- Dette kan være en del av Amelia Earharts fly

Flypioneren forsvant sporløst under jorda-rundt-forsøk i 1937. - Riktig størrelse, form og sted, sier ekspedisjonsleder til Dagbladet.

KAN VÆRE FRA FLYKROPPEN: Sonarbildet, tatt under fjorårets ekspedisjon «Niku VII», viser en «uregelmessighet» på havbunnen som samsvarer godt med formen på deler av Amelia Earharts Lockheed Electra-maskin, ifølge stiftelsen Tighar. Foto: TIGHAR
KAN VÆRE FRA FLYKROPPEN: Sonarbildet, tatt under fjorårets ekspedisjon «Niku VII», viser en «uregelmessighet» på havbunnen som samsvarer godt med formen på deler av Amelia Earharts Lockheed Electra-maskin, ifølge stiftelsen Tighar. Foto: TIGHARVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stiftelsen The International Group for Historical Aircraft Recovery (Tighar) mener nå de kan ha funnet rester av flyet Amelia Earhart (f. 1897) fløy på sitt mislykkede jorda-rundt-forsøk i 1937, opplyser de i en nyhetsmelding.

- Det har riktig størrelse, riktig form og ligger på riktig sted til å være vraket av Earharts fly, sier Tighar-ekspedisjonens leder Ric Gillespie til Dagbladet.

Store ressurser Earhart var sin tids store kvinnelige flystjerne; bl.a. fløy hun alene over Atlanteren i 1932. I 1937 forsvant hun og navigatøren Fred Noonan sporløst over Stillehavet, under et forsøk på å fly jorda rundt, en av moderne histories mest omtalte savnet-saker.

Tighar har i en årrekke brukt store ressurser på å finne ut hva som faktisk skjedde med Earhart og Noonan, og har konsentrert seg om den lille øya Nikumaroro i det vestlige Stillehavet; de har bl.a. funnet beinrester og sminkespeil på atollen som muligens kan knyttes til Earhart.

Nå har Tighar gått gjennom sonardataene fra et søk de gjennomførte ved Nikumaroro i fjor, og det er denne gjennomgangen som har avdekket det de kaller en «uregelmessighet» på havbunnen, på 183 meters dyp.

- Ikke skipsvrak Uregelmessigheten har en smal form, er nærmere sju meter lang og ligger i skråningen nær foten av ei undervannsklippe. Den ligger i sørvest-nordøst retning, og skygger tyder på at den ligger høyest på sørvestlig side - der skråningen faller. I tillegg fins en svakere sonaravlesning som strekker seg ca. 40 meter nordøst/oppover fra stedet.

- Uregelmessigheten gir inntrykk av å være et objekt som traff havskråningen på 187 meters dyp og så skled 40 meter sørover før det ble liggende i ro, sier ekspedisjonsleder Gillespie til Discovery News.

Ved Nikumaroro ligger også vraket av det britiske dampskipet SS «Norwich City», men den nyfunne uregelmessigheten ligger langt nok unna til at Tighar ikke tror den tilhører skipet.

FØR AVREISE: Amelia Earhart vinker fra sin kjære Lockheed Electra 10. mars 1937, dager før hun la ut på jorda-rundt-flyturen. Foto: AP / NTB SCANPIX
FØR AVREISE: Amelia Earhart vinker fra sin kjære Lockheed Electra 10. mars 1937, dager før hun la ut på jorda-rundt-flyturen. Foto: AP / NTB SCANPIX Vis mer

Funnet samsvarer også med et foto av øya tatt i 1937 - det såkalte Bevington-funnet. Bildet viser tilsynelatende menneskeskapte gjenstander i sjøen på omtrent samme sted. Tighars billedanalytiker Jeff Glickman konkluderer med at gjenstandene på bildet kan være deler fra landingsstellet på en Lockheed Electra, Earharts flytype.

Irriterer seg Fjorårets søk, kalt «Niku VII», ble foretatt med to ubemannede ubåter som kartla et stort område av havbunnen ved Nikumaroro. Ekspedisjonen var imidlertid preget av tekniske problemer, og Tighar irriterer seg nå over at de ikke oppdaget de mulige vrakrestene før nå.

- Hvis vi bare hadde holdt på litt lenger. Funnet er veldig lovende. Det er definitivt ikke en stein, og det ligger på riktig sted, sier Wolfgang Burnside, leder for selskapet som har laget den ene av ekspedisjonens ubåter, til Discovery News.

Earhart og Noonan ble meldt savnet 2. juli 1937, etter at de ikke kom fram til Howland Island etter å ha tatt av fra Ny-Guinea samme dag. Mange teorier om hva som skjedde, er lansert - Tighars oppfatning av hendelsesforløpet, støttet av funnene de har gjort, er som følger:

• Earhart og Noonan mislyktes i å finne Howland Island, og måtte nødlande på Nikumaroro.

• De fem neste dagene sendte de nødsignaler fra radioen.

• Den amerikanske marinen, som fløy over øya etter ei uke, mislyktes i å oppdage de strandede fordi havet i mellomtida hadde feid Lockheed Electra-en med seg. Bare landingsstellet sto igjen (Bevington-funnet), men sank seinere og la seg i havskråningen ved øya.

• Earhart og Noonan overlevde en stund på øya, men døde til slutt av utmattelse, sult, tørst, sykdom eller skader.

• Electraen lå først på grunt vann, men ble så feid ned i dypet, der den nå ligger på sida med styrbord vinge opp.

Blakke Gillespie understreker overfor Dagbladet at funnet ikke være Electra-flykroppen.

- Det kan også være en uvanlig utskjæring i korallen eller en sunket fiskebåt ingen kjenner til, sier ekspedisjonslederen.

Den eneste muligheten Tighar har til å bekrefte det nye funnet, er å legge ut på en ny ekspedisjon. Stiftelsen, som drives på ideell basis, har imidlertid ikke midler til å gjennomføre noe slikt i overskuelig framtid; Gillespie anslår at de mangler 18 milloner kroner.

- Det er mye penger, men en liten pris å betale for å finne Amelia, sier han til Discovery News.

- Var Roosevelts spion Alternative teorier om Earharts skjebne er mange og til dels svært oppfinnsomme. En av de mest seiglivede er at hun og Noonan måtte nødlande på den japanskokkuperte øya Saipan og døde i fangenskap, anklaget for å være spioner for USA.

En annen teori er at Earhart faktisk var spion for president Roosevelt, og at jorda-rundt-flyturen var et skalkeskjul for å kunne kartlegge japansk aktivitet i Stillehavet. En versjon av historien sier at hun kom seg velberget hjem igjen til USA, der hun antok en ny identitet, som Irene Craigmille Bolam. Bolam, som døde i 1982, avviste gjentatte ganger at hun egentlig var den forsvunne flypioneren.

- PÅ RIKTIG STED: Det nye funnet ligger ifølge Tighar på riktig sted i forhold til tidligere funn, som det såkalte Bevington-funnet og vrakrestene av dampskipet SS «Norwich City». Grafikk: TIGHAR
- PÅ RIKTIG STED: Det nye funnet ligger ifølge Tighar på riktig sted i forhold til tidligere funn, som det såkalte Bevington-funnet og vrakrestene av dampskipet SS «Norwich City». Grafikk: TIGHAR Vis mer