MÅ STOPPE NÅ: Den voldsomme opptrappingen på Gazastripen det siste døgnet er totalt uakseptabel, mener utenriksminister Børge Brende (H).
Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
MÅ STOPPE NÅ: Den voldsomme opptrappingen på Gazastripen det siste døgnet er totalt uakseptabel, mener utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Ralf Lofstad / DagbladetVis mer

- Dette kan ikke fortsette

Den voldsomme opptrappingen på Gazastripen det siste døgnet er totalt uakseptabel, mener utenriksminister Børge Brende (H).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den voldsomme opptrappingen på Gazastripen det siste døgnet er totalt uakseptabel, mener utenriksminister Børge Brende (H).

Over 100 palestinere ble drept på Gazastripen søndag, de fleste av dem i et tungt israelsk bombardement mot Shejaia-nabolaget i Gaza by.

- Dette er en forferdelig utvikling og en totalt uakseptabel opptrapping, sier Brende til NTB.

Han reagerer skarpt på det israelske bombardementet og fastslår at Israel med sin overlegne militære styrke bærer et spesielt ansvar i konflikten.

- De sivile tapene viser at det er uforholdsmessighet i de militære angrepene, sier Brende.

- Dette er uakseptable sivile tap, legger han til.

Intenst diplomati Søndag ble den blodigste dagen hittil i konflikten. Bildene fra Shejaia var hjerteskjærende, med forbrente lik strødd i gatene og hele bygninger sammenrast i ruiner.

- Dette kan bare ikke fortsette, sier Brende til NTB.

Han ankom søndag til Doha i Qatar, der også Palestinas president Mahmoud Abbas, Midtøsten-kvartettens utsending Tony Blair og FNs generalsekretær Ban Ki-moon var på plass. Et tett program av møter var i vente både for dem og for den norske utenriksministeren, som har en spesiell rolle i diplomatiet som leder av giverlandsgruppen for de palestinske områdene.

Målet med møtene i Doha er å utforme et våpenhvileforslag som alle parter kan godta. Men forhandlingene er langt fra enkle. Hamas ønsker å få punkter inn i avtalen som Israel ønsker å holde utenfor, og samtidig er forholdet anstrengt mellom Qatar og Egypt, som hittil har ledet meklingsforsøkene.

- Det er tøffe forhandlinger, og det er mange som skylder på hverandre, konstaterer Brende.

- Med tanke på de enorme lidelsene vi ser hos sivile palestinere, hadde jeg forventet en større vilje og fleksibilitet i arbeidet med å få på plass en våpenhvile. Men vi har ikke lov til å gi opp håpet, sier han.

Kerry til Egypt Søndag varslet Det hvite hus at president Barack Obama har bestemt seg for å sende sin utenriksminister John Kerry til Kairo for å bistå i samtalene.

USA har gjentatte ganger understreket at Israel har rett til å forsvare seg, og Kerry har også gjort det klart at han mener Hamas har en stor del av skylden for opptrappingen de siste dagene fordi bevegelsen tirsdag sa nei til et egyptisk våpenhvileforslag som Israel sa ja til.

Men da meldingene om Israels bombardement mot Shejaia kom inn søndag, ga den amerikanske utenriksministeren uttrykk for sin frustrasjon. I en telefonsamtale som ble fanget opp av amerikanske nyhetskanaler uttalte han seg sarkastisk til en kollega om de israelske angrepene. «It's a hell of a pinpoint operation», sa Kerry - en «helvetes bra nålestikksoperasjon».

Da Fox News konfronterte ham med kommentaren, innrømmet Kerry at meldingene om drepte barn og sivile fikk ham til å reagere.

- Men krig er hardt, sa han.

(NTB)