muligheten for å kunne drive med frivillig arbeid de første åra som pensjonist, sier Rørvik.

- Det ligger nok tanker bak det om at man etter hvert til hele pensjonsalderen, sier han.

I første omgang ønsker regjeringen å heve aldersgrensen til 72 år. Målet på lang sikt er å få den opp til 75 år.

- Det er vi helt uenig i. Av de samme årsakene som en heving til 72 år, sier han.

Pælmer ut 67-åringer - Hovedbegrunnelsen for å innføre dette er at vi blir flere mennesker i Norge og flere eldre. De er friskere og lever lenger og ønsker å delta i arbeidslivet. Vi trenger mer arbeidskraft i åra framover, derfor er dette forslaget både viktig og riktig, sier arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) til Dagbladet.

Han sier endringen overhodet ikke er noe forsøk på å heve pensjonsalderen.

- Det handler om at de som er 67 år ikke skal bli pælma ut fra arbeidsplassen mot sin vilje, blant annet på grunn av interne regler. De skal også kunne bidra. Det er heller ikke et forslag som skal presse folk til å stå lenger i jobb. Det er ingen tvang, og man kan gå av med pensjon som 62-åring. Dette er en mulighet for de som vil og kan, sier Eriksson.

Kritiserer arbeidet Rørvik mener det ikke har vært reelle forhandlinger om forslaget.

IKKE VURDERT GODT NOK: Mener LO-leder Gerd Kristiansen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
IKKE VURDERT GODT NOK: Mener LO-leder Gerd Kristiansen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Det er sendt ut på høring, og vi har gitt vår uttalelse. Det er en avtale som ligger mellom partene i arbeidslivet og som ligger i arbeidsmiljøloven, og det burde vært forhandla videre mellom partene, sier han.

Også LO mener forslaget ikke har vært grundig nok vurdert.

- I vår høringsuttalelse til forslag til endringer i arbeidsmiljøloven har LO vært tydelig på at 70-årsaldersgrensen bør videreføres, og at det er mye viktigere å sette inn tiltak for å få arbeidstakere mellom 62 og 70 år til å stå lengre i arbeidslivet enn å heve grensen til 75 år, skriver LO-leder Gerd Kristiansen i en e-post til Dagbladet.

Hun peker på at de aller fleste arbeidstakere avslutter sitt yrkesaktive liv lenge før de fyller 67, og 70-årsgrensen er ikke til hinder for å fortsette i arbeid dersom arbeidsgiver og arbeidstaker er enige om det.  

- Øker man aldersgrensene skaper det et behov for å drøfte folketrygdens ytelser, tjenestepensjonsordningene, særavtaleordninger også videre. Forslaget bør derfor være gjenstand for en mye bredere vurdering før det foretas endringer i lovverket, skriver hun.

Godt ivaretatt Arbeidsminister Robert Eriksson avviser kritkken fra Kristiansen, og mener folketrygd, tjenestepensjon og særavtaler er ivaretatt.

- Det handler om å slippe til de som kan og vil jobbe lenger enn fylte 70. Nå skal vi sette sammen en gruppe der partene skal jobbe gjennom problematikken før vi øker til 75 år.

KRITISK: Leder i pensjonistforbundet Borge Rørvik. Foto: Pensjonistforbundet
KRITISK: Leder i pensjonistforbundet Borge Rørvik. Foto: Pensjonistforbundet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling