Dette kan være det første mennesket som flyr som en fugl

Se flygemannen ta av og fly 90 meter uten hjelp av jetmotor eller propell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Drømmen om å fly er like gammel som mennesket og opp gjennom årene har mange mennesker stått bak sprø ideer og modige forsøk på å beherske lufta.

I vår tid er det naturligvis mulig å fly hvor som helst ved hjelp av flymaskiner, men det å fly som en fugl, uten hjelp av jetmotorer eller propeller, er noe ganske annet.

Nå hevder Jarno Smeets fra Nederland at han er den første i verden som har klart å lette fra bakken og fly, akkurat som en fugl. Ingeniøren satte seg som mål i fjor sommer å komme seg på vingene og har laget en videoblogg om prosjektet.

Smeets utførte bragden i går og filmet naturligvis det hele, både fra bakken og med et hodekamera.

LETTER: Jarno Smeets løper av gårde mens han flakser med armene. Foto: Jarno Smeets
LETTER: Jarno Smeets løper av gårde mens han flakser med armene. Foto: Jarno Smeets Vis mer

- Jeg fløy med fuglevingene mine! skrev Smeets på Twitter.

- Intens følelse av frihet Den drøye 90 meter lange luftferden gikk gjennom en park i Haag. I videoen ser man Smeets løpe bortover mens han flakser med de 18,5 kvadratmeter store vingene. Smeets letter så og glir gjennom lufta til han lander trygt.

Smeets klarer imidlertid ikke å drive fuglevingene uten hjelp, han har festet Nintendo Wii-sensorer i hendene som styrer vingene med motorkraft. Motorene drives også av batterier.

- Jeg løp og plutselig så jeg bakken forsvinne under meg. I det neste øyeblikket er du fri, en helt intens følelse av frihet, sier Smeets i YouTube-videoen han har lagt ut fra ferden.

- Dette var et magisk øyeblikk, en ekte følelse av å fly. Den beste følelsen jeg har hatt noensinne.

Er filmen ekte? Flere kritiske stemmer hevder at Smeets flygeprosjekt er svindel og at han umulig kan lette på den måten som man kan se i videoen. Smeets avviser fuskeanklagene og sier at det kun er snakk om smart ingeniørkunst.

GAMMEL DRØM: Mennesker har i uminnelige tider drømt om å fly. Her er Leonardo da Vincis skisse til hvordan et menneske skulle komme på vingene. Nå har en nederlender oppfylt Leonardos drøm, skal vi tro ham selv.
GAMMEL DRØM: Mennesker har i uminnelige tider drømt om å fly. Her er Leonardo da Vincis skisse til hvordan et menneske skulle komme på vingene. Nå har en nederlender oppfylt Leonardos drøm, skal vi tro ham selv. Vis mer

Jamie Hyneman, kjent fra blant annet MythBusters, kommenterer Smeets bragd på bloggen sin og sier at det ikke er noenting i videoen som tyder på lureri.

Han skriver videre at flygeferden ikke er så veldig imponerende, siden man kan oppnå likendene resultater ved å løpe i motvind i en slakk nedoverbakke selv uten hjelp fra motorer og flaksing.

UTSIKT: Jarno Smeets flyr 90 meter gjennom parken. Foto: Jarno Smeets
UTSIKT: Jarno Smeets flyr 90 meter gjennom parken. Foto: Jarno Smeets Vis mer