- Dette kan jeg ikke ha på meg

- Inntrykket som er skapt er at jeg er en pervers, sexfiksert, alkoholisert, notorisk homse og løgner som liker å feste med unge, nakne gutter, sier Jan Simonsen, som i dag møtte Gerhard Helskog i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi var vitne til en form for offentlig henrettelse. Jan Simonsen ble skutt rett ned, sa Simonsens advokat Per Danielsen da injuriesaken startet i Oslo tingrett onsdag.

Simonsen krever 250.000 kroner i oppreisning og fem påstander kjent døde og maktesløse i saken mot TV 2-journalist Gerhard Helskog. Påstandene handler om at Helskog mener Simonsen ikke har snakket sant og at han har latt seg smøre med gratis øl.

- TV på sitt verste

- Det var fjernsyn slik det kan være på sitt verste, om man vil henge ut et annet menneske, sa injurieadvokat Danielsen om to Rikets tilstand-program som ble sendt på TV 2 i oktober 2001.

Helskog var redaktør for programmene som tok for seg miljøet rundt det nå nedlagte homsestedet Enka og attentatforsøket på forlagsdirektør William Nygaard. Begge ganger ble det fokusert på Jan Simonsen.

Men alle de omstridte påstandene som Simonsen krever kjent maktesløse, ble framsatt i den offentlige debatten i dagene etter programmene.

- Slo en som lå

Danielsen startet rettssaken med å hamre løs på motstanderen:

- Helskog gikk ut av sitt gode skinn da Simonsen ville forsvare seg etter at programmene var sendt. Helskog gikk da fra å være journalist til å bli politisk aktør, fra å skildre til å bli part i saken. Det ekleste med det hele var at han slo en mann som lå nede. Han forfulgte offeret, slik en jeger forfølger et skadeskutt dyr, sa Danielsen.

- Det var ekkelt, nedrig og over alle støvelskaft. Det var under beltestedet, la han til.

Pressens oppgave

Gerhard Helskog og hans forsvarer, advokat Cato Schiøtz, tar beskyldningene med stor ro:

- Helskog gjorde jobben sin som journalist og tok opp en sak som er viktig i samfunnsdebatten. Dette handler om dobbeltmoral og forskjell mellom liv og lære fra Simonsens side, som var en profilert justispolitiker. Her har pressen en viktig oppgave, sier Cato Schiøtz til NTB.

Han sier at han oppfatter argumentasjonen fra Danielsen som «fullstendig ugjennomtrengelig».

- Det er jo spesielt at Simonsen ikke angriper de to aktuelle programmene, der de heftigste beskyldningene mot ham blir framsatt. Det må bety at han oppfatter det som der kom fram til å være innenfor ytringsfrihetens rammer. I stedet pirkes det i periferien i den påfølgende debatten. Men også dette skal vi møte. Vi skal ta for oss Simonsens innspill før, under og etter programmene, sier Schiøtz.

Ny sak neste år

Simonsen sier at han ikke hadde gått til sak om han ikke var sikker på å vinne.

- Inntrykket som er skapt av meg, er at jeg er en pervers, sexfiksert, alkoholisert, notorisk homse og løgner som liker å feste halve natten med unge, nakne gutter. Jeg fremstilles som snuskete, korrupt og på grensen til å være pedofil. Det kan jeg ikke ha hengende over meg, sier Simonsen.

Jan Simonsen ble kastet ut av Fremskrittspartiet etter TV 2-programmene. Han har også reist privat straffesak mot Fremskrittspartiet, Frp-formann Carl I. Hagen og fylkeslederen i Rogaland. Simonsen sier at den saken kommer opp mars neste år. Simonsen krever oppreisning og at eksklusjonen fra Frp blir kjent ugyldig.

(NTB)

FORNÆRMET:</B> Stortingsrepresentant Jan Simonsen og hans advokat Per Danielsen saksøker journalist Gerhard Helskog for påståtte ærekrenkelser i programmet Rikets tilstand på TV 2.
<B>HARD SKYTS:</B> Journalist Gerhard Helskog måtte tåle tungt skyts fra stortingsrepresentant Jan Simonsens advokat Per Danielsen, da de møttes som motparter i Oslo tingrett i dag.