Store internett-problemer:

Dette kan være grunnen

En rekke av verdens største nettsider er nede på grunn av en teknisk feil.

EKSPERT: IT-ekspert Torgeir Waterhouse i Otte forklarer hva som har skjedd. Foto: IKT-Norge
EKSPERT: IT-ekspert Torgeir Waterhouse i Otte forklarer hva som har skjedd. Foto: IKT-Norge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En lang rekke nettsider var tirsdag utilgengelige. Dette inkluderer blant annet BBC, New York Times, Spotify, PayPal og CNN.

Ifølge DownDetector.com er årsaken en feil hos leverandøren Fastly. De opplyser 12.45 norsk tid at de har funnet feilen. Klokka 13 skriver de at feilen er løst, men at noen nettsider fortsatt kan ha noen problemer.

- Den enkle overflateårsaken er at en eller flere tjenester som ligger mellom deg og meg som brukere og tjenestene, er nede, sier IT-ekspert Torgeir Waterhouse til Dagbladet. Han har blant annet jobbet i over ti år i IKT-Norge og er nå partner i Otte.

Han forklarer at når man prøver å gå inn på en nettside, så henter man ikke informasjon direkte fra serveren til den aktuelle nettsiden, men fra en tjeneste som ligger mellom. Det er en eller flere av disse tjenestene som nå var nede.

Spekulerer

- Så kan man spekulere i om det er en teknisk svikt, eller et angrep, eller hva det kan være, sa Waterhouse før feilen ble funnet.

Etter at feilen er identifisert og rettet, sier han at dette tyder på at det var en teknisk feil.

- Når det er løst nå er det nok en teknisk feil, enten den har kommet ut av ingeting eller at noen har gjort noe, sier han.

Han forteller at det også kan ha vært et mindre alvorlig angrep.

- De har hatt en svikt, enten det er hos dem selv, eller noen som har påført dem denne svikten, sier Waterhouse.

Sårbart

Han sier at dette er en påminnelse om at internett er sårbart.

- Det er et eksempel på hvor sårbart ting vi tar for gitt i det daglige, sier Waterhouse.

- Hvis dette er et stort koordinert angrep for å holde det nede, så kan det bli langvarig, men om det er en liten teknisk glipp så kan det gå ganske raskt, sa Waterhouse, som legger til at man antagelig nå jobber med å finne veier rundt problemet.

Nå understreker Waterhouse at det er viktig å lære av dette. Dersom det var et angrep må man dele så mye informasjon som mulig, eller om det var et teknisk problem må man dele det man kan for å unngå at det skjer igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer