Kryptovaluta

Dette kan forklare hvorfor bitcoin er opp 220 prosent siden nyttår

Torbjørn Bull Jenssen i Arcane Crypto tror han vet hvorfor.

KRYPTOVALUTA: Bitcoin bruker å stige til ny rekord - og krasje. Foto: AFP PHOTO / JACK GUEZ
KRYPTOVALUTA: Bitcoin bruker å stige til ny rekord - og krasje. Foto: AFP PHOTO / JACK GUEZVis mer

(Finansavisen): Bitcoin har steget 220 prosent siden nyttår, og siden bunnen den 15. desember i fjor, på 3.201 dollar, er oppgangen på over 270 prosent.

Men selv om det kan se ut til at det har vært en sammenhengende opptur har kursen svinget kraftig, både i det korte og i det lange bildet.

På det høyeste den 17. desember 2017 kostet en bitcoin, ifølge coinmarketcap.com, 20.078 dollar. Så stupte kursen hele 84 prosent og 2018 gikk over i historiebøkene som året da kryptobobla sprakk.

All-time high før det krasjer

Men store svingninger har ikke vært så uvanlig for kryptomarkedet, som ifølge Muneeb Ali, Blockstack PBC, bruker å stige til all-time high - og krasje.

Det svinger imidlertid også i det korte bildet. I løpet av de siste to dagene har bitcoin for eksempel falt 24 prosent, fra 13.793 dollar til 10.508 dollar, og steget over 13 prosent igjen, til 11.930 dollar.

Hvorfor stiger bitcoin nå?

– Det er flere årsaker til at bitcoinkursen er på vei opp. Den viktigste er trolig at de som tapte mest på kursfallet i fjor har solgt sine posisjoner, hvilket bidro til at kursen stoppet å falle, sier daglig leder Torbjørn Bull Jenssen i Arcane Crypto til Finansavisen i dag.

KRYPTOEKSPERT: Torbjørn Bull Jenssen, Arcane Crypto, tror han vet hvorfor bitcoin har steget så kraftig de siste måndene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRYPTOEKSPERT: Torbjørn Bull Jenssen, Arcane Crypto, tror han vet hvorfor bitcoin har steget så kraftig de siste måndene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Arcane Crypto har spesialisert seg på arbitrasjetrading i kryptovaluta. I tillegg satser de på å bygge infrastruktur og tjenester som benytter nodene i ulike kryptovalutaer.

– Videre har vi sett en økende appetitt blant institusjonelle aktører. Kryptofondet til Grayscale, en ledende kryptoinvesteringsaktør, har blant annet en kundebase hvor 80 prosent av kapitalen kommer fra institusjonelle investorer, forteller kryptoeksperten til avisa.

Tilbudsveksten halveres

Kryptosjefen forteller videre at utvinningen av nye bitcoins vil halveres i mai 2020 målt mot dagens nivå.

– Alt annet likt, kan dette føre til en prisøkning, spekulerer han.

– Jeg tror også at prosjekter igangsatt av store selskap som Microsoft, Fidelity og Samsung, bidrar til å legitimere handel i bitcoin. Sistnevnte selskap lanserte nylig en kryptolommebok hvor kryptovaluta kan lagres trygt, legger han til.

Facebook entrer markedet

Flere amerikanske analytikere hevder også at kursøkningen delvis skyldes Facebooks varslede inntreden på kryptomarkedet med valutaen libra, som skal kobles til en samling av tradisjonelle valutaer, inkludert dollar og euro, for å unngå svingninger.

– Mange har spekulert i at Facebooks inntreden på markedet har noe å si. På lang sikt er det bra fordi det legitimerer bransjen. Kryptovalutaen deres skal etter planen kjøpes og selges på kryptovalutabørser som Coinbase, sier Bull Jenssen.

Kryptosjefen støtter seg også til en oppfatning om at markedet nå er preget av mer håp og mindre «hype» enn i 2017.

Flere økonominyheter

Derfor kan bitcoin passere 20.000 dollar igjen

Facebook all-in i egen kryptovaluta - libra

Spår gullprisen opp 20 prosent