Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette kan være 30 ganger mer verdt enn gull

Årlig regner titusenvis av store meteoritter ned til jordoverflaten. Slik kan du finne en av dem.

SVÆR: Morten Bilet, en av landets største meteorittentusiaster, viser fram den største i samlingen: En jernmeteoritt på 17 kilo, som ble funnet i Gran Chaco i Argentina. Disse kalles Campo del Cielo.  En  Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
SVÆR: Morten Bilet, en av landets største meteorittentusiaster, viser fram den største i samlingen: En jernmeteoritt på 17 kilo, som ble funnet i Gran Chaco i Argentina. Disse kalles Campo del Cielo. En Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du funnet noe du mistenker kan være en meteoritt? Tips oss på gba@dagbladet.no.

ÅS/OSLO (Dagbladet): Langt de fleste meteoritter går tapt for alltid. De havner enten i havet eller utenfor allfarvei, hvor de skjules av kratt og vanlige steiner.

Men, med litt kunnskap, mye tålmodighet og en stor porsjon flaks, kan hvem som helst gjøre svært spennende funn.

- Meteoritter er som frimerker: Om den er sjelden, er den svært verdifull. Gramvekten varierer fra 50 øre for de vanligste sortene, til opptil 10 000 kroner, sier meteorittekspert Morten Bilet, én av svært få aktive samlere og forhandlere i Norge.

Til sammenlikning er prisen for ett gram rent gull litt i overkant av 300 kroner. Men, advarer Bilet, «hvis du skal bli millionær, er du i feil virke». De høyeste prisene gjelder bare for noen få typer ekstremt sjeldne meteoritter, for eksempel de som stammer fra planeten Mars.

- De vanligste typene koster ikke mer enn et par iskremer. Men bare det å eie noe fra verdensrommet, som har reist i milliarder av år, er stort. Det er noe med tidsperspektivet, sier Bilet, som har lett etter meteoritter i områder fra Sahara til Sverige.

SE ETTER DETTE: Meteoritter kan ofte avsløres ved at de har en svart, svidd overflate og avrundede former. De fleste, men ikke alle, er dessuten magnetiske. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
SE ETTER DETTE: Meteoritter kan ofte avsløres ved at de har en svart, svidd overflate og avrundede former. De fleste, men ikke alle, er dessuten magnetiske. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Han er ikke sikker på nøyaktig hvor mange meteoritter han har i samlingen, men anslår at det er rundt 250 eksemplarer.

Gå ut og let De kontroversielle Grefsen-meteorittene, som eies av Knut Jørgen Røed Ødegaard og kona Anne Mette Sannes, veier tilsammen 4,6 kilo, og er det største funnet av sitt slag i Norge på 100 år. Eksperter anslår verdien til å være over 100 000 kroner på samlermarkedet.

Grefsen-steinene er del av et større nedfall over Oslo tidligere i år. Et annet, mindre fragment ble funnet på Rodeløkka, hvor den hadde gått gjennom taket på en kolonihage. Bilet er overbevist om at det finnes enda flere Oslo-steiner som venter på å bli oppdaget.

- Det kan fortsatt finnes store biter. Jeg ville prøvd å lete på begge sider av Maridalen, sier Bilet, og legger det er en annen, svært spennende mulighet: 1. mars-meteoritten.

ENORM SAMLING: Bilet anslår at samlingen omfatter rundt 250 romsteiner. Mange er tynne skiver skåret fra en større meteoritt. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
ENORM SAMLING: Bilet anslår at samlingen omfatter rundt 250 romsteiner. Mange er tynne skiver skåret fra en større meteoritt. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Første bud i meteorittleting er å se der hvor noe beviselig har falt. Og det skjedde i mars i år, da en enorm ildkule lyste opp store deler av nattehimmelen over Sør-Norge. Så langt har ingen funnet meteoritter fra nedslaget, og det er derfor ikke kjent hva slags type det er.

- Jeg er helt sikker på at det ligger biter i området fra Norefjell og helt over til Sigdal og Veggeli i Buskerud. Men hvor mange, og hvor store de er, vites ikke. Det hadde vært forferdelig spennende å finne noe, sier Bilet, og oppfordrer folk til å gå ut og lete.

Slik gjør du det Alt som trengs for å sette i gang er et par gode sko, falkeblikk og en liten magnet.

- Se etter kullsvarte steiner med avrundede former. De fleste, men ikke alle, meteoritter er dessuten magnetiske, og det kan sjekkes ved hjelp av en magnet. Jeg pleier å ha den på enden av en stang, sier Bilet.

SLO HULL: En sjelden gang treffer meteoritter bygninger. Det skjedde tidligere i år, da en større romstein deiset gjennom taket på Anne Margrethe Thomassens kolonihagehytte på Rodeløkka i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
SLO HULL: En sjelden gang treffer meteoritter bygninger. Det skjedde tidligere i år, da en større romstein deiset gjennom taket på Anne Margrethe Thomassens kolonihagehytte på Rodeløkka i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

Meteoritter kan være av forskningsmessig stor betydning, og om du finner en kandidat bør den tukles minst mulig med, sier Bilet, og forteller skrekkhistorier om finnere som har vasket romsteinene i klor.

- Ta den med hjem og la den være som den er. Så kan du sende et bilde til eksperter eller Naturhistorisk museum i Oslo, slik at noen kan rykke ut for å ta en titt. Steinen må få en form ekspertuttalelse, for å verifisere hva det er, og offentlig registrering, sier han.

I motsetning til flere andre land, finnes det ingen lov som regulerer norske meteoritter. Finneren står fritt til å beholde den selv, eller selge romsteinen til et museum eller andre samlere.

STOR: Meteoritten som slo gjennom taket veide 585 gram. 
Foto: Tore Meek / Scanpix
STOR: Meteoritten som slo gjennom taket veide 585 gram. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer

Bilet mener museer burde få førsterett til å kjøpe steiner for «en god markedspris», slik at de kan forskes på og stilles ut.

- Om det er en betydningsfull meteoritt av nasjonal verdi, synes jeg det er hyggelig om den får bli i Norge. Da bør man ta kontakt med museet og selge den til de, slik at den kan forskes på og være til glede for mange andre, sier han.

Viktig jobb Mens det aktive meteorittsamlemiljøet i Norge er svært lite - tre til fem personer, ifølge Bilet - er industrien svært stor internasjonalt. Bilet håper at flere kan engasjere seg i jakta her hjemme.

- Det er et flott og morsomt miljø, med folk som har skremmende mye kunnskap. Jeg skulle ønske det var flere av oss; jeg er veldig mye ute og leter alene, sier Bilet, og legger til at jobben også er viktig. Uten entusiastene stopper forskningen opp.

ROMROT: Bilets svært omfattende samling tar opp en betydelig del av plassen på arbeidsrommet. Han sier at det bare finnes en liten håndfull samlere i Norge som er like aktive som han selv. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
ROMROT: Bilets svært omfattende samling tar opp en betydelig del av plassen på arbeidsrommet. Han sier at det bare finnes en liten håndfull samlere i Norge som er like aktive som han selv. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Det er et annet moment her: Hvis ingen bryr seg om meteorittene, blir de ikke plukket opp. Da forvitrer de. De forsvinner og blir ikke til nytte for noen. Staten har ingen meteorittletegruppe, og uten samlerne ville det vært langt, langt mindre forskning på de, sier Bilet.

FRA DYRT TIL BILLIG: Verdien på meteoritter kan variere fra 50 øre grammet til opptil 10 000 kroner i ekstreme tilfeller. Det vil typisk være meteoritter som stammer fra planeten Mars eller sjeldne «raringer» som acapulcoitter som hanker inn de største summene. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
FRA DYRT TIL BILLIG: Verdien på meteoritter kan variere fra 50 øre grammet til opptil 10 000 kroner i ekstreme tilfeller. Det vil typisk være meteoritter som stammer fra planeten Mars eller sjeldne «raringer» som acapulcoitter som hanker inn de største summene. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media