Dette kan være drapsvåpenet

Denne pinnestolen kan være våpenet som drepte Dereka Maria Rukan Mikula. Hun ble drept av en rekke voldsomme slag mot hode og kropp som hver for seg var alvorlige nok til å ta livet av henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg ble hun forsøkt kvalt med ledningen fra en mobillader og en kabel til en tv-antenne. Men døden inntraff etter gjentatte slag med en eller flere gjenstander som påførte hodet hennes flere knusningsskader, konstaterte dr. med. Sissel Rogde, professor i rettsmedisin ved Universitetet i Oslo, som i går vitnet i saken.

Rogde mottok jenta til obduksjon på Rettsmedisinsk institutt søndag 16. mars, dagen etter at hun ble funnet drept i familiens leilighet i Son.

Kikket aldri opp

Tiltalte, en 20 år gammel elektrikerlærling og omgangsvenn av den drepte, fulgte patologens gjennomgang med nedslått blikk og kikket aldri opp mot storskjermen hvor bilder ble vist som i nærgående fokus dokumenterte den voldsomme maltrakteringen av jenta.

Tidligere i rettssaken har han fortalt at han på grunn av medfødt hjertefeil, som blant annet innebærer at han er født med fem hull i en skillevegg i hjertet, ikke kan anstrenge seg fysisk.

Han er nylig testet, og det er slått fast at han bare har 30- 50 prosent av normale hjertefunksjoner. På grunn av en innoperert hjerteventil som lager mekaniske lyder, har han i kameratflokken fått kallenavnet «Tikktakk».

På denne bakgrunn er det uforståelig, hvis han er skyldig etter tiltalen, at han har vært i stand til å utøve slik uhemmet vold som ble dokumentert i retten i går.

Kjøpte nye sko

Ganske annerledes reagerte tiltalte da aktoratet framførte bevis for det de hevder er løgn når han hevder at han kvittet seg med skoene som har avsatt en rekke fotavtrykk i den dreptes leilighet på drapstidspunktet. Da fulgte han fotodokumentasjonen på storskjermen med stor interesse.

Tiltalte hevder at han kastet disse skoene, av merket Osiris D3, før jul 2002. I retten ble det framlagt bevis for at han satte disse skoene igjen i en skobutikk i Byporten i Oslo da han kjøpte nye sko tre dager etter drapet.

Ekspeditøren husket skoene, men ikke kunden, og han reagerte på at et par såpass gode sko ble kastet. Etterforskerne har funnet både kjøpskvittering og hans uttak på kjøpekort. Det ble også framlagt bildebevis for at han ved to anledninger måneden før drapet hadde disse skoene på seg da han foretok minibankuttak i Son.

To bittmerker

Da rettsmedisinerne hadde vasket blodet av den drepte jenta, oppdaget de to bittmerker: Ett på venstre underarm og et annet på høyre overarm. 1. amanuensis Ingeborg Kvaal ved Odontologisk institutt, Universitetet i Oslo har undersøkt disse tannsporene, tegnet, fotografert og tatt avtrykk av dem. Hennes konklusjon var at det er sannsynlig at han har avsatt bittmerkene.

Forsvarer Bjørn Haugen gjorde oppmerksom på innsigelser til denne odontolograpporten fra Rettsmedisinsk kommisjon, som anbefaler at det også blir innhentet uttalelser fra annen ekspertise. Med henvisning blant annet til Torgersen-saken, hevder de at det er for tett samarbeid mellom rettsodontologer, ikke bare i Norge, men også i Norden.

Rettens administrator, sorenskriver Finn Kløvstad, som fortsatt styrer med stram og vennlig hånd, sa han var klar over de uoverensstemmelser som foreligger, men gjorde det klart at han ville vurdere bevisene i samsvar med disse.

DRAPSVÅPEN: Politiadvokat Håvard Kalvåg holder overdelen av pinnestolen som ble brukt som drapsvåpen. Stolen ble funnet drevet opp i stranda ved Romvikholmen i Oslofjorden. Bistandsadvokat Elsbeth Bergsland sitter foran og bak står KRIPOS-etterforsker Sven Nielsen.