Dette kan være det mest eksotiske stoffet på jorda

Romstøvet kommer trolig fra utenfor solsystemet.

ROMSTØV: 30 000 entusiaster har sett gjennom bilder som dette i jakten på romstøv. Foto: AP / Science via NASA, D. Frank / NTB scanpix
ROMSTØV: 30 000 entusiaster har sett gjennom bilder som dette i jakten på romstøv. Foto: AP / Science via NASA, D. Frank / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 1999 ble romsonden Stardust sendt ut i verdensrommet for å (blant annet) undersøke kometer og samle inn romstøv.

I 2006 landet en konteiner med prøver, som var samlet inn med romsondens «fluepapir».

Prøvene er siden blitt undersøkt av forskere nær sagt verden over. Nå har de konkludert i en studie publisert hos Science med at prøvene blant annet trolig inneholder sju støvpartikler som har sin opprinnelse utenfor vårt solsystem.

Det vil i så fall være de første slike partiklene som er bragt til jorda for nærmere granskning noensinne.

The Guardian skriver at det kan være det mest eksotiske stoffet som befinner seg på jorda i øyeblikket. Enkelte av partiklene har form som likner et snøfnugg, skriver avisa. Partiklene er så små at det er vanskelig å beskrive, og var på ingen måte enkle å oppdage. Et stort antall frivillige entusiaster har bidratt i undersøkelsene, og 30 000 stjernestøvjaktere er listet opp som medforfattere til studien, skriver Science.

- 30 000 personer verden over har sett gjennom tusenvis av bilder, og til slutt ble sporene etter partiklene funnet, sier Anton Kearsley ved Natural History Museum i London til The Guardian.

Takk for alle som har varslet feilen i ingressen hvor det stod «galakse». En dum og unødvendig feil, og saken er nå oppdatert.