- Dette kan ta år å gjennomføre

Republikanerne mener president Barack Obamas bør gå lengre i kampen mot IS.

IKKE NOK:  Republikanernes leder i Representantens hus, John Boehner, sier at en tale ikke er det samme som en strategi, og mener Obama bør gå lenger for å bekjempe Den islamske staten (IS).  AFP PHOTO / Jim WATSON / FILES
IKKE NOK: Republikanernes leder i Representantens hus, John Boehner, sier at en tale ikke er det samme som en strategi, og mener Obama bør gå lenger for å bekjempe Den islamske staten (IS). AFP PHOTO / Jim WATSON / FILESVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Obama varslet i en fjernsynstale onsdag amerikanske luftangrep mot IS-mål i Syria, samt økt støtte irakiske sikkerhetsstyrker og mer moderate opprørere i Syria.

Republikanernes leder i Representantens hus, John Boehner, mener at dette ikke er nok.

- Dette kan ta år å gjennomføre, sier Boehner, som mener at USA straks må «stanse og reversere» IS' framrykking i Irak og Syria.

- En tale er ikke det samme som en strategi, sier Boehner.

- Kraftfull tale Republikaneren Newt Gingrich, som vanligvis er sterkt kritisk til det meste av det Obama foretar seg, er mer fornøyd.

- En kraftfull tale, mener Gingrich, som imidlertid advarer Obama mot å gå utenom Kongressen.

- Kongressen bør stemme over dette. Dette bør være en beslutning fattet av Kongressen, ikke av Obama, mener han.

- Vi bør komme fram til en amerikansk strategi som vi i fellesskap kan slutte opp om, sier Gingrich.

Ikke overrasket Erik Brattberg, som er sikkerhetspolitisk analytiker i tankesmia Atlantic Council i Washington, ble ikke overrasket over Obamas tale.

- Presidenten beskriver hvordan han vil øke USAs involvering i Irak og Syria, samtidig som han vil gjøre dette sammen med regionale partnere og allierte. Det var i prinsippet det jeg forventet, sier Brattberg.

Han har liten tro på at USA vil lykkes med å knuse IS, slik Obama lovet i sin tale.

- Det handler i stedet om å redusere deres mulighet for å utgjøre en trussel mot amerikanske interesser, først og fremst i Irak, men også i andre deler av regionen, mener Brattberg.

For å knuse den islamistiske opprørsgruppen, som i dag kontrollerer store deler av Irak og Syria, trengs det helt andre virkemidler, mener han.

- Det ville i så fall innebære amerikanske bakkestyrker i Syria og Irak, noe som ikke er på dagsorden, sier Brattberg.

(NTB)