Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette kan gjøre 16-åringen din deprimert

Norsk ungdom sover for lite. - Legg igjen mobil og laptop utenfor soverommet, sier søvnforsker.

SØVNPROBLEMER KAN FØRE TIL DEPRESJON: Unge med søvnvansker har fem ganger høyere risiko for depresjon, sammenlignet med de som sover godt, viser ny forskning. - Legg igjen laptopen utenfor soverommet, sier søvnforsker. Foto: Colourbox
SØVNPROBLEMER KAN FØRE TIL DEPRESJON: Unge med søvnvansker har fem ganger høyere risiko for depresjon, sammenlignet med de som sover godt, viser ny forskning. - Legg igjen laptopen utenfor soverommet, sier søvnforsker. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norsk ungdom sliter med å sove lenge nok. Unge med søvnvansker har fem ganger høyere risiko for depresjon, sammenlignet med de som sover godt, skriver Forskning.no.

Funnene framgår i en fersk studie fra forskere i Bergen og University of Berkeley, USA. Flere enn 10 000 ungdommer i Hordaland i alderen 16-18 år inngår i analysene.

- Vi har visst at det er en sammenheng mellom søvnvansker og depresjon i voksenbefolkningen. Derfor hadde vi ventet å finne en sammenheng også blant ungdommene, men kanskje ikke en så sterk sammenheng, sier professor og leder av Avdeling for samfunn og psykisk helse ved Folkehelseinstituttet (FHI) i Bergen, Børge Sivertsen, til Dagbladet og utdyper:

Ni ganger høyere risk - Ungdom som er plaget med insomni (søvnløshet) og som sover mindre enn fem timer, har åtte, ni ganger høyere risiko for depresjon, sier Sivertsen.

Søvnforskeren viser til en norsk studie fra i vår som viser at ungdom i Norge i snitt bare sover 6,5 timer per natt. En tredjedel bruker over en time på å falle i søvn.

- 6,5 timer søvn er for ungdommer minst to timer for lite. Dette relaterer seg nok til 24-timers-samfunnet, hvor man er online hele tida, sier Børge Sivertsen.

Både søvnproblemer og depresjon er utbredt blant ungdom, skriver Forskning.no. Mens 5-10 prosent av den generelle befolkningen har depresjon, er andelen høyere blant ungdom.

Søvnunderskudd Det går fram av studien at både gutter og jenter som er deprimerte sover 1-1,5 time mindre per natt enn de som ikke har tegn på depresjon.

- Deprimerte får dermed et mye større søvnunderskudd, noe som er ekstremt mye for ungdom på 16-18 år. Dette er alvorlig. På lengre sikt øker risikoen både for å falle ut av arbeidslivet og for sykdom som smertetilstander og hjerteproblemer, uttaler Sivertsen til forskningsmagasinet.

De som defineres som deprimerte i denne studien har ikke fått diagnosen depresjon, men har mange av de typiske symptomene på å være deprimert, forklarer han.

- Det er viktig med økt fokus på at ungdom får for lite søvn. De bør innarbeide gode søvnrutiner, og gjerne sørge for å roe seg ned før de går for å sove. Mobilen og laptopen bør legges igjen utenfor soverommet, sier Børge Sivertsen til Dagbladet.

Undersøkelsen er utført av UNI Helse, RKBU, i samarbeid med Folkehelseinstituttet og University of Berkeley, USA.