Dette kan være 30 ganger mer verdt enn gull

Årlig regner titusenvis av store meteoritter ned til jordoverflaten. Slik kan du finne en av dem.

SVÆR: Morten Bilet, en av landets største meteorittentusiaster, viser fram den største i samlingen: En jernmeteoritt på 17 kilo, som ble funnet i Gran Chaco i Argentina. Disse kalles Campo del Cielo.  En  Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
SVÆR: Morten Bilet, en av landets største meteorittentusiaster, viser fram den største i samlingen: En jernmeteoritt på 17 kilo, som ble funnet i Gran Chaco i Argentina. Disse kalles Campo del Cielo. En Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Har du funnet noe du mistenker kan være en meteoritt? Tips oss på gba@dagbladet.no.

ÅS/OSLO (Dagbladet): Langt de fleste meteoritter går tapt for alltid. De havner enten i havet eller utenfor allfarvei, hvor de skjules av kratt og vanlige steiner.

Men, med litt kunnskap, mye tålmodighet og en stor porsjon flaks, kan hvem som helst gjøre svært spennende funn.

- Meteoritter er som frimerker: Om den er sjelden, er den svært verdifull. Gramvekten varierer fra 50 øre for de vanligste sortene, til opptil 10 000 kroner, sier meteorittekspert Morten Bilet, én av svært få aktive samlere og forhandlere i Norge.

Til sammenlikning er prisen for ett gram rent gull litt i overkant av 300 kroner. Men, advarer Bilet, «hvis du skal bli millionær, er du i feil virke». De høyeste prisene gjelder bare for noen få typer ekstremt sjeldne meteoritter, for eksempel de som stammer fra planeten Mars.

- De vanligste typene koster ikke mer enn et par iskremer. Men bare det å eie noe fra verdensrommet, som har reist i milliarder av år, er stort. Det er noe med tidsperspektivet, sier Bilet, som har lett etter meteoritter i områder fra Sahara til Sverige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer