Dette kan være ny strømstøtte

Regjeringen vurderer å forbedre strømstøtten. Dagbladet kan nå fortelle hva det eventuelt betyr i kroner og øre.

VURDERER: Regjeringen vurderer å bedre strømstøtten til husholdningene. Foto: Javad Parsa / NTB
VURDERER: Regjeringen vurderer å bedre strømstøtten til husholdningene. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

Olje- og energiminister Terje Aasland gikk ut onsdag sammen med LO-leder Peggy Hessen Følsvik og bekreftet at regjeringen jobber med en forbedret strømstøtte.

Da hadde både Dagbladet og TV 2 erfart det samme tidligere.

- Når snittprisen er høy, er strømstøtten høy. Men om vi kan gjøre den mer relevant, ser vi på og vurderer nå, sa olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til NRK.

Ifølge det Dagbladet erfarer, ser regjeringen på muligheten til å gå fra gjennomsnittlig spotpris i måneden, slik det er i dag, til å beregne støtten på gjennomsnittlig spotpris per time.

Det vil gjøre at man unngår absurde utslag som i slutten av desember, da strømstøtten var høyere enn spotprisen, og man tjente penger på å bruke strøm.

Videre vil en slik innretning gjøre at man til enhver tid vil vite hva prisen på strømmen man bruker er - uten å vente på at snittprisen kommer i slutten av måneden.

LO-topp Jørn Eggum, som sitter i Arbeiderpartiets sentralstyre, gikk ut med krav om denne innretningen til NRK mandag.

ØKT STØTTE: Investeringsdiretør Robert Næss i Nordea har gjort en beregning for Dagbladet av hva ny strømstøtte vil bety. Foto: Nordea
ØKT STØTTE: Investeringsdiretør Robert Næss i Nordea har gjort en beregning for Dagbladet av hva ny strømstøtte vil bety. Foto: Nordea Vis mer

Store besparelser

Dagbladet har bedt investeringsdirektør Robert Næss i Nordea om å gjøre en beregning av hva en ny strømstøtte ville betydd for husholdningene så langt i januar.

Næss har tatt utgangspunkt i følgende offentlige data:

  • Pris og konsumtall fra Nordpool i perioden 1.-19. januar. Disse inkluderer både private og bedrifter.
  • I beregningen av ny strømstøtte legges forbruk per time til grunn med støtte på 90 prosent av prisen over 70 øre.

Ny strømstøtte ville gitt følgende utslag for strømregionene der prisen har vært så høy at den har utløst strømstøtte:

  • For Oslo-regionen (NO1) ville strømstøtten økt med 14 prosent.
  • For sørøst (NO2) ville strømstøtten økt med 12 prosent.
  • På Vestlandet (NO5) ville strømstøtten bare økt med seks prosent.

Vil koste milliarder

Årsaken til at Vestlandet ville fått mindre uttelling med ny beregning viser også svakheten med dagens ordning. Østlandet har hatt noen timer med ekstremt lav pris, som har dratt ned gjennomsnittet.

Det vil si at folk Oslo-regionen «straffes» med dagens støtteregime på grunn av noen timer med ekstremt lave strømpriser og får da lavere støtte.

Dette vil endres med en ny strømstøtteordning som beregnes basert på spotprisen per time.

Regjeringen har beregnet strømstøtten til ca. 45 milliarder for inneværende år.

Strømstøtten vil være langt lavere i sommerhalvåret siden strømprisen er lavere. Anslår man en økning i kostnad for staten på 10 prosent - som er i øvre sjikt - vil en endring av strømstøtten koste ca. 4,5 milliarder kroner.

Aasland roet forventningene

Fredag rykket olje- og energiminister Terje Aasland ut i NTB på nytt der han avblåste at en ny strømstøtte er på trappene.

Ifølge Dagbladets opplysninger står det på at det er komplisert og vanskelig å gjennomføre en endring, selv om det er et politisk ønske.

- Prisene har gått noe ned, og vi har analyseselskaper som sier at prisene vil bli veldig lave til sommeren. Men vi vurderer systemet kontinuerlig og om det er aktuelt å gjøre justeringer eller forbedringer av ordningen, sa Aasland til NTB.

Ifølge Dagbladets opplysninger betyr ikke det Aasland sa før helgen at regjeringen ikke jobber med en forbedret strømstøtte, men at regjeringen ikke vet når den eventuelt er klar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer