Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette kan være farlig for hele Midtøsten

Henrik Thune frykter kaos i Irak etter nye bombeangrep mot sivile mål.

I SJOKK: En irakisk kvinne fortviler etter at minst 118 mennesker mistet livet i dag. Henrik Thune sier opposisjonen må trekkes inn i de politiske samtalene for at volden skal opphøre. Foto: EPA/ALI ABBAS/Scanpix
I SJOKK: En irakisk kvinne fortviler etter at minst 118 mennesker mistet livet i dag. Henrik Thune sier opposisjonen må trekkes inn i de politiske samtalene for at volden skal opphøre. Foto: EPA/ALI ABBAS/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Minst 118 mennesker mistet livet da flere bomber gikk av i Bagdad i dag. Oppmot 200 mennesker ble skadd. NUPI-forsker og Irak-ekspert Henrik Thune mener angrepene er et resultat av flere opprørsgrupper er blitt holdt utenfor de politiske samtalene i landet. Han trekker paralleller til bombingen i august, der minst 75 mennesker mistet livet, og bombeangrepene i oktober, som tok 155 liv.

Statsminister Nouri al-Maliki, som representerer det sjiamuslimske Dawa-partiet, fikk i går omsider gjennom valgloven som gjorde det klart hvem som kan stemme i den oljerike Kirkuk-provinsen.

Videre strid om dette kunne vanskeliggjort gjennomføringen av et valg neste år og gjort det langt mindre fristende for amerikanerne å trekke seg ut av Irak.

- Mange av kjerneelementene i opprørsstyrkene i Irak er ikke tatt med i den politiske prosessen i Irak. Det gjør at disse ikke ønsker å forsone seg med regjeringen, sier Henrik Thune til Dagbladet.

Håpet på Obama
Han påpeker at Baath-partiet, Saddam Husseins gamle parti, fortsatt står sterkt mange steder i Irak, og at al-Qaida fortsatt er til stede i landet. Thune er likevel nøye med å understreke at selv om Al-Qaida nevnes, er det her ikke snakk om en gruppe eksterne terrorister som angriper. Bombeangrepene skyldes manglende politisk innflytelse, gjør Thune det klart.

- Amerikanerne lykkes langt på vei med «surge»-taktikken med å sette inn et stort antall soldater og mye penger. Mange opprørere la ned våpnene mot penger. Men manglende innflytelse på det politiske systemet har skadet den positive utviklingen, sier Thune til Dagbladet.

Han frykter at de gjentatte, blodige bombeangrepene kan undergrave statsminister al-Malikis tillit i befolkningen.

- Folk har håpet og trodd at Barack Obama kunne trekke inn opprørerne i politikken. Mange i Irak ser at dette er årsaken, og USA har sett det lenge, men Obama har ikke klart å få til samtaler med opprørerne, sier Thune.

Følte seg trygge
- Utviklingen i Irak er et viktig tegn til Obama, som nå ser mer mot Afghanistan. Amerikanerne har bedret situasjonen i Irak, voldssituasjonen er langt bedre nå enn tidligere. Men det betyr ikke at det ikke er krig. Et Irak i kaos er farlig, ikke bare for USA, men også for hele Midtøsten, advarer Henrik Thune.

RYSTET: En al-Karkh-rettssalen, et marked og et universitet var blant målene. Slikt sjokkerer, selv i Irak, sier Henrik Thune. AFP PHOTO/ALI AL-SAADI
RYSTET: En al-Karkh-rettssalen, et marked og et universitet var blant målene. Slikt sjokkerer, selv i Irak, sier Henrik Thune. AFP PHOTO/ALI AL-SAADI Vis mer

Han mener Obamas frist på 18 måneder i Afghanistan vil være svært knapp.

- Det Bush gjorde lurt var å sette tidsfristen mer åpen. Obamas frist på 18 måneder kan fort vise seg å bli knapp, sier Thune.

Irak-eksperten tror august-bombeangrepene kom som et voldsomt sjokk på befolkningen. Selvmords- og bilbombene blir nå utløst i områder folk ellers følte seg trygge i, og var mye i. Dagens angrep var rettet mot en rettsbygning, et marked og et universitet.

- Dette er områder hvor folk tidligere har følt seg trygge, og hvor det har vært et stort sikkerhetsoppbud. Slikt skaper sjokk, selv i Irak, tror Thune.

ADVARER OBAMA: Intervju med Henrik Thune, forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI). Foto: Mette Møller/Dagbladet
ADVARER OBAMA: Intervju med Henrik Thune, forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI). Foto: Mette Møller/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media