Dette kan forklare krater-mysteriet

Russiske forskere mener å ha funnet svaret på krater-gåten i Sibir.

UOPPKLART: Flere mystiske kratere har dukket opp i Sibir de siste årene, men forskerne er fortsatt ikke sikre på hvordan de oppstår. Bilder: Evgenij Chuvilin / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Teoriene florerte, den ene mer fantasifull enn den andre, da det første mystiske krateret ble oppdaget på Jamal-halvøya i Sibir i 2013.

Siden har 17 mystiske kratre blitt oppdaget på Jamalhalvøya og Gydanhalvøya. Det siste dukket opp i sommer og fikk navnet C-17.

Alt fra meteoritter til UFO-er er nevnt som mulige forklaringer.

En av teoriene har vært at når permafrost smelter brytes stoffer ned som finnes i jorda og det dannes metangass. Når det blir nok av gassen oppstår en eksplosjon.

Sendte droner

Nå mener forskere fra Moskva å ha funnet løsningen på mysteriet, ifølge CNN. I august i fjor gjorde de nye undersøkelser, ved hjelp av droner, 3D-modellering og kunstig intelligens.

- Det nye krateret er veldig godt bevart, siden vann fra overflaten ikke har kommet ned i krateret før vi studerte det. Det ga oss muligheten til å studere et «ferskt» krater, sier Jevgenij Tsjuvilin som leder en gruppe forskere fra Moskva til CNN.

Det var også første gang at forskere fikk flydd droner inn i krateret - 10-15 meter ned i hullet.

Dronene tok rundt 80 bilder, som gjorde at forskere fikk bygget en 3D-modell av krateret, som var 30 meter dypt. Bildene, som viste flere huler i krateret, bekreftet det forskerne allerede mistenkte:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer