Dette kan gi svar på tragedien

Stedet hvor hytta sto er knapt til å kjenne igjen. I brannruinene jakter politiet svar på hvordan tragedien, som kostet fem mennesker livet, kunne skje.

TRAGEDIE: Natt til lørdag 16. januar brant ei hytte til grunnen i Risøyhamn i Andøy kommune i Nordland. Fem personer omkom i brannen, og fire var under 16 år. Reporter: Gunnar Hultgreen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ANDØY/ OSLO (Dagbladet): Kripos graver i de forkullede restene, på jakt etter svar på hvordan det kunne gå så galt. Natt til lørdag sto de voldsomme flammene høyt opp i lufta. I løpet av få timer var alt borte.

Med unntak av et huskestativ like ved, er det lite som vitner om at det en gang sto ei hytte ved foten av Bjørnskinnfjellet i Risøyhamn.

Mandag slapp politiet navnene. Hedda Madell Bang Winther (10), Gustav Rane Krogh Hovde (12), Henning Christian Bang Johansen (15), Mogens Pareli Krogh Hovde (15) og Luise Marie Bang (40) mistet livet i brannen.

Håper avhør skal gi svar

Andøy kommune er rammet av en av sine verste ulykker i nyere tid. Bare faren til to av de omkomne barna lyktes i å redde seg ut av hytta. Nå sitter familie, venner og et helt lokalsamfunn igjen og lurer på hvordan det tragiske kunne skje.

I mellomtida jobbes det på spreng for å finne fasiten.

- Vi er i full gang med både taktisk og teknisk etterforskning for å finne svar. Parallelt med at Kripos gjør sine undersøkelser på åstedet og forsøker å finne årsaken til brannen der, så gjør vi etterforskningsskritt i form av å innhente informasjon og gjennomføre en rekke avhør, sier politiinspektør Per Erik Hagen til Dagbladet.

ÅSTEDET: Kripos og politiet er mandag på plass på åstedet. Her ved innsatsleder Oddgeir Walle. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
ÅSTEDET: Kripos og politiet er mandag på plass på åstedet. Her ved innsatsleder Oddgeir Walle. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Krevende åsted

Flere avhør er i løpet av de siste to døgnene allerede gjort, blant annet ett av mannen som kom seg ut av den brennende hytta og løp flere kilometer uten sko og i bare undertøyet for å be om hjelp. Mandag formiddag er det videre etterforskningsarbeidet fortsatt i planleggingsfasen.

- Det vil gjennomføres flere avhør i dagene framover. I tillegg fikk vi allerede lørdag kveld på plass den kritiske kompetansen fra Kripos. Dette var viktig, og de jobber med sin spesialkunnskap på det krevende åstedet, sier Hagen.

Politiinspektøren legger til at det fortsatt ikke er noe som tilsier at brannen, som kostet fem personer livet, er noe annet enn en tragisk ulykke.

Innsatsleder Jørn Karlsen forteller hva som skjedde natta hyttebrannen i Andøy kommune brøt ut. Video: Jan-Arnt Skjolde Vis mer

Obduksjonen er viktig

Leder for brann- og kjemiseksjonen i Kripos, Håvard Arntzen, forklarer at det første hans ansatte gjør når de kommer til et brannåsted, er å ta bilder og videoer av åstedet - både innvendig og utvendig.

Deretter starter sporsikringen. Krimteknikerne sikrer alt som de tror kan si noe om hendelsesforløpet, både fra terrenget utenfor og selve brannstedet. Dette tas med til laboratoriet for videre undersøkelser.

- Er det omkomne, tar vi hånd om dem så tidlig som mulig. Det handler om det etiske. De må undersøkes rettsmedisinsk med tanke på dødsårsak og vi må sikre eventuelle spor på dem, som kan gi svar på hva som har skjedd, sier Arntzen.

KRIMTEKNIKER: Håvard Arntzen i Kripos. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
KRIMTEKNIKER: Håvard Arntzen i Kripos. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Søndag ble de fem etter hyttebrannen bekreftet omkommet. De er sendt til Tromsø for obduksjon. Obduksjonsrapporten er viktig for etterforskerne.

- Å få fastslått dødsårsaken er viktig. Nå er det to parallelle spor. Det er åstedet og obduksjonssalen, sier Arntzen.

Etter at de omkomne er fraktet ut, kan den tradisjonelle brannetterforskningen starte.

- Først er det grovrengjøring. Da fjerner vi eventuelle bygningsdeler som kan ligge oppå brannrestene. Så er det finrydding. Her bruker vi murerskje og tannbørste. Det er små spor man leter etter.

TUNG DAG: En preget ordfører kunne fortelle om hvor tøft det har vært for beredskapsteamet i kommunen etter at fem personer er savnet etter en hyttebrann på Andøya. Video: Øystein Sæthre Vis mer

Spor kan forsvinne

Arntzen forklarer at ruinene etter hyttebrannen er et krevende åsted. Jo mer det brenner, jo flere spor kan forsvinne i flammene eller bli deformerte.

- Hvordan vet dere hva dere skal sikre av spor?

- Det er en vurdering etter taktiske opplysninger, bilder fra stedet og avhør. En brannetterforskning kombineres med tekniske og taktiske etterforskningsskritt.

Det kan også bli aktuelt med en rekonstruksjon.

- Om det er noe igjen, kan vi bygge opp gulv, vegger og trapp for å se hvordan det så ut da brannen startet, forklarer Arntzen.

Flere hypoteser

Kripos jobber ut fra flere hypoteser, men Arntzen vil ikke gå inn på hvilke hypoteser de har.

Han forklarer at de måler hypotesen opp mot en mothypotese. Det kan også bli aktuelt med et brannforsøk, der de tester om brannkilden i hypotesen har nok energi til å starte en slik brann.

Han kan ikke anslå hvor lang tid etterforskningen vil ta.

- Det kommer an på hvilke spor man har, men det vil ta lang tid. Jeg kan ikke tidfeste noe, uten å si at det vil ta lang tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer