Nato har lovet rekordrask behandling av medlemskapssøknadene fra Sverige og Finland. Ei drøy uke før toppmøtet i Madrid, ser situasjonen imidlertid fastlåst ut.
Tyrkia har stilt en rekke tøffe krav til de to nordiske landene, spesielt Sverige, dersom de ikke skal legge ned veto.
Det har kommet en rekke trusler og signaler, og inntil videre har ingen av partene rokket seg.
Dersom prosessen ikke skulle ende i en Nato-utvidelse, vil det bety en stor krise for forsvarsalliansen.
Tyrkisk seier
Samtidig har Tyrkia allerede fått en seier, mener NTNU-professor og ekspert på internasjonal politikk, Jo Jakobsen.
- Tyrkia har hatt to hovedsaker, hvor det ene er å få fokus på Tyrkias sikkerhetsbekymringer. Det har de fått. Halve verden har blitt opptatt av at Tyrkia er urettferdig behandlet, sier Jakobsen, som omtaler Tyrkia som «annerledeslandet» i Nato.
Nato-sjef Jens Stoltenberg har også gått så langt som å anerkjenne at Tyrkia of president Recep Tayyip Erdogans sikkerhetsbekymringer er reelle.

I strupen på Rødt
Må ha noe mer «konkret»
I en melding på Twitter forrige uke omtalte Stoltenberg en «konstruktiv» samtale med Erdogan, hvor de blant annet hadde diskutert «viktigheten av å adressere Tyrkias legitime sikkerhetsbekymringer».

- Dette er egentlig nye toner fra generalsekretæren og Nato. Det sender et viktig signal til Erdogan.
Dermed kan en løsning på situasjonen nærme seg, mener Jo Jakobsen.
Tyrkia kan neppe forvente å få innfridd alle kravene, men de må også få noe mer «konkret».
- Slik jeg ser det er det tre ting de kan få igjen for dette. Det ene er våpeneksport. Her kan USA være nøkkelen, forklarer Jakobsen.

- Største sikkerhetstrussel på flere tiår
Vil ha amerikanske fly
I et ferskt intervju med SVT peker Kurt Volker, tidligere amerikansk diplomat og NATO-ambassadør, på at den strandede avtalen om kjøp av de amerikanske jagerflyene F-35.
Tyrkia skulle etter planen kjøpe de toppmoderne flyene, men denne avtalen strandet da Tyrkia kjøpte det russiske forsvarssystemet S-400. Et forsinket luftvernsystem som vil være vanskelig å integrere i Nato.
- Det må komme bedre løsninger for S-400-systemet slik at flyene kan kjøpes. En eller annen form for pakkeløsning, sier den tidligere toppdiplomaten til SVT, ifølge Aftonbladet, som samtidig sier at han har tro på en løsning.

Kan være en avgjørende arena
Jakobsen er enig i at de amerikanske flyene kan utgjøre den avgjørende brikken i avtalen mellom Nato og Tyrkia.
- Men det kan være en barriere her. Det er ikke så enkelt som at president Biden bare kan avgjøre dette. Kongressen må være med, sier han.
Statsviteren tror ikke at en avtale må være på plass innen toppmøtet i Madrid i slutten av juni, men at møtet kan være en viktig arena for at partene kan nærme hverandre.
- Det er veldig naturlig å anta at det er der en løsning kan komme. Det er ikke nødvendigvis katastrofe om det ikke skjer der, dersom partene samtidig glir nærmere hverandre.
Kan ende i Nato-krise
Det kan samtidig ikke gå for lang tid, advarer Jakobsen.
- Det er et vindu der nå i år. Hvis ikke Finland og Sverige er klart på vei mot et medlemskap de neste månedene, så begynner denne krisestemningen.
Sverige og Finland, med sin strategisk viktige lokasjon og sine moderne demokratier, er det Jakobsen omtaler som «ideelle medlemsland».
- Hvis de ikke blir medlem i Nato, er det en katastrofe. Hvis medlemssøknaden hindres i siste instans, så er det ordentlig dyp krise i Nato. Det vil være en våt drøm for Russland om de får denne splittelsen i Nato.