Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette kan ikke betraktes som voldtekt

Wikileaks-sjef Julian Assanges nye forsvarsteam mener det ikke finnes grunnlag for utlevering. - Men vi tviler ikke på at kvinnene hadde en ubehagelig opplevelse.

KJEMPER MOT UTLEVERING: Her ankommer Wikileaks-grunnlegger Julian Assange rettslokalene i London. Foto: AP/Lefteris Pitarakis/Scanpix
KJEMPER MOT UTLEVERING: Her ankommer Wikileaks-grunnlegger Julian Assange rettslokalene i London. Foto: AP/Lefteris Pitarakis/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Vil ikke la seg avhøre i Sverige: Nekter å gi opp kampen mot utlevering

LONDON (Dagbladet): - Det er overhodet ikke rettmessig å bruke den europeiske arrestordenen i dette tilfellet. Årsaken er at dette er til bruk i etterforskning og ikke i forbindelse med tiltale, sier Julian Assanges nye avdokat Ben Emmerson.

I dag startet ankebehandlingen etter at Assange først ble beordret utlevert til Sverige i februar fordi første rettsinstans ikke så grunnlag for forsvarernes argumenter om at Assange vil få en urettferdig behandling i Sverige - og kom med teorier om at de planla å utlevere han til USA.

- Handlet med samtykke Det nye forsvarsteamet, med Emmerson og den anerkjente menneskerettsadvokaten Gareth Peirce i spissen, tar tydelig en mer forsiktig og mindre agressiv tilnærming.

- Vi vil ikke angripe kvinnene bak anklagene. Vi vil heller ikke trivialisere deres opplevelser og tviler ikke på at de synes det var en ubehagelig opplevelse. Men Julian handlet aldri uten deres samtykke, sier Emmerson.

Som i tidligere runder i retten går forsvarerne gjennom alle anklagene i detalj. Mange av punktene til den svenske påtalemyndigheten går på at Assange skal ha hatt samleie med kvinnene uten kondom.

- Assange hadde kondom på da han ble bedt om det, og selv om han ikke hadde hatt det er ikke det straffbart i britisk lov, sier Emmerson.

- Kan ikke betraktes som voldtekt Han påpeker også at anklagepunktet om voldtekt - sex med en av kvinnene mens hun skal ha sovet - har ulike formuleringer.

- De hadde tidligere på kvelden samleie med samtykke fra begge sider, og i en av hennes uttalelser har hun sagt at hun sov, mens hun i en annen sa at hun halvsov. Hun våknet og spurte deretter om han brukte kondom. Han svarte nei, og lot han fortsette til han fullførte inni henne, sier Emmerson.

Advokat Emmerson understreker at kvinnen tidligere på kvelden frivillig hadde latt Assange ligge naken oppå henne.

- I arrestordren står det ingenting om mangel på samtykke, og man kan derfor ikke se på dette som kriminelt. Det han har gjort er ikke kriminelt i Storbritannia, og det hele handler i bunn og grunn om arrestordren er gyldig.

- Beskrivelsen av de påståtte kriminelle handlingene er ikke riktig og handlingene kan ikke betraktes som voldtekt.

- Røff sex ikke en forbrytelse Emmerson understreker igjen at han ikke vil motstride at kvinnene opplevde behandlingen de hadde fått av Assange som respektløs og ubehagelig.

- Røff og utålmodig sex med samtykke er ikke en forbrytelse.

Ifølge Emmerson skal ikke dommeren som utstedte arrestorderen på Assange ha fått alle dokumenter i saken, og skal ha tatt beslutningen ved feil grunnlag.

Emmerson går også gjennom tidligere dommer for å vise at Assange ikke har gjort noe som bryter britisk lov.