Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Dette kan vi bare ikke tape

Folkehavet bølger som en mektig elv gjennom Kiev på vei mot presidentpalasset. Et norsk flagg har sneket seg i flommen av de gule og blå ukrainske, og alle de oransje skjerfene blant opposisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet): -  Vi kan ikke tape. Vi er så mange at det allerede er for seint for valgfuskerne nå, sier Igor Fedik, norsk flaggbærer i den ukrainske revolusjonen. Han har fått flagget av venner som har jobbet i Norge, og han bærer det høyt fordi han mener Norge støtter Ukraina moralsk, og at moralsk støtte er veldig viktig for Ukraina nå.

-  To millioner

Det er en høy stemning av at noe veldig viktig skjer i den ukrainske hovedstaden. Også T-banen blir brukt til politisk teater. I rulletrappa opp møttes de som skulle hjem, og de som skulle til demonstrasjonen. Demonstrantene med høye rop på Janukovitsj, mannen som valgkommisjonen hevder vant presidentvalget som er avslørt som et juksevalg. Oppe i dagen - om kvelden - var det et folkehav som kanskje kunne vært så stort som to millioner, slik opposisjonen hevder.

Det er en stemning av fest og karneval i hele sentrum. I butikkene henger lapper der det står følgende: «Stengt fordi vi måtte dra å redde Ukraina.» Stemningen er omtrent som i Oslo i frigjøringsdagene etter 2. verdenskrig i 1945. Da ble de stengte butikkene forklart slik, med en lapp i den stengte døra. «Stengt på grunn av glede.»

Men under gleden ligger det et stort alvor, og et ansvar for å stå sammen og vise disiplin.

-  Ikke vold

-  Jeg tror vi er veldig bevisst at vi har et stort ansvar for at dette ikke skal ende i vold, sier Fedik. Og disiplinen er stor. Demonstrasjonen beveger seg rolig som en enorm elv. Det er tuting i horn, og rop om opposisjonsleder Viktor Jusjtsjenko, og at avgående president Leonid Kutsjma skal gå av. Men folk går rolig, alle smiler. Ingen er synlig beruset. Heller ikke gruvearbeiderne fra Donbas i øst, der Janukovitsj har sin maktbase og som har slått seg til rundt sentralbanestasjonen, har drukket overstadig slik rapportene tidligere har sagt.

-  Dette er alvor for oss. Alle skjønner at det er nå det gjelder, hvis vi skal vinne reell nasjonal selvstendighet, sier Fedik.

Forhandler

Demonstrantene var på vei til presidentpalasset i går kveld. Der satt Leonid Kutsjma, Viktor Jusjtsjenko, Viktor Janukovitsj, EUs utenrikskoordinator Javier Solana og Polens og Litauens presidenter.

I tre timer satt partene til rundebordssamtaler, og da møtet var slutt kunne den avtroppende presidenten, Leonid Kutsjma, fortelle at en flernasjonal kommisjon var nedsatt for å løse den politiske krisa i landet.

I tillegg skal forslag om nyvalg ha blitt diskutert.

Jusjtsjenko sa til sine tilhengere etter møtet i går at han krevde gjenvalg. Og at ordningen med fjernstemmer, som det ble jukset stort med under begge valgomgangene, skal fjernes. Han krevde også stor tilstedeværelse av vestlige valgobservatører.

Ikke vold

Janukovitsj hadde da Dagbladet gikk i trykken ennå ikke kommentert forhandlingsmøtet, men i en erklæring var partene enige om at vold ikke skal aksepteres.

-  Vi forstår at vi bare har ett Ukraina. Hvis vi ikke finner en løsning, vil konsekvensene bli svært uheldige, het det.

-  Alle tar avstand fra bruk av makt som kan føre til blodbad, sa Kutsjma da han møtte pressen seint fredag kveld. Den flernasjonale kommisjonen begynte umiddelbart å jobbe mot noe som kunne bli et slags kompromiss.

Strømmer til Kiev

Men for demonstrantene utenfor presidentpalasset er ikke kompromiss noe godt alternativ. Der er bare seier godt nok.

-  Det er utenkelig at Janukovitsj kan bli president i Kiev. Hvordan skulle han kunne styre her? sier Fedik, og skuer utover folkehavet. Hovedstaden er en tung bastion for opposisjonen, og folk har strømmet til fra hele den vestlige delen av landet siden valget søndag.

Busser med tilhengere av statsminister Viktor Janukovitsj er også kommet til Kiev. Blant disse er 200 000 gruvearbeiderne som i går samlet seg ved jernbanestasjonen i den ukrainske hovedstaden.

Heller ikke de er opptatt av kompromiss. Så selv om opposisjonen er selvsikker, så er spenningen høyere enn noensinne i dette ukrainske dramaet.

-  Må hindre kupp

-  Sammen må vi gjøre alt for å hindre et kupp i Ukraina. Jeg tror på vår styrke og jeg tror på loven, sa Janukovitsj, da han møtte tilhengerne tidligere på kvelden.

-  Jeg trenger ikke makten dersom den er tilsølt av blod, sa han.

Så langt har opprøret i Ukraina liknet mer enn fløyelsrevolusjon, men i byen Tsjernigov ble det brukt tåregass mot tilhengere av Jusjtsjenko i går. Det er første gang det har vært noe som likner konfrontasjon med politiet i dette dramaet.

I Tsjernigov var demonstrantene i ferd med å ta seg inn i rådhuset da politiet brukte tåregass.

Det viser hvilken knivsegg Ukraina nå balanserer på.

VEST: Tilhengerne av Viktor Jusjtsjenko, kledd i oransje, fylte gatene i Kiev femte dag på rad. I går krevde opposisjonen gjenvalg.
ØST: Tilhengere av Viktor Janukovitsj kledd i blått, var like sultne på seier som demonstrantene som støttet opposisjonen.
IKKE VOLD: Rivalene Viktor Janukovitsj (t.h.) og Viktor Jusjtsjenko sluttet seg til en felles erklæring i går.
NORSK STØTTE: Igor Fedik hadde tatt med seg et norsk flagg da han sluttet seg til demonstrasjonene i Kiev i går. Det norske flagget symboliserer den norske støtten til ukrainere som mener det er foregått valgfusk under presidentvalget.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media